Ирина Бокова: Работя добре и с Русия, и със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767145 www.24chasa.bg
"Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ", посочва Бокова в интервюто. Снимка Архив

Уважавам Кристалина, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура, казва ръководителката на ЮНЕСКО

Аз съм официалният кандидат на България от 9 февруари и нито едно решение на правителството не поставя това под съмнение.

Така генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова отговаря за кандидатурата си за шеф на ООН в интервю, дадено за блога на прочутото Лондонско училище за икономика и политика. То е взето на 7 септември.

Въпросът към Бокова е дали изключва възможността Кристалина Георгиева да влезе в надпреварата.

“Уважавам Кристалина, тя е много ефикасен еврокомисар, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура”, допълва генералният директор на ЮНЕСКО.

На въпрос за писмото срещу нея, написано от режисьора Евгени Михайлов, Бокова посочва, че

България е демокрация и

хората могат да

имат различни мнения

“Мисля че имам солидна и широка подкрепа от гражданското общество, интелектуалците, от младежки групи и студенти. Убедена съм, че българското общество напълно подкрепя кандидатурата ми и че следи отблизо развитието на надпреварата”, казва българският кандидат за поста генерален секретар на ООН.

“Разбира се, това е нещо важно за нашата страна като цяло. Когато бях избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 година, бях първата жена и първата източноевропейка на този пост. Тогава получих голяма подкрепа не само от България, но и от цяла Югоизточна Европа.

Получих и отзвук от други държави, които обявиха колко успешно за региона би било, ако кандидатурата ми е успешна”, добавя Ирина Бокова.

На въпроса как приема факта, че я считат за проруски кандидат, тя отговаря, че на първо място е български кандидат и е щастлива, че правителството и институциите в България я подкрепят.

“Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде честен посредник.

Генералният секретар трябва да има

подкрепата не само на Русия,

но също на САЩ, Франция, Китай и

Великобритания,

както и на останалите държави. Без тази подкрепа той няма да успее да бъде този безпристрастен посредник”, казва българката.

Бокова допълва, че като генерален директор на ЮНЕСКО няколко пъти е търсила подкрепа от Русия по важни проблеми и е получила такава. Като пример посочва проблема за незаконния трафик на антики или т.нар. кървави антики. По същия проблем работила и с американците и много други държави.

“И когато трябваше да осигуря руска подкрепа, успях да го направя. Това беше моята роля, това ще е и ролята на бъдещия генерален секретар: да посредничи при важните решения, като работи с целия Съвет за сигурност и специално с постоянните членки”, посочва българката.

“Мисля, че съм доказала, че дълбоко вярвам в човешките права, и в ЮНЕСКО успях да развия и утвърдя силна позиция по отношение на свободата на словото и безопасността на журналистите.

Това е проблем, по който невинаги има консенсус във всяка една държава по света, но мисля, че той е важен за доброто управление и развитие. Така че имам правилен подход, базиран върху Устава на ООН, и в същото време вярвам, че мога да говоря с всички и да бъда този “честен посредник”, заявява Ирина Бокова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой трябва да поддържа гробищата

    Някъде нещо много се е изкривило в отношението на живите към мъртвите, щом едва сега на дневен ред идва въпросът кой да поддържа гробищните паркове. А още на първо четене е ясно - това трябва да е работа на общината. Да, близките трябва да се грижат за гробовете на своите роднини, но в днешно време това е особено затруднено заради миграцията на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в