Карел Крал: Парите от кражбите на ток да отидат във фонд за уязвими потребители

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783336 www.24chasa.bg
Карел Крал

Стотици хиляди клиенти страдат от аварии заради кражби на електроенергия, казва регионалният мениджър на ЧЕЗ за България

ЧЕЗ призовава да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура. Компанията не желае да се облагодетелства от наказанията и предлага след приспадане на разходите на разпределителното дружество приходите да бъдат събирани в специален фонд за инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или друга кауза, определена от правителството.

4,5 млн. лв. по-малко са платили заловените крадци на ток от 2014 г. насам заради по-ниската тарифа за дотаксуване на открадната енергия от редовните цени. Това стана ясно от думите на регионалния мениджър на “ЧЕЗ-България” Карел Крал по време на конференцията срещу кражбите на ток, организирана от “24 часа”.

Нарушителите са платили едва 7,56 млн. лв., а ако бяха редовни клиенти, щяха да платят 12 млн. лв. Държавата пък е пропуснала да събере почти 1 млн. лв. като ДДС, подчерта Крал.

Кражбите на електроенергия са проблем за сигурността, за бизнеса, заплашват живота. Имаме

пет смъртни случая

с хора, които опитват

да крадат ток,

обясни мениджърът на ЧЕЗ.

Кражбите водят и до аварии за хората, които са редовни клиенти. Мрежата се претоварва и прекъсва. Стотици хиляди клиенти страдат от аварии заради кражби на електроенергия. През 2016 г. успяхме да намалим часовете на прекъсванията, но хората, които са пострадали, са повече от 2015 г. За първите осем месеца техният брой е 280 000, а за цялата минала 272 000 души", разказа Карел Крал.

Той представи удачни идеи от Чехия и Румъния, които да спрат кражбите на енергия и кабели.

Кабели за скрап трябва да могат да предават само юридически лица, да имат документи за произход на стоката и плащанията да стават само по банков път, за да са проследими, посочи Карл примери от Чехия и Румъния.

“България е с най-ниските санкции за кражба на енергия. В някои страни дотаксуването, когато те хванат, е 3 години, тук е 3 месеца”, посочи той.

В Германия периодът, в който се дотаксува краденият ток, е 6 месеца, така е и в Словакия и Сърбия. В Чехия се плаща 10 месеца назад.

Виж тук презентацията на ЧЕЗ