Борисов: Ирина Бокова е нашият кандидат за ООН. Друго име не е обсъждано (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5760709 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

След 26 септември, ако тя не е първа или втора, всички заедно ще преценим какво да направим, обърна се премиерът към министрите

Ирина Бокова е българският кандидат за генерален секретар на ООН. Друго име не е обсъждано, обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на правителственото заседание във вторник.

След 26 септември, ако не е първа или втора Ирина Бокова, тогава ще преценим всички заедно какво да направим, обърна се премиерът към тях.

“Дори спекулацията, че трябва да е жена от Югоизточна Европа - това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава. Накрая, когато всички консултации минават, може да се окаже, че е жена, но не е от Югоизточна Европа, или е оттам, но не е жена, тогава могат да направят компромиси”, заяви Борисов.

“Към момента това не е наша силна позиции, че ние сме на 5-о или на 7-о място, понеже е единствената жена. Отдавна половете в света са равни. И на нас са ни препоръчвали повече хора от етносите да влизат в едно правителство, но ако имаш по-добър мъж за един пост или жена, избираш него.

Пожелавам успех

на г-жа Бокова

до 26-и, цялата

подкрепа на

външното

министерство,

на всички наши

посланици,

каза още Борисов.

“Всички ние сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова”, подчерта премиерът.

Той допълни, че “полагаме огромни усилия и към момента и ще полагаме огромни усилия. Молили сме всички в света за подкрепа. С по-близките държави пък сме разговаряли и те да ни съдействат. Министерският съвет и президентската институция са действали единно за Ирина Бокова”.

Премиерът посочи и формите на подкрепа - президентът Росен Плевнелиев, външният министър Даниел Митов, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще бъде сега в ООН, “коктейл ще дадем в нейна чест да я представим”.

“В последните дни се разразиха пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент, подчерта Борисов.

Не бих допуснал

някой да си играе

с името на

България,

с нашия суверенитет или с нашите решения, категоричен бе Борисов.

“Опитват се да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, който ме познава, знае”, отсече разгневено премиерът.

Той припомни подробно историята на номинацията на българския кандидат за шеф на ООН и подчерта, че тя е издигната най-рано като кандидат.

Премиерът обясни, че е поканил във вторник Ирина Бокова, но тя отказала с аргумента, че има по-важна работа в ЮНЕСКО.

“Не ми направи това добро впечатление. И аз имам много задачи”, вметва той.

Борисов припомни, че предишното правителство на ГЕРБ е положило огромни усилия и работило много активно, особено министърът на културата Вежди Рашидов, за избирането на Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО.

В последните дни на мандата си кабинетът “Орешарски” е номинирал Ирина Бокова, “нищо, че още не било времето”, припомни премиерът. И добави: “Никой не си направи труда тогава да ме пита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. След това

като толерантно

правителство

потвърдихме

номинацията”

Борисов представи пред министрите и писмата, които България е изпращала до различни държави в подкрепа на Ирина Бокова.

Двама от министрите - на културата Вежди Рашидов и здравният министър Петър Москов, също заявиха, че въпреки политическите различия без колебания са подкрепили номинацията на Ирина Бокова.

В края на близо половинчасовото обсъждане премиерът добави: “Дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска да припише слабото си представяне на мен, на вас, на България.”

И отсича: “Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако беше наш кандидат, аз да съм го отзовал отдавна.”

Той даде за пример решението си да извади от играта предложената като кандидат за еврокомисар Румяна Желева, която в началото на мандата на първия кабинет на ГЕРБ се провали и бе заменена от сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева.

БСП поиска изслушване на премиера по случая

Корнелия Нинова настоява Борисов да поеме ангажимент, че

ще направи нужното, за да гарантира първото или

второто място на Бокова на 26-и

Премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента във връзка с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това ще поиска БСП на председателски съвет преди началото на пленарното заседание в сряда.

Премиерът трябва да поеме ангажимент какво ще направи, за да гарантира първото или второто място на Ирина Бокова на 26-и, заяви соцлидерът Корнелия Нинова. Червените изразиха своята подкрепа за Бокова. “Пожелаваме успех и вярваме, че той е възможен”, каза Нинова. Според нея от самото начало на кампанията представители на български институции и българи са работили скрито срещу Бокова.
Правителството унижава България и минира възможността българин да оглави най-високия пост в ООН, смята соцлидерката. “Оценяваме случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили в национални решения на България и като посегателство срещу националния суверенитет”, заяви тя. А правителството ни проявявало поредното угодничество към външни сили. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.