Най-големите фирми удвоили приходите си за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5753544 www.24chasa.bg
Председателят на БТПП Цветан Симеонов (в средата ) представи в петък класацията на най- бързо развиващите се компании у нас.

Най-големите компании в България са удвоили приходите си от продажби до 1,8 млрд. лв. през 2015 г. спрямо 2014-а. Това показва класацията топ 100 на БТПП.

В нея са обхванати предприятия, които дават близо 85% от БВП на страната.

Първите 100 фирми достигат средно по 35 лв. печалба на 100 лв. приходи., а общата им средна печалба е 657 млн. лв. Средният размер на печалбата е 6,6 млн. лв. Най-големият резултат е 175 млн. лв. на “Солвей Соди” при почти 430 млн. лв. приходи.

При класацията по ръст на приходите най-слабият резултат в “Топ 100” е увеличение със 77%. На първите места са компании с увеличение от над 500 до близо 800%.

Повече от половината от най-бързо растящите 100 фирми

са от сферата

на търговията

и от строителния

бранш

Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти, заявиха от БТПП.

С най-голям ръст на приходите от продажби в индустрията са основно фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Това традиционно са сектори, ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкурентни позиции, каза Цветан Симеонов, шеф на палатата.

Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 г. спрямо предходната година показват резултатите на първите 50 фирми, класирани според ръста на финансовия резултат. Осреднената им печалба е 9,4 млн. лв. през 2015 г. спрямо 1,2 млн. лв. през 2014 г.

Има обаче ясно разграничение на фирмите според района, в който работят.

Например най-големите фирми от Югозападния регион

реализират

10 пъти повече

приходи

от тези в Северозападния. Това сочат резултатите от класирането, което представя 10-те фирми с максимални приходи от продажби и печалба.

На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Североизточният. Причината е неговата структурна специализация в химическата индустрия - фирмите от сектора имат стабилни приходи и изнасят продукция в цял свят.

Цветан Симеонов уточни, че класацията се прави на базата на обективни

данни от

годишните

финансови

отчети

на компаниите. Участват нефинансови предприятия, приключили 2015 г. с печалба и с приходи от продажби над 100 хил. лв., което изключва микропредприятията.

Фирмите са класирани по изменението на нетните приходи, печалбата на 100 лв. собствен капитал и на 100 лв. приходи, ръст на печалбата, максимален размер на нетните приходи от продажби и печалба в 6-те национални региона.