Правим нов списък - на книгите на 18-годишните (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763118 www.24chasa.bg

Представихме 18-те книги, които е добре да прочетеш до пълнолетие - национална кампания на "24 часа", подкрепена от VIVACOM

Списък на 18 книги, които не са задължителни за четене в учебните програми, но е добре за всеки 18-годишен младеж да е прочел, бе представен на официална церемония във VIVACOM Art Hall в София в присъствието на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

На церемонията дойдоха и много младежи - ученици и студенти.

“24 часа” направи с подкрепата на VIVACOM национална кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”. 32-ма известни и интересни българи предлагаха своите списъци от 18 книги и техните предложения бяха обобщени в един списък, като бе взето предвид и гласуването на читателите в сайта на “24 часа”.

Меглена Кунева каза, че министерството на образованието ще предаде на училищата съветите на журито.

Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова телевизия и Павел Станчев, главен изпълнителен директор на “bTV медия груп”, на церемонията за представяне на книгите. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Всичко започна след една много емоционална среща с Меглена Кунева, след която решихме да направим този списък, разказа издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева. Според нея това е невероятен проект и в продължение на 4 месеца на страниците на вестника са излизали невероятно стойностни текстове.

Веселка Вуткова

Има много начини да продължи инициативата - каза Венелина Гочева - да поканим членовете на журито в часовете на класния да разкажат за своите списъци. Второто е да чуем какво мислят 18-годишните. Третият е да издадем отново една колекция на 18-те книги. Венелина Гочева покани присъстващите много младежи - ученици и студенти, на среща в редакцията на “24 часа”, за да продължи разговорът за четенето.

Младежи се снимат до 18-те книги. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Националната кампания ще бъде продължена с нов списък - този път на самите 18-годишни младежи. Защото е важно

Меглена Кунева говори за книгите. До нея са издателят на “24 часа” Венелина Гочева и Веселка Вуткова, директор “Корпоративни комуникации” във VIVACOM. СНИМКА: Десислава Кулелиева

да се види кои

Ученици се снимат с министъра на образованието Меглена Кунева. СНИМКА: Десислава Кулелиева

са техните

В Art Hall VIVACOM дойдоха и много ученици и студенти, за да чуят кои са заглавията от списъка с 18-те книги. СНИМКА: Десислава Кулелиева

предпочитани

9-класникът от 51-о средно училище “Елисавета Багряна” Михаил Каров каза, че иска да има класация на книгите, които харесват учениците. СНИМКА: Десислава Кулелиева

книги

Георги Лозанов каза, че младите не са престанали да четат. СНИМКА: Десислава Кулелиева

и на какъв носител ги четат.

Защо това е важно, обясни и Меглена Кунева на представянето на списъка. Тя предложи младежите до 18 години да направят свой списък на книги, който възрастните да прочетат. Така ще се представим един на друг като поколения.

Добрата новина е, че темата достигна до близо 2 милиона души - чрез лайкване, споделяния, гласуване в сайта, каза главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Той допълни, че по-голямата част от читателите са гласували за български книги.

В съботния си брой “24 часа” ще публикува и пълния списък на книгите, предложени от журито - над 300 заглавия.

Георги Лозанов говори за предимствата на книгата на хартия (Виж 12-а стр.). Меглена Кунева вметна, че

електронната

библиотека е като

шоколадова

фабрика

Отскоро посегнах към електронните варианти и това е цял един нов свят, допълни вицепремиерът.

Светлозар Желев, директор на националния център за книгата към НДК и двигател на клуб “Перото”, предложи към списъка да бъде добавена поезия.

Този списък трябва да се обновява, каза Михаил Каров, деветокласник от 51-о средно училище “Елисавета Багряна” в София, който обича да чете графични новели.

Как беше съставен

списъкът

Никак не им беше лесно на хората, прочели безброй много книги, като акад. Антон Дончев, Любен Дилов, Захари Карабашлиев, Владимир Зарев, Валери Найденов, министър Меглена Кунева, Иво Сиромахов и съвсем младите в журито да отсеят най-важните 18 книги за младите хора.

Паралелна разгорещена дискусия се водеше в сайта на вестника - там на моменти пълен превес имаше читателското мнение за патриотични книги, в друг момент публиката мощно залиташе към тийнфентъзито.

Окончателният списък с тези 18 книги е съставен, като са взети заглавията, които присъстват най-често в списъците на журито, а мнението на читателите е включено чрез книгите, получили най-много гласове във всеки списък от гласуването в сайта на “24 часа”.

Кои са в журито

Меглена Кунева - министър на образованието и науката

Диян Стаматов - зам.-министър на образованието

Проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет

Антон Дончев - писател, класик на българската литература

Георги Лозанов - медиен експерт

Павел Станчев - главен изпълнителен директор на “bTV медия груп”, писател

Алек Попов - писател и и сценарист

Захари Карабашлиев - писател и главен редактор на издателство “Сиела”

Капка Тодорова - журналист, автор на култови фейлетони в “24 часа”

Любен Дилов-син - писател, сценарист, журналист

Виолета Симеонова-Станичич - бивш журналист с хоби критичен читател

Елин Рахнев - писател, поет, драматург и журналист

Надежда Делева - директор на издателство “Труд”

Валери Найденов - журналист, основател на “24 часа”

Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб, визионер

Иглика Трифонова - кинорежисьор

Иван Киров–Тоби - творчески директор и преводач

Георги Ангелов - журналист и тв водещ

Рия Найденова - редактор на детска и юношеска литература в “Сиела”

Светлозар Желев - директор на националния център за книгата към НДК и двигател на литературен клуб “Перото”

Владимир Зарев - писател, главен редактор на сп. “Съвременник”

Бойко Василев - журналист, тв водещ

Иво Сиромахов - сценарист в “Шоуто на Слави” и автор на много книги

Георги Грънчаров - автор на блога за литература “Библиотеката”

Алеко Дянков - историк, журналист и преводач, син на Кръстан Дянков

Кънчо Стойчев - социолог, син на Марко Стойчев - един от Братя Мормареви, председател на фондация “Братя Мормареви”

Емил Джасим - учител по история и програмен директор на “Център за образователни инициативи”

Жаклин Вагенщайн - директор на издателство “Колибри”

Георги Тошев - журналист, продуцент, режисьор и писател

Йордан Петков - млад писател, внук на Йордан Радичков

Таня Петрова - учител по български език и литература, която заинтригува десетки хиляди читатели на “24 часа” с възгледите си за съвременното образование

Георги Ставрев - ученик от Пловдив, чийто разказ “Айфон и стържещ от глад стомах” предизвика огромен интерес в българския интернет

Веселка Вуткова, директор

“Корпоративни комуникации” във VIVACOM:

Инициативата цели

децата да израстват като

пълноценни личности

Националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие” органично се вписва в усилията ни да инвестираме в образованието на българските деца.

За нас е чест, но и осъзната отговорност да сме партньор в инициатива, която се ангажира да подпомогне тяхното израстване и превръщане в пълноценни и ангажирани личности”, каза Веселка Вуткова, директор “Корпоративни комуникации” във VIVACOM.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.