Борисов: За газовия хъб Путин ми каза "да, правилна ти е тактиката"(Обновена+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5743746 www.24chasa.bg

Премиерът Бойко Борисов говори на живо във фейсбук по време на Деветия летен университет на младежкото ГЕРБ, който се провежда във Варна.

"Цели държави са в руини. Сметнете колко милиарди ще са необходими, за да могат тази хора да се върнат вкъщи. В същото време ние като НАТО ние сме изпратили там ракети, самолети - Франция, Германия, Великобритания, САЩ, турската армия... С война как ще търсиш мир? И ако тука сега тези старни почнат да стрелят сега по Варна". Това заяви пред участниците в Деветия летен университет на Младежкия ГЕРБ във Варна премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Кой накъде ще бяга не знам. Най-вероятно към Европа първо. Ако там не, после през Русия и после през океана сигурно. Вижте какво става в арабския свят. Колко десетилетия ще са нужни, за да се оправи това? Като питам това, настава една тишина, почват да ме гледат начумерено. Добре, може да не съм прав. Идвам от Балканите, където държави се разпадаха преди години. Сега всички се оправят - Хърватия, Черна Гора, Словения... Но 20 години трябваха, за да тръгнат Балканите по добър път. При цялата европейска солидарност", заяви премиерът.

"Турция ни е съсед. Огромна държава. В Г-20 като икономика. Това, което се случи там като военен преврат, битката на ислямисти, ако щете. Вижте какви са идеите на Гюлен за Османската империя. Ако турската икономика се срине, това ще се отрази тежко на региона. Разбира се, сега България е добре, защото маса турски фирми искат да инвестират в България, но това в дългосрочен план също носи своите рискове, особено за смесените региони. Който дава заплатата, определя и политиката. И затова тук е хубаво, че се появи такава партия като ГЕРБ, защото е много лесно в парламента - ставаш и всичко, което кажеш срещу ДПС, ти носи дивидент. Но къде са тези партии на терен? В Кърджали и Делиормана има ли друго освен ДПС и ГЕРБ? В общинските съвети са главно на ДПС и ГЕРБ. И след изборите какво, да ги зачеркнем ли тези хора?", запита риторично Борисов.

„Президентските избори са състезание, но важното е да се водят в рамките на правилата”, заяви Борисов, попитан за това какво ще прави ГЕРБ по време на вота.

„Винаги съм вярвал в инстинкта на народа, а ние трябва да се съобразим с решението му. Ако загубим тези избори, то трябва незабавно да попитаме хората кой иска да ги управлява”, каза премиерът.

„Предизборната кампания не е само на жълтите павета. Да дойдат да видят какво сме направили - не оставяме махала дори, не село, без вода или път. На хората това им е важно”, допълни премиерът.

„С удоволствие ще се видя с и БСП, и с всеки който поиска, но не това да е заявено с ултимативен тон: Борисов, незабавно да дойде в парламента!”, заяви Борисов.

Според него случващото се в Червената партия и АБВ като цирк, който е обиден за техните избиратели.

"Държавата в момента се крепи на два вида комуникация - на тези във Фейсбук и на тези, които са извън мрежата. На вашата възраст вие сте в мрежата. Казвайте направо - никой няма шанс да се доближи на светлинни години от това, което прави ГЕРБ." Така отговори премиерът на въпрос от залата как младежите могат да помогнат на партията в президентските избори.

"Трябва да убедим хората да инвестират. За радост минаха добре стрес тестовете на банките. Представяте ли какво щеше да стане, ако някоя банка беше паднала? За радост минаха добре. Затова вчера финансовият министър беше вчера в Париж на среща с френския си колега. И канцлерът Меркел поиска да пратим всички документи за влизане в чакалнята на Еврозоната. Защото влезем ли в чакалнята, падат лихвите, съживява се икономиката. Това е много важно. Така че убеждавайте хората, показвайте им какво правим и да си гледаме къщичката", обобщи министър-председателят.

"Темата за Русия. В понеделник имаме газова конференция тук. Затова искам много ясно да кажа какви са преспективите. След санкциите и всичко, което се случи в Украйна и решението на ЕС и САЩ, ние не можехме сами като държава да решим сами да продължаваме "Южен поток". Затова аз очаквам представителят на ЕК официално да каже, че европейскят газов хъб "Балкан" може да има и руски газ. Затова руските колеги трябва много внимателно да слушат какво ще кажат тук представителите на ЕС.

И за това ми беше разговорът с президента Путин. И той каза, да правилна ти е тактиката. Всичко да е ясно поставено на масата. За "Белене" ще свикам и партията, и правителството. И с колегите говорих, Валери Симеонов ми каза - да платим веднага. За да можем да кажем - платени са, наши са, да решим какво да правим. По 100 000 млн. годишно са само лихвите. И ако не ги платим, ще почнат да ни арестуват в чужбина. Така че предишната предишна Тройна коалиция това ни донесе - ние да платим 1,160 млрд. евро. Така и тази риторика им умря на колегите от опозицията. Защото представаш ли си, лидерите на тези партии да отидат в Москва и една снимка да не си направят с тебе. Е, това име силата там. Там бяха и Корнелия Нинова и Първанов. Аз не видях снимки, ако се подписват споразумения с президента Путин ще има такива, вие виждате, докато си говорим с него, в ТАСС излиза какво си говорим. Трябва да кажа, че въпреки всички опасения, той беше много добронамерен. Каза "Формулирайте през Европа вашите цели, готови сме да работим с вас". Той вече знае, че ние вече сме членове на ЕС и НАТО, и никакви задкулисни игрички няма да играем", каза още Бойко Борисов.