Кулинарни демонстрации и безплатни дегустации с фермерски продукти в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5753526 www.24chasa.bg
Пловдивският кулинар - шеф Росен Чакъров, ще демонстрира как се приготвят вкусни ястия с фермерски продукти и свежи зеленчуци от местните стопанства. СНИМКА: АРХИВ

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци предлагат производители от 10 до 18 часа на площад "Централен"

Шотчета от козе мляко от "Халалица" с мед от "Апи арт" и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна "Дон Батон" с овчи кашкавал от ферма "Златно руно"- с.Брестник, и домашна куртовска лютеница от "Злато моме". Това са само част от вкуснотиите, които ще могат опитат днес посетителите на големия фермерски пазар в деня на „24 часа“ в Пловдив.

Пазарът, който ще е от 10 до 18 часа на площад „Централен“, е организиран от в. „Български фермер“ с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив и различни фермерски организации от региона и страната. Ще го открият изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Как се приготвят споменатите вече, а и други вкусни ястия с чисти продукти и свежи сезонни зеленчуци от местните ферми и стопанства, демонстрира пловдивският кулинар - шеф Росен Чакъров. Ще има и много други безплатни дегустации на различни продукти.

Ферма „Под Балкана“ от с. Васил Левски Карловско предлага биволско сирене и мляко. „Козле“ изкушава с кози продукти. Ще има овче и краве сирене от малката ферма "Угърчин" – по традиционна българска рецепта с вкус като едно време. С млечни продукти собствено производство се представят членове на организация „Фермерско мляко“ от района на Раковски.

Биопроизводителите предлагат в Пловдив пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, пирински чай, биосокове, биовина и други вкуснотии. От „Дивата ферма“ посетителите ще разберат какъв всъщност е вкуса на истинското телешко, при това е био.

На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и пчелни продукти от пчелини „Якофови“, "Попови" и „Апи арт“. Сладко и сок от арония от Светльо Коев, сладка и квас от Цветана Цанева.

Разбира се, едва ли посетителите ще подминат разкошните плодове и зеленчуци, отгледани в собствените градини на млади производители от областите Пазарджик, Пловдив и други.

Най-важното обаче е, че всички, които посещават пазара, ще могат да се запознаят с производителите на чисти и качествени храни, да обменят контакти и директно да си пазаруват от тях, ако ги харесат.

Големият пазар в Пловдив е третият след Бургас и София - част от инициативата на вестник „Български фермер“ за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите, за насърчаване на късите вериги на доставки и за популяризиране на местните храни.

В Пловдив участват над 30 производители - членове на Българска асоциация “Биопродукти”, фермери, подкрепени от фондация “Биоселена”, редовни участници във фермерския пазар в града на “Хранкооп - Пловдив” и фермерски организации на млекопроизводители и зеленчукопроизводители от региона.

Целта е да покажем, че има начини местните земеделски стопани и производители на храни да печелят, като пряко продават стоките си на потребителите, на градските жители, които все повече се интересуват от качеството и чистотата на храната. Така насърчаваме контактите помежду им.