"168 часа": Боньо Фаса и брат му умират в един ден, през 3 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5787437 www.24chasa.bg

Tри часа преди 18-годишната Мария да намушка с нож изнасилвача Боньо Фаса, умира неговият по-голям брат Кольо Динев. Мистериозното съвпадение потвърди пред "168 часа" адвокат Владимир Ченалов, който представлява дъщерята на Боньо - Изабела.

"Три или четири часа, не мога да бъда точен, по-големият му брат е починал. Доколкото знам, не е от насилствена смърт. Просто нещо е боледувал", обясни Ченалов.

Кольо е с две години по-голям от Богдан. 68-годишният мъж живеел в Стара Загора, близо до къщата на Боньо. Двамата братя били в много добри отношения и се виждали често. В града не се чувало да са имали разпри. "Не са се карали. Дори когато Богдан постоянно правеше глупости, брат му не го е изоставял и не се е отрекъл от него. Ходеше му на свиждания и по затворите, когато лежеше за поредна кражба, побой или изнасилване", разказаха хора от Стара Загора.

Както вече стана ясно, Боньо имал богато криминално минало. Лежал е над 28 години в пазарджишкия и старозагорския затвор. 19 от тях - за посегателства над други момичета "168 часа" научи, че той лично възпрепятствал бизнес на свой съгражданин от Стара Загора. Мъжът, който пожела анонимност, разказа, че в началото на 90-те бил един от първите хора, започнали малък собствен бизнес. Той отворил ресторант за хранене в града, който обаче не просъщесвувал дълго време и един от факторите за това бил именно Боньо.

"Точно този мъж ме доведе до фалит и не успях да осъществя това, което исках, а бях тръгнал добре и хората около мен бяха доволни", разказа мъжът пред "168 часа" с изричната молба да остане анонимен.

По думите му Динев му създал огромни проблеми, които той не успял да разреши. Заедно с група свои приятели рецидивистът поискал данък "спокойствие" от мъжа с уговорката, че ако не им го плаща, бизнесът ще бъде сринат до основи.

"Беше изключително неприятен тип. Държеше се нагло с всички. Постоянно ме заплашваше, и то главно с това, че ако не му давам пари от оборота, ще направи така, че заведението да бъде затворено. Беше наистина притеснително, защото той идваше с още трима негови приятели, за чиито имена не мога да си спомня, но отново бяха хора с прякори, известни на всички в Стара Загора. Славеха се с това, че са криминално проявени типове, които са и осъждани. Знаеха ги като изнудвачи, шантаджии и побойници", казва още той. Тези истории се потвърждават и от коментарите в сайта на Стара Загора. Според тях прякорите на хората от антуража на Боньо са Форца и Фашиста, имена обаче не са уточнение.

"Оказа се, че има още много момичета, които са били притеснявани от Боньо. Такива бяха и две от сервитьорките в ресторанта - коментира пострадалият. - За да се спасят от него, те сами пожелаха да напуснат работа."

"И двете бяха уплашени - разказа той. - Казаха ми, че Богдан Динев постоянно ги притеснявал. Когато ги викал, за да поръча сметката, им свиркал. Позволявал си дори да се обръща към тях и с неприлични думи.

Едно от момичетата ми сподели тогава, че той дори я преследвал след работа и й се наложило да минава по много забутани улици, за да се измъкне от него. Нормално е да се уплашиш. Все пак говорим за мъж, който е на годините на баща ти и няма как да знаеш какво точно иска от теб. Когато поискаха да напуснат, аз ги разбрах напълно. Не съм се опитвал да ги задържам в ресторанта, след като те самите не се чувстваха комфортно", казва мъжът. Момичетата дори разказали, че Боньо искал телефонните им номера, за да се чували и виждали по-често, а не само в заведението. Приятелки на последната му жертва Мария пък споделиха пред "168 часа", че тя вече се чувства добре и излиза от вкъщи. Не била притеснена, както в началото, нито пък се срамувала от това, което се е случило. Дори сама инициирала излизанията си с познати.

"В началото беше леко резервирана към хората и в излизанията беше доста обрана, което е разбираемо. Има хора в града, които все още се

питат защо и как е решила да отиде в дома му, след като той е известен със своите криминални прояви? Немалко хора я осъдиха за това, че е била при него. Имаше и такива, които до последно не намираха логична причина в поведението й и не разбираха как не се е страхувала дори да говори с Боньо. За щастие тя не им обръща вече внимание на тях. Редовно можеш да я видиш и на разходка с майка й по обяд, което е добре", разказаха момичетата.

По думите им Мария не работи никъде в момента. Не се е върнала на работа. Сега гледа как да почива повече. Психолози пък съветват тя да не стои вкъщи и постоянно да е обградена от хора.

Историята на Мария за злополучната нощ четете ТУК - онлайн изданието на "168 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.