Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757598 www.24chasa.bg

300 милиона лева са предвидени за Южна България по програмата за регионално развитие. Общо средствата за цялата страна са 340 милиона лева плюс 100 милиона за туристически атракции. Това обяви пред кметове и представители на бизнеса в Пловдив министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията "Региони в растеж", която организира в. "24 часа" с помощта на СИБанк и бензиностанции "Газпром".

Павлова обясни за първи път и как ще се реализира програмата. За целта ще бъде създаден фонд „Мениджър”, която ще играе ролята на банка и ще осигурява безвъзмездно финансиране. Средствата ще се инвестират за градска среда, като същевременно се създават работни места и се променя облика на градовете.

„Предвиждаме създаване общо на три фонда - за София, за Северна България и за Южна. Всеки ще е със стартов капитал от 90 милиона лева. Отделно ще има подфонд, предназначен за туристически атракции с капитал от 100 милиона лева. С тях ще се финансират паметници на културата от национално и световно значение, като 50% от сумата ще идват от програмата, а останалата част – от подфонда”, обясни Павлова.

Тя даде пример с направените пазари в София, Стара Загора. Финансирани са също медицинска лаборатория и частни училища. „Добрата новина е, че проектите могат да бъдат изцяло частни, както и в подкрепа от общината или в партньорство с нея. Програмата позволява гъвкавост и креативност. Може да се построят аквапарк или туристическа атракция, както и други обекти от туристически характер”, посочи регионалният министър. И повтори, че 300 млн. лева са гарантирана подкрепа за Южен централен район. Те са градска среда, за улици, тротоари, паркове. Най-много средства отиват за образование – детски градини, училища и вузове. „Пловдив беше първата община, която се справи с инвестиционната програма. Отговорност на общините е сами да избират и определят своите проекти”, добави Павлова.

Тя поясни, че във финансовото министерство е внесена процедура за създаване на фонд „Мениджър”, който ще играе ролята на банка и ще финансира проектите.

„Опитахме се да приложим научения урок - да няма проекти на парче и да бъде обвързан с друг вид финансиране. Със сериозен екип урбанисти направихме анализ кой е най-добрият модел за развитие на регионите. 85% от населението в България живее и работи в големите градове. Ако продължи тази тенденция, ще има сериозно обезлюдяване и няма да можем да задържим младите хора. В 9-те големи града на страната има най-много заетост, млади хора и най-ниска безработица. А Южен централен район е с най-силен потенциал и с най-добри икономически показатели. Пловдив е един от ключовите двигатели за развитие на българската икономика”, обясни Павлова.

Те посрещна кмета Иван Тотев с думите, че градът е разкопан, но това е добре, защото значи, че се строи. „Това е добра индикация, колкото повече се ремонтира, това означава, че кипи живот”, каза Павлова. Тя съобщи, че ако няма обжалване, през октомври може да бъде избран изпълнител за удвояването на пътя Пловдив-Асеновград. То трябва да стане с 4-ленти, за да облекчи трафика и да намали пътните произшествия. 25 млн. лева е инвестицията.

Издателят на в. „24 часа” Венелина Гочева разказа виц, според който Тотев хванал такси и помолил за 15 минути да го закара през разкопания град до общината.Шофьорът се съгласил, но поискал да върже очите на кмета.  Когато стигнал навреме, градоначалникът се изумил и попитал шофьора откъде е минал, а водачът отсякъл, че няма да му каже, защото ще разкопае и малкото останали улици.

„Задръстването е важно за развитието на инфраструктурата, но ако разкопаем и останалите улици в Пловдив, тогава вицът ще звучи по съвсем друг начин”, вметна Лиляна Павлова. Тя благодари на Гочева и на в. „24 часа” за дискусиите, които организира с бизнеса и местната власт по места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.