Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5756569 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието Десислава Танева разглеждат фермерския пазар в София, организиран от “Български фермер”.

Министри и предприемачи заедно на бизнес форум 

Фермерски пазар

Изложба с емблематичните първи страници на любимия вестник за 25-годишнината му

Как ще се развива Южна България до 2020 г., какви са големите инвестиционни проекти в региона и кои сектори имат най-голям потенциал. Тези теми събират в понеделник в Пловдив министри и бизнес на форума “Региони в растеж”, организиран от в. “24 часа”.

Срещаме за пореден път правителството с бизнеса. В Пловдив ще са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, а техен домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. И понеже фокусът ще е върху развитието на Южния централен район на България, на форума ще говорят и кметове от областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакваме от тях да представят плановете си за развитие на градовете. Сериозен интерес има и от местния бизнес - малък или по-голям. Предприемачите могат да задават въпроси на министрите и кметовете, но и да им подскажат какво още трябва, за да има условия за повече растеж. Участие вече са заявили представители на “Тракия икономическа зона”, “Макском”, ВМЗ, КЦМ, “Пловдивски панаир” и представители на земеделския бизнес от региона.

Форумът се организира с подкрепата СИБанк - основен партньор на кампанията “Региони в растеж”, и с помощта на бензиностанции “Газпром”. “Региони в растеж”- Пловдив е шестият бизнесфорум от кампанията на в. “24 часа”. Досега при препълнени зали и огромен интерес бяха проведени такива във Варна, Бургас, Враца, Велико Търново и Русе.

 296,5 млн. лв. за 16 града по “Региони в растеж до 2020 г.

296,5 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” може да влязат за развитието на 16 града в Южен централен район в периода 2014-2020 г.

Инвестициите са по т. нар. две приоритетни оси - “Устойчиво и интегрирано градско развитие” и за “Подкрепа на енергийната ефективност”, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище могат да подобрят енергийната си ефективност в сграден фонд, да модернизират градската среда и икономическите зони, да инвестират в общинска образователна, социална и културна инфраструктура и градски транспорт. За тези 10 общини финансовият ресурс за подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ е за 259, 2 млн. лв.

Предвидените средства за инвестиции в целевите 6 града - Пещера, Свиленград, Златоград, Девин, Крумовград, Ивайловград, са за 37,3 млн. лв.

Освен за градско развитие и за енергийна ефективност общините в Южен централен район може да кандидатстват и за програми за регионален туризъм, регионална образователна и социална инфраструктура.

Как са  разпределени средствата по градове?

За Пловдив са предвидени 80,8 млн.лв., за Пазарджик - 26 млн. лв., за Хасково - 27 млн. лв., за Кърджали -21 млн. лв., за Димитровград - 17,7 млн. лв., за Смолян - 20,9 млн. лв., за Велинград - 16 млн. лв., за Карлово - 15,6 млн. лв., за Панагюрище - 14,9 млн. лв., за Асеновград- 19,3 млн. лв., за Златоград- 5 млн. лв., за Девин - 5 млн. лв., за Свиленград - 8,1 млн. лв., за Пещера - 10,7 млн. лв., за Крумовград- 4,4 млн. лв., за Ивайловград - 4,1 млн. лв.

Чисти храни от производители на площад "Централен"

Шотчета от козе мляко от “Халалица” с мед от “Апи арт” и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна “Дон Батон” с овчи кашкавал от ферма “Златно руно”- с. Брестник, и домашна куртовска лютеница от “Злато моме”. Това са само част от вкуснотиите, които ще могат да опитат посетителите на големия фермерски пазар в деня на “24 часа” в Пловдив.

Пазарът ще е на 12 септември от 10 до 18 часа на площад „Централен”. Той е организиран от в. „Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив и фермерски организации от региона и страната. Ще го открият изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Видео: Български фермер

Как се приготвят вкусни ястия с чисти продукти от местните ферми и стопанства, демонстрира пловдивският кулинар шеф Росен Чакъров. Ще има и много други безплатни дегустации. Ферма “Под Балкана” от с. Васил Левски, Карловско предлага биволско сирене и мляко. “Козле” изкушава с кози продукти. Ще има овче и краве сирене от ферма “Угърчин” - по традиционна българска рецепта с вкус като едно време. С млечни продукти собствено производство се представят членове на организация “Фермерско мляко” от гр. Раковски. Биопроизводителите предлагат в Пловдив пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, пирински чай, биосокове, биовина и други вкуснотии. От „Дивата ферма” посетителите ще разберат какъв всъщност е вкусът на истинското телешко, при това био. На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и продукти от пчелини „Якофови”, “Попови” и „Апи арт”. Сладко и сок от арония от Светльо Коев, сладка и квас от Цветана Цанева. Големият пазар в Пловдив е третият след Бургас и София - част от инициативата на „Български фермер” за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите. В Пловдив ще са над 30 производители - членове на Българска асоциация “Биопродукти”, фермери, подкрепени от фондация “Биоселена”, редовни участници във фермерския пазар в града на “Хранкооп - Пловдив” и организации на млекопроизводители и зеленчукопроизводители от региона. 

Видео: Български фермер

ПО ТЕМАТА: 

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци на фермерския пазар в Пловдив (видео)

Навалица на фермерския пазар в Пловдив, народът лудна по чисти храни

Иван Тотев: Нашите предизвикателства вече са образованието и квалицираната работна ръка (видео, снимки)

Рашидов: Парите за Пловдив - Европейска столица на културата закъсняват (Видео)

Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

В Пловдив искат областните управители да се избират (обновена)

СИБанк раздава кредити с ниски лихви

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември