Ройтерс нощес: Ирина Бокова е втора в гласуването за шеф на ООН. По-късно: Не, четвърта е

https://www.24chasa.bg/novini/article/5797273 www.24chasa.bg
Ирина Бокова

Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН според таблица на агенция Ройтерс, публикувана на страницата им и разпространявана във фейсбук. 

В нея са отчетени и розовите бюлетини "против", които пускаха петте постоянни членки на съвета за сигурност. Те трябваше да подскажат при кои кандидати има риск от "вето". Съветът за сигурност има 15 членове, 5-ма постоянни и 10 непостоянни. В таблицата на Ройтерс обаче за някои кандидати се появяват по 17,18 и дори 19 гласа. Вероятно в агенцията са преброили два пъти гласовете на постоянните членки, сочи анализът на "24 часа".

В таблицата Бокова се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация. Според Ройтерс, Ирина Бокова е втора, тъй като Антонио Гутереш има 4 гласа "за" от страни постоянни членки на Съвета за сигурност, а Ирина Бокова има 3 гласа "за".

Според таблицата на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 7 обезкуражаващи, от които два от постоянни членки.  (Ройтерс е преброила 9 против.)

 Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 8 обезкуражаващи, от които два вето. (Ройтерс ги е преброила 10 против.)

Не става ясна обаче логиката, по която Ройтерс е подреждал кандидатите. Някои от тях, които са с равни гласове, но с повече вета са по-напред в класирането от другите с по-малко. До края на деня  от агенцията не обясниха методологията си. При самото първо публикуване на таблицата от агенцията погрешно бяха изчислили и гласовете против, като бяха сметнали ветата двойно и така имаше кандидати с по 17,18 и 19 гласа, при положение, че общият брой на гласовете е 15. По-късно през деня от агенцията коригираха тази грешка, но не обясниха логиката на подреждането.

 След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат“ бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш. Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора. Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана осма от 10 участници в надпреварата. 

По-късно обаче агенцията нанесе поправки в таблицата и се оказа, че Бокова е четвърта, а Кристалина седма. Вижте:

Ройтерс се поправи: Ирина четвърта, Кристалина седма в гласуването за ООН

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов