Шестима обвинени за рушвети на Капитан Андреево остават в ареста, 5 км опашка на пункта

https://www.24chasa.bg/novini/article/5792549 www.24chasa.bg
Медиите получиха право да снимат обвиняемите, но само в гръб.

Акцията срещу митничари и полицаи е по показания от защитен свидетел

Шестима от 11-те обвинени за искане и получаване на рушвети служители на ГКПП Капитан Андреево остават в ареста, реши Хасковският окръжен съд. Най-тежката мярка за неотклонение беше наложена на граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и на митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев, Симеон Николов. Под домашен арест е Валери Казаков. Най-леката мярка “подписка” е за Любен Апостолов и Пламен Русев. В залата стана ясно също, че при обиските по случая в жилището на Глушков било открито голямо количество безакцизни цигари.

Свидетел със защитена самоличност е основният коз на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу поредната порция митничари и гранични полицаи от ГКПП Капитан Андреево, обвинени в искане и получаване на рушвети. След петъчните арести на най-големия ни сухоземен граничен пункт с Турция двама от задържаните са излезли от ареста срещу наложената от прокуратурата гаранция от 2000 лв. Единият от тях признал вината си. Останалите - не. С по-лека мярка е и служителка от ГКПП-то заради здравословни проблеми. Съдебното заседание продължи 2,5 часа.

Според шестимата защитници на митничарите и граничните полицаи обаче няма нито едно годно доказателство срещу тях. Адвокатите изтъкнаха, че не може обвинение да се повдига единствено по показанията на анонимен свидетел. Той дори не успял да разпознае някои от обвинените при процесуално-следствените действия след арестите. За закодирания като №001 свидетел със защитена самоличност стана ясно само, че се занимава с автобусни превози от Истанбул за Букурещ.

Аналогичен процес срещу 9 гранични полицаи и митничари тук приключи преди година. Тогава всички бяха оправдани по повдигнатите им обвинения от СГП. Впоследствие те заведоха и искове и осъдиха държавата.

Междувременно 5-километрова опашка от автомобили в турска територия имаше в понеделник сутринта. Според работещи на пункта това е нормално за началото на седмицата, когато за Европа тръгват много от работещите там турци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България