Проверяваме в сайта на ЦИК дали има злоупотреба с личните ни данни на избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771359 www.24chasa.bg
Услугата, с която да проверим има ли злоупотреба с личните ни данни, вече е активна на сайта на ЦИК.

Гражданите могат да проверяват през електронната система на ЦИК дали името им присъства в списъците за подкрепа за участие на президентските избори и информационно-разяснителната кампания на националния референдум. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия, по време на пресконференция, свързана с превенцията и рисковете при използването на лични данни на гражданите по време на изборите и националния референдум, съобщи „Фокус”.

Услугата, с която да проверим има ли злоупотреба с личните ни данни, вече е активна на сайта на ЦИК. Справката можем да направим на адрес:

https://www.cik.bg/bg/pvr2016/voters/reg_podpiski

„От 2014 година, когато се прие този Изборен кодекс избирателите имат възможност да извършват проверка в списъците за подкрепа за участие в изборите и за издигането на независим депутат. Гражданите вече ще имат възможност да извършват и проверка в списъците в подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се регистрират за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум. Възможността за проверка става през интернет страницата на ЦИК“, разясни Нейкова.

Тя уточни, че към настоящия момент една партия е регистрирана за участие в изборите, а по отношение на информационно-разяснителната кампания за националния референдум все още няма подадено заявление за регистрация. „Регистрирани са два инициативни комитета за издигане на независим кандидат, но е рано за списъка за подкрепа, тъй като списъка за подкрепа се представя в ЦИК заедно с документацията за кандидатската листа“, обясни Нейкова. Тя уточни, че когато избирателят желае да извърши проверка получава своя персонален идентификационен код на електронната си поща, след което влиза в системата и въвежда своето ЕГН, персоналния идентификационен код, контролния код и изпраща заявлението до системния оператор, като по този начин може да извърши проверка дали фигурира в съответния списък. „Ако установи, че фигурира в списък, в който не се подписвал и неправомерно са използвани неговите лични данни, тогава той трябва да се обърне към КЗЛД, която дава доста указания в тази посока“, посочи още Нейкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата