Подадени за 40 жалби за злоупотреби с лични данни в изборни списъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5797161 www.24chasa.bg
Бенцислав Караджов

40 жалби и 9 сигнали са подадени в комисията за защита на лични данни във връзка с регистрация на инициативни комитети за изборите.

Не е ясно какъв е мащабът на измамата с лични данни, защото само лично човек може да провери в ЦИК дали някой е злоупотребил, показа репортаж на bTV.

Репортер на телевизията се е срещнал със Светозар Съев, в чиято подписка бил открит неговия подпис. ЦИК дава по 40 000 лева на всеки инициативен комитет за реклама, което е и стимулът да се използват подписи, които не са полагани.

Не знам как сте попаднали в нашия списък, може да е провокация, защото се борим срещу статуквото, казва Съев в репортажа. Той обещава също, че ще се събере инициативният комитет, за да направят проверка и как са събирани подписите. Той обеща да провери годността на подписите.

Венцислав Караджов, председател на комисията за защита на лични данни, обясни механизма за подаване на жалби. Изпратени по електронна поща жалби се бавят, защото, за да е валидна, се иска електронен подпис.

Фалшифицираният подпис се подлага на графична експертиза. Образува се производство и лицето полага 10 пъти подпис, за да се установи измамата. Може да се сигнализира и комисията, но тогава се тръгва по друга процедура, която продължава поне три месеца.

Адвокатът Александър Кашъмов обясни, че наказанието в такива случаи може да достигне между 10 000 и 100 000 лева. Може да се тълкува и като фалшификация на документи и да има наказателно производство.

Според събеседниците вече има много елекронни база данни, от които да се крадат лични данни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата