Прогноза: Ръст на потреблението, заетостта и доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5798333 www.24chasa.bg
Владислав Горанов; Снимка: Архив

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на страната през тази година до 2.6% спрямо 2.1% през пролетта, но запази очакванията си за ръста на БВП през 2017 г. от 2.5% и по 2.7% през следващите две години. Това се вежда от есенната макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на ведомството.

Корекцията за тазгодишния растеж е по-умерена от прогнозата на МВФ, който преди ден предвиди, че през тази година българската икономика ще нарасне с 3 на сто, а догодина - с 2.8 на сто.

Според ведомството на Владислав Горанов основен принос за растежа през тази година ще има вътрешното търсене (потребление и инвестиции), което обаче ще се забави догодина, пише dnevnik.bg.

Инфлация

Министерството очаква тази година да е последната, в която страната отчита дефлация - средногодишният процент ще е 1 на сто. От догодина индексът на потребителските цени ще премине на положителна стойност - 1.5% средногодишно и ще се ускори до 1.8% през 2018 г. Единствено дълготрайните потребителски стоки ще продължат да поевтиняват през 2017 г. , докато през следващите се допуска поскъпване на международните цени на петрола и неенергийните суровини, съчетано с нарастване на вътрешното търсене. Приносът от планираното увеличение на акцизните ставки върху цигарите за повишението на общия ценови индекс в края на 2017 и 2018 г. се оценява съответно на 0.3 и 0.1 процентни пункта.

Увеличението на потреблението ще се дължи на продължаващите положителните тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на потребителите да правят разходи за покупка на стоки за дълготрайна употреба. Положителен ефект ще има и от увеличението на заплащането в някои дейности на публичния сектор.

Пазар на труда

Според прогнозата безработицата през тази година средно ще спадне до 8.1%, с един процентен пункт под миналогодишното равнище, догодина ще е 7.3%, а през следващите две години ще падне под 7 на сто.

На пазара на труда догодина се очакват разнопосочни тенденции - заради влошаване във външната среда ще е по-малко търсенето на работна ръка в промишлеността, но вътрешната икономическа активност ще подкрепя заетостта в услугите. Министерството напомня, че заради увеличената възраст за пенсиониране по-малко хора ще напуснат пазара на труда.

В средносрочен план се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 6.5% през 2019 г., а темпът на увеличение на заетостта да се задържи на около 0.6% през 2018 и 2019 г.

Доходи

В същото време министерството очаква съществено повишение на доходите. Ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд ще подкрепят ръста на доходите от труд до 2019 г., е един от изводите в доклада.

Нарастването на доходите от труд в периода 2016 -2019 г. ще бъде по-високо в сравнение с пролетната прогноза, заради подобрените очаквания за икономическа активност и съживяването на пазара на труда в страната. През първото полугодие на 2016 г. номиналният растеж на компенсацията на един нает отчете съществено ускорение до 7.8% на годишна база, но средно за цялата 2016 г. неговата стойност се очаква да възлезе на 5.8%.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

И много млади, и стари мъже е пускала в леглото си Весела Нейнски, пише HotArena. Затова от личен опит знае, че възрастните господа правят секс не по зле от юношите. „Била съм например с човек на 52. Ами че той по нищо не отстъпваше на тези, които наскоро са завършили училище. Дори напротив – владееше техниките по-добре,

Една от големите звезди на "Манчестър Юнайтед" Пол Погба поиска от ръководството на клуба двойно увеличение на заплатата. Това се случи веднага, след като стартираха преговорите за привличане на Алексис Санчес от "Арсенал". Заплатата на чилиеца се очаква да бъде по 400 000 паунда на седмица. Френският халф взема два пъти по-малко.

Григор Димитров – Ник Кирьос 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(4) Полуфиналистът от миналата година на Australian Open Григор Димитров елиминира голямата надежда на домакините Ник Кирьос със 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(4) в 1/8-финален мач пред пълните трибуни на Rod Laver Arena. Преди срещата австралиецът многократно показа колко мотивиран е да се докаже пред