ЕНП, а не Борисов иска ООН за десните

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754887 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева

Слухът, че Унгария, Латвия и Хърватия ще подкрепят Кристалина Георгиева за Генсек на ООН тръгва от срещата на Г-20

Европейската народна партия (ЕНП) държи десен политик да оглави ООН, а не левият бивш португалски премиер Антониу Гутериш. Този нов сценарий тръгва от завършилата преди дни среща на Г-20 в Китай и веднага бе свързан с името на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. В същото време официалният кандидат на България за ООН Ирина Бокова продължава да бъде номер едно сред жените и на поредното гласуване в петък вечер зае пето място в класацията, водена все така от Антониу Гутериш. На второ, трето и четвърто място са съответно словашкият външен министър Мирослав Лайчак, сръбският първи дипломат Вук Йеремич и македонецът Сърджан Керим. Всичките са представители на Източна Европа заради идеята, че според ротационния принцип е редно новият генсек на ООН да е от този регион.

Българското правителство е било информирано, че ЕНП държи на десен политик за генерален секретар и вижда в лицето а Кристалина Георгиева подходящ за целта кандидат. Тя е разпознаваема, със сериозна международна кариера и свързана с дясното политическо пространство. Освен това, според нейни приятели, искала да се върне в Америка.

Ирина Бокова
Ирина Бокова

Активно обсъждане на варианта Кристалина Георгиева да бъде издигната за ООН е имало и на неформална среща на министрите на външните работи на ЕС „Гимних”, която се проведе в началото на септември в словашката столица Братислава. Там министрите от партиите, свързани с ЕНП са дискутирали в детайли възможността за Георгиева като блокова кандидатура.

В процеса на лобирането, според запознати, Испания е била особено смутена от неясната политика на България по въпроса. По случая за подкрепа и мнение е бил контактуван дори испанският монарх. Полученият деликатен отговор бил, че Испания по геополитически причини застава зад кандидатурата на португалеца Гутериш. Испанската страна обаче изразила недоумение кой всъщност е българският кандидат - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, тъй като и за двете имена лобират активно различни български представители.

Според източници в правителството, ситуацията допълнително се усложнявала от български представител в системата на международната дипломация, който твърде често давал съвети, че нито една от двете българки няма шансове за креслото на Генералния секретар.

Очевидно интригите на международно ниво са почти изцяло аналогични на тези в българското политическо пространство, коментира източник, запознат с борбите около новия дипломатически гамбит.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта