Меглена Кунева: Щом четем, значи ще ни бъде (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5762310 www.24chasa.bg

 

Темата достигна до близо 2 милиона души

Списък на 18 книги, които не са задължителни за четене в учебните програми, но е добре за всеки 18-годишен младеж да е прочел, бе представен на официална церемония във VIVACOM Art Hall в София в присъствието на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. "24 часа" направи с подкрепата на VIVACOM национална кампания "18 книги за вашето литературно пълнолетие". 32-ма известни и интересни българи предлагаха своите списъци от 18 книги и техните предложения бяха обобщени в един списък, като бе взето предвид и гласуването на читателите в сайта на "24 часа".

Ето и списъка:

“Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери

“Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов

“Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков
“Спасителят в ръжта” на Джеръм Дейвид Селинджър

“Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен

“Тримата мускетари” на Александър Дюма

“Чужденецът” на Албер Камю

“Алиса в Страната на чудесата” на Луис Карол

“Хари Потър” на Дж. К. Роулинг

Библията

„1984“ на Джордж Оруел

“12-те стола” на Иля Илф и Евгений Петров

“Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс

“Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг

“Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес

“Приключенията на Том Сойер” на Марк Твен

„Война и мир“ на Лев Н. Толстой

“Задочни репортажи” на Георги Марков

Меглена Кунева каза, че министерството на образоването ще предаде на училищата съветите на журито.

Всичко започна след една много емоционална среща с Меглена Кунева, след която решихме да направим този списък, разказа издателят на в."24 часа" Венелина Гочева. Според нея това е невероятен проект и в продължение на 4 месеца на страниците на вестника са излизали невероятно стойностни текстове.

Има много начини да продължи инициативата - каза Венелина Гочева - да поканим членовете на журито в часовете на класния да разкажат за своите списъци. Второто е да чуем какво мислят 18-годишните. Третият е да издадем отново една колекция на 18-те книги. Венелина Гочева покани присъстващите много младежи - ученици и студенти, на среща в редакцията на "24 часа", за да продължи разговорът за четенето.

Добрата новина е, че темата достигна до близо 2 милиона души - чрез лайкване, споделяния, гласуване в сайта, каза главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Той допълни, че по-голяма част от читателите са гласували за български книги.

В съботния си брой "24 часа" ще публикува и пълния списък на книгите според предложенията на журито - над 300 заглавия.

Щом хората продължават да четат, щом има обмяна между поколенията, значи ще ни бъде, каза своето заключение от кампанията вицепремиерът Меглена Кунева. Тя предложи младежите до 18 години да направят свой списък на книги, който възрастните да прочетат. Така ще се представим един на друг като поколения. Не можеш всичко да научиш в училище. Учителят те учи да учиш, не всичко е между кориците на учебника. Помогнете ни да направим така, че училището да подскаже пътя извън училището - чрез четене, спорт и др., каза Кунева.

„Националната кампания „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ органично се вписва в усилията ни да инвестираме в образованието на българските деца. За нас е чест, но и осъзната отговорност, да сме партньор в инициатива, която се ангажира да подпомогне тяхното израстване и превръщане в пълноценни и ангажирани личности.“, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM.

Хартиената книга никога няма да изчезне напълно, тя е тяло, друг тип радост е да заспиваш с книга до теб, това е една особена еротика на четенето, каза медийният експерт Георги Лозанов, който е един от журито. Четенето ще бъде начина на младите да влизат в културата и да се съпротивляват, защото професията на младите е да се съпротивляват, каза още Лозанов.

Светлозар Желев, директор на националния център за книгата към НДК и двигател на клуб "Перото" предложи към списъка да бъде добавена поезия.

Този списък трябва да се обновява, предложи Михаил Каров, деветокласник от 51-о средно училище "Елисавета Багряна" в София, който обича да чете графични новели.

В журито за 18-те книги, които е добре да прочетеш до пълнолетие, са Меглена Кунева, Диян Стаматов, Анастас Герджиков, Антон Дончев, Георги Лозанов, Павел Станчев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Капка Тодорова, Любен Дилов-син, Виолета Симеонова-Станичич, Елин Рахнев, Надежда Делева, Валери Найденов, Соломон Паси, Иглика Трифонова, Иван Киров – Тоби, Георги Ангелов, Рия Найденова, Светлозар Желев, Владимир Зарев, Бойко Василев, Иво Сиромахов, Георги Грънчаров, Алеко Дянков, Кънчо Стойчев, Емил Джасим, Жаклин Вагенщайн,  Георги Тошев, Йордан Петков, Таня Петрова и Георги Ставрев.

Борислав Зюмбюлев

Георги Лозанов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея КОЯ Е ТЯ Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България.