Ирина Бокова: Работя добре и с Русия, и със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767145 www.24chasa.bg
"Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ", посочва Бокова в интервюто. Снимка Архив

Уважавам Кристалина, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура, казва ръководителката на ЮНЕСКО

Аз съм официалният кандидат на България от 9 февруари и нито едно решение на правителството не поставя това под съмнение.

Така генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова отговаря за кандидатурата си за шеф на ООН в интервю, дадено за блога на прочутото Лондонско училище за икономика и политика. То е взето на 7 септември.

Въпросът към Бокова е дали изключва възможността Кристалина Георгиева да влезе в надпреварата.

“Уважавам Кристалина, тя е много ефикасен еврокомисар, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура”, допълва генералният директор на ЮНЕСКО.

На въпрос за писмото срещу нея, написано от режисьора Евгени Михайлов, Бокова посочва, че

България е демокрация и

хората могат да

имат различни мнения

“Мисля че имам солидна и широка подкрепа от гражданското общество, интелектуалците, от младежки групи и студенти. Убедена съм, че българското общество напълно подкрепя кандидатурата ми и че следи отблизо развитието на надпреварата”, казва българският кандидат за поста генерален секретар на ООН.

“Разбира се, това е нещо важно за нашата страна като цяло. Когато бях избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 година, бях първата жена и първата източноевропейка на този пост. Тогава получих голяма подкрепа не само от България, но и от цяла Югоизточна Европа.

Получих и отзвук от други държави, които обявиха колко успешно за региона би било, ако кандидатурата ми е успешна”, добавя Ирина Бокова.

На въпроса как приема факта, че я считат за проруски кандидат, тя отговаря, че на първо място е български кандидат и е щастлива, че правителството и институциите в България я подкрепят.

“Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде честен посредник.

Генералният секретар трябва да има

подкрепата не само на Русия,

но също на САЩ, Франция, Китай и

Великобритания,

както и на останалите държави. Без тази подкрепа той няма да успее да бъде този безпристрастен посредник”, казва българката.

Бокова допълва, че като генерален директор на ЮНЕСКО няколко пъти е търсила подкрепа от Русия по важни проблеми и е получила такава. Като пример посочва проблема за незаконния трафик на антики или т.нар. кървави антики. По същия проблем работила и с американците и много други държави.

“И когато трябваше да осигуря руска подкрепа, успях да го направя. Това беше моята роля, това ще е и ролята на бъдещия генерален секретар: да посредничи при важните решения, като работи с целия Съвет за сигурност и специално с постоянните членки”, посочва българката.

“Мисля, че съм доказала, че дълбоко вярвам в човешките права, и в ЮНЕСКО успях да развия и утвърдя силна позиция по отношение на свободата на словото и безопасността на журналистите.

Това е проблем, по който невинаги има консенсус във всяка една държава по света, но мисля, че той е важен за доброто управление и развитие. Така че имам правилен подход, базиран върху Устава на ООН, и в същото време вярвам, че мога да говоря с всички и да бъда този “честен посредник”, заявява Ирина Бокова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,