Дали Бокова има шанс да поеме ООН, ще е ясно чак през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/5765451 www.24chasa.bg
Ирина Бокова говори пред дипломати в ООН по време на публична дискусия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Тогава петте постоянни членки в Съвета за сигурност за първи път ще приложат правото си на вето

“Очакваше се изборът на генерален секретар на ООН тази година да бъде безпрецедентна проява на прозрачност. С навлизането на избора в решаващия етап обаче процедурата се връща в по-познатите задкулисни пазарлъци, в които доминират съперничествата на европейската политика и напреженията между САЩ и Русия, наподобяващи тези от периода на студената война.”

Това написа в статия в четвъртък авторитетното британско издание “Файненшъл таймс”. То припомня, че в Ню Йорк започва сесията на Общото събрание на ООН, в кулисите на която една от главните обсъждани теми ще е изборът на нов генерален секретар. Следващата седмица пък ще е на лидерите, когато е ясно, че всяка от държавите с кандидат за поста, ще направи максималното, за да тласне напред позициите на своя представител.

Според дипломати в ООН след 4 предварителни гласувания

все още не е

очертан ясен

фаворит сред

9-имата

кандидати,

които все още са в надпреварата. Сред тях е и българката Ирина Бокова.

“Все още всичко виси във въздуха”, казва пред “Файненшъл таймс” високопоставен западен дипломат.

Предварителните гласувания за генерален секретар всъщност са само ориентировъчни. Тяхната цел е да изясняват позициите на страните в Съвета за сигурност, пет от които - Русия, Китай, Великобритания, Франция и САЩ, имат право на вето. Те обаче ще го упражнят за първи път чак по време на двата вота през октомври. Тогава за първи път ще се гласува с цветни бюлетини и ще е ясно кои постоянни и кои непостоянни членки зад кого стоят. Тогава също за първи път постоянните членки ще имат право да блокират кандидат, което означава, че неговите шансове да продължи стават нищожни. Победител ще е този, зад когото застанат всички постоянни членки плюс още поне 4 непостоянни от 15-членния съвет за сигурност.

В досегашните четири неофициални гласувания победител е бившият португалски премиер Антонио Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Той има нужния политически опит и години работа в ООН. Гутериш обаче не пасва на двата неофициални критерия за тазгодишния вот - ООН да се сдобие с първия си лидер жена и че е ред на Източна Европа да поеме поста. Освен това дипломати в ООН допускат, че Русия едва ли ще иска бивш лидер на страна от НАТО да заеме тази длъжност, пише в. “Файненшъл таймс”.

Единствена от кандидатите българката Ирина Бокова отговаря на двата неофициални критерия. В четирите гласувания тя твърдо се закрепи като лидер сред жените и ако наистина се спази изискването за равенство на половете, за което ООН толкова пледира, тя има най-големите шансове да заеме поста. Това няколко пъти бе подчертавано и от британския блогър и познавач на игрите в ООН Феликс Одс, който е бивш директор на глобалната организация “Форум за устойчиво бъдеще”.

Бокова завърши първото и третото гласуване на 3-а позиция, а второто и четвъртото - на 5-а, но въпреки това остава единствената жена в челната петица. Още едно важно нещо, което понякога се забравя - тя е сред малцината кандидати, които не са били назначавани, а минали през тежки мултинационални избори, за да получат високия си пост. В случая с Бокова - тя два пъти бе избирана за генерален директор на ЮНЕСКО.

За да заслужи безрезервната подкрепа на българското правителство обаче, Ирина Бокова получи условието да се изкачи на първо или второ място през следващото гласуване на 26 септември. Ако това не се случи, има вероятност нейната кандидатура да бъде заменена.

Проблемът обаче е в това, че и гласуването на 26 септември е предварително. То също ще е с безцветни бюлетини и няма да е ясно дали държава от петте постоянни със сигурност блокира Бокова, или не. Или с други думи по терминологията на “Файненшъл таймс”

това също ще

е гласуване за

пазарлъци,

а не за окончателен консенсус около определени фигури.

При този вот страните изясняват каква е цената на тяхната подкрепа, при какви условия биха оттеглили подкрепата си за някого или обратното - биха оттеглили възраженията си. Така че, ако 5-те велики сили не се договорят при тези гласувания, залозите ще се увеличат при “цветните” вотове, когато абсолютно всичко може да се промени и

да се обърне с

главата надолу

Изданието “Опън демокраси” също отбеляза в четвъртък, че ясна картина кой има истински шансове и кой - не, може да има чак при гласуванията през октомври.

Именно това е причината например новозеландката Хелън Кларк да продължава да се състезава, въпреки неубедителното си представяне. От началото на гласуването досега тя е във втората петица, но след последния вот новозеландските власти посочиха, че няма никакви причини тя да се оттегля, въпреки осмото ѝ място.

Веднага след Гутериш на последния четвърти вот бе класиран словашкият външен министър Милослав Лайчак, който при първото и второто гласуване бе аутсайдер. Според запознати обаче Вашингтон ще е нащрек за всякакви сигнали, че подкрепата на Москва за него се дава при условие, че Словакия, която в момента председателства ЕС, би подкрепила облекчаването на санкциите срещу Русия.

Третият Вук Йеремич също има подкрепата на Русия, но не е долюбван от Запада заради някогашната си позиция за Косово. Трудно е човек да си представи, че той може да мине през иглените уши на последните гласувания.

Смята се, че Великобритания е страната, която най-твърдо е противопоставена на кандидатурата на Бокова заради някогашната ѝ позиция за Фолклендските острови. Какво обаче да се каже за смятаната за фаворитка на САЩ Сусана Малкора, външна министърка на Аржентина - държавата, която воюва с британците за Фолклендските острови?

Междувременно точно във Великобритания букмейкърите продължават да събират залагания кой има най-големи шансове да оглави ООН. Там наред с Гутериш, като най-вероятни победители са посочени именно Ирина Бокова и Хелън Кларк. Към Хелън Кларк очевидно залагащите са пристрастни, защото страната ѝ е част от британската общност.

Така че обективните лидери са Гутериш и Бокова. Букмейкърите са дали срок до 30 септември да се правят залози. Защото и те са наясно, че до края на септември нищо няма да бъде решено.

Така че, ако Бокова не успее да се класира в първата двойка на 26 септември и бъде оттеглена, току-виж сме изпуснали печалбата от истинските залагания. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.