Прогноза: Ръст на потреблението, заетостта и доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5798333 www.24chasa.bg
Владислав Горанов; Снимка: Архив

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на страната през тази година до 2.6% спрямо 2.1% през пролетта, но запази очакванията си за ръста на БВП през 2017 г. от 2.5% и по 2.7% през следващите две години. Това се вежда от есенната макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на ведомството.

Корекцията за тазгодишния растеж е по-умерена от прогнозата на МВФ, който преди ден предвиди, че през тази година българската икономика ще нарасне с 3 на сто, а догодина - с 2.8 на сто.

Според ведомството на Владислав Горанов основен принос за растежа през тази година ще има вътрешното търсене (потребление и инвестиции), което обаче ще се забави догодина, пише dnevnik.bg.

Инфлация

Министерството очаква тази година да е последната, в която страната отчита дефлация - средногодишният процент ще е 1 на сто. От догодина индексът на потребителските цени ще премине на положителна стойност - 1.5% средногодишно и ще се ускори до 1.8% през 2018 г. Единствено дълготрайните потребителски стоки ще продължат да поевтиняват през 2017 г. , докато през следващите се допуска поскъпване на международните цени на петрола и неенергийните суровини, съчетано с нарастване на вътрешното търсене. Приносът от планираното увеличение на акцизните ставки върху цигарите за повишението на общия ценови индекс в края на 2017 и 2018 г. се оценява съответно на 0.3 и 0.1 процентни пункта.

Увеличението на потреблението ще се дължи на продължаващите положителните тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на потребителите да правят разходи за покупка на стоки за дълготрайна употреба. Положителен ефект ще има и от увеличението на заплащането в някои дейности на публичния сектор.

Пазар на труда

Според прогнозата безработицата през тази година средно ще спадне до 8.1%, с един процентен пункт под миналогодишното равнище, догодина ще е 7.3%, а през следващите две години ще падне под 7 на сто.

На пазара на труда догодина се очакват разнопосочни тенденции - заради влошаване във външната среда ще е по-малко търсенето на работна ръка в промишлеността, но вътрешната икономическа активност ще подкрепя заетостта в услугите. Министерството напомня, че заради увеличената възраст за пенсиониране по-малко хора ще напуснат пазара на труда.

В средносрочен план се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 6.5% през 2019 г., а темпът на увеличение на заетостта да се задържи на около 0.6% през 2018 и 2019 г.

Доходи

В същото време министерството очаква съществено повишение на доходите. Ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд ще подкрепят ръста на доходите от труд до 2019 г., е един от изводите в доклада.

Нарастването на доходите от труд в периода 2016 -2019 г. ще бъде по-високо в сравнение с пролетната прогноза, заради подобрените очаквания за икономическа активност и съживяването на пазара на труда в страната. През първото полугодие на 2016 г. номиналният растеж на компенсацията на един нает отчете съществено ускорение до 7.8% на годишна база, но средно за цялата 2016 г. неговата стойност се очаква да възлезе на 5.8%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -