Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5756569 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието Десислава Танева разглеждат фермерския пазар в София, организиран от “Български фермер”.

Министри и предприемачи заедно на бизнес форум 

Фермерски пазар

Изложба с емблематичните първи страници на любимия вестник за 25-годишнината му

Как ще се развива Южна България до 2020 г., какви са големите инвестиционни проекти в региона и кои сектори имат най-голям потенциал. Тези теми събират в понеделник в Пловдив министри и бизнес на форума “Региони в растеж”, организиран от в. “24 часа”.

Срещаме за пореден път правителството с бизнеса. В Пловдив ще са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, а техен домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. И понеже фокусът ще е върху развитието на Южния централен район на България, на форума ще говорят и кметове от областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакваме от тях да представят плановете си за развитие на градовете. Сериозен интерес има и от местния бизнес - малък или по-голям. Предприемачите могат да задават въпроси на министрите и кметовете, но и да им подскажат какво още трябва, за да има условия за повече растеж. Участие вече са заявили представители на “Тракия икономическа зона”, “Макском”, ВМЗ, КЦМ, “Пловдивски панаир” и представители на земеделския бизнес от региона.

Форумът се организира с подкрепата СИБанк - основен партньор на кампанията “Региони в растеж”, и с помощта на бензиностанции “Газпром”. “Региони в растеж”- Пловдив е шестият бизнесфорум от кампанията на в. “24 часа”. Досега при препълнени зали и огромен интерес бяха проведени такива във Варна, Бургас, Враца, Велико Търново и Русе.

 296,5 млн. лв. за 16 града по “Региони в растеж до 2020 г.

296,5 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” може да влязат за развитието на 16 града в Южен централен район в периода 2014-2020 г.

Инвестициите са по т. нар. две приоритетни оси - “Устойчиво и интегрирано градско развитие” и за “Подкрепа на енергийната ефективност”, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище могат да подобрят енергийната си ефективност в сграден фонд, да модернизират градската среда и икономическите зони, да инвестират в общинска образователна, социална и културна инфраструктура и градски транспорт. За тези 10 общини финансовият ресурс за подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ е за 259, 2 млн. лв.

Предвидените средства за инвестиции в целевите 6 града - Пещера, Свиленград, Златоград, Девин, Крумовград, Ивайловград, са за 37,3 млн. лв.

Освен за градско развитие и за енергийна ефективност общините в Южен централен район може да кандидатстват и за програми за регионален туризъм, регионална образователна и социална инфраструктура.

Как са  разпределени средствата по градове?

За Пловдив са предвидени 80,8 млн.лв., за Пазарджик - 26 млн. лв., за Хасково - 27 млн. лв., за Кърджали -21 млн. лв., за Димитровград - 17,7 млн. лв., за Смолян - 20,9 млн. лв., за Велинград - 16 млн. лв., за Карлово - 15,6 млн. лв., за Панагюрище - 14,9 млн. лв., за Асеновград- 19,3 млн. лв., за Златоград- 5 млн. лв., за Девин - 5 млн. лв., за Свиленград - 8,1 млн. лв., за Пещера - 10,7 млн. лв., за Крумовград- 4,4 млн. лв., за Ивайловград - 4,1 млн. лв.

Чисти храни от производители на площад "Централен"

Шотчета от козе мляко от “Халалица” с мед от “Апи арт” и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна “Дон Батон” с овчи кашкавал от ферма “Златно руно”- с. Брестник, и домашна куртовска лютеница от “Злато моме”. Това са само част от вкуснотиите, които ще могат да опитат посетителите на големия фермерски пазар в деня на “24 часа” в Пловдив.

Пазарът ще е на 12 септември от 10 до 18 часа на площад „Централен”. Той е организиран от в. „Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив и фермерски организации от региона и страната. Ще го открият изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Видео: Български фермер

Как се приготвят вкусни ястия с чисти продукти от местните ферми и стопанства, демонстрира пловдивският кулинар шеф Росен Чакъров. Ще има и много други безплатни дегустации. Ферма “Под Балкана” от с. Васил Левски, Карловско предлага биволско сирене и мляко. “Козле” изкушава с кози продукти. Ще има овче и краве сирене от ферма “Угърчин” - по традиционна българска рецепта с вкус като едно време. С млечни продукти собствено производство се представят членове на организация “Фермерско мляко” от гр. Раковски. Биопроизводителите предлагат в Пловдив пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, пирински чай, биосокове, биовина и други вкуснотии. От „Дивата ферма” посетителите ще разберат какъв всъщност е вкусът на истинското телешко, при това био. На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и продукти от пчелини „Якофови”, “Попови” и „Апи арт”. Сладко и сок от арония от Светльо Коев, сладка и квас от Цветана Цанева. Големият пазар в Пловдив е третият след Бургас и София - част от инициативата на „Български фермер” за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите. В Пловдив ще са над 30 производители - членове на Българска асоциация “Биопродукти”, фермери, подкрепени от фондация “Биоселена”, редовни участници във фермерския пазар в града на “Хранкооп - Пловдив” и организации на млекопроизводители и зеленчукопроизводители от региона. 

Видео: Български фермер

ПО ТЕМАТА: 

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци на фермерския пазар в Пловдив (видео)

Навалица на фермерския пазар в Пловдив, народът лудна по чисти храни

Иван Тотев: Нашите предизвикателства вече са образованието и квалицираната работна ръка (видео, снимки)

Рашидов: Парите за Пловдив - Европейска столица на културата закъсняват (Видео)

Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

В Пловдив искат областните управители да се избират (обновена)

СИБанк раздава кредити с ниски лихви

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон