По 1150 домакинства на ден без ток заради кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/5779194 www.24chasa.bg
745 000 са щетите за ЧЕЗ от посегателства на мрежата

От ЧЕЗ искат по-строги санкции, сегашните не били ефективни

Средно по 1150 домакинства са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината. Това показват последните данни на дружеството. 266 000 клиенти са били без ток в продължение на общо 305 часа.

От компанията отчитат 4230 кражби на ток за осемте месеца на 2016-а. Щетите от посегателства на съоръжения са 745 000 лева. През август имало и пореден смъртен случай при кражба.

Това са посегателства и върху националната сигурност и квалификациите на тези деяния и санкциите следва да бъдат адекватни на преките и потенциалните щети, посочват от ЧЕЗ. Според компанията в момента санкциите за нерегламентирано ползване на ток също нямат възпиращ ефект върху нарушителите.

“Крадците на електроенергия се санкционират по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване”, смята Филип Йорданов, ръководител “Нетехнически загуби” в “ЧЕЗ Разпределение България”.

Компанията призовава институциите да помогнат за защитата на обществото. Според дружеството е необходимо санкциите да бъдат основани на принципа на справедливост и равнопоставеност и да се защитят коректните клиенти.  

Какви мерки може да вземе държавата, за да се противодейства на кражбите на ток и да бъдат стимулирани коректните клиенти - тези и други въпроси ще са темата на голям дебат, който вестник "24 часа" организира на 27 септември, вторник. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.