Прогноза: Ръст на потреблението, заетостта и доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5798333 www.24chasa.bg
Владислав Горанов; Снимка: Архив

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на страната през тази година до 2.6% спрямо 2.1% през пролетта, но запази очакванията си за ръста на БВП през 2017 г. от 2.5% и по 2.7% през следващите две години. Това се вежда от есенната макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на ведомството.

Корекцията за тазгодишния растеж е по-умерена от прогнозата на МВФ, който преди ден предвиди, че през тази година българската икономика ще нарасне с 3 на сто, а догодина - с 2.8 на сто.

Според ведомството на Владислав Горанов основен принос за растежа през тази година ще има вътрешното търсене (потребление и инвестиции), което обаче ще се забави догодина, пише dnevnik.bg.

Инфлация

Министерството очаква тази година да е последната, в която страната отчита дефлация - средногодишният процент ще е 1 на сто. От догодина индексът на потребителските цени ще премине на положителна стойност - 1.5% средногодишно и ще се ускори до 1.8% през 2018 г. Единствено дълготрайните потребителски стоки ще продължат да поевтиняват през 2017 г. , докато през следващите се допуска поскъпване на международните цени на петрола и неенергийните суровини, съчетано с нарастване на вътрешното търсене. Приносът от планираното увеличение на акцизните ставки върху цигарите за повишението на общия ценови индекс в края на 2017 и 2018 г. се оценява съответно на 0.3 и 0.1 процентни пункта.

Увеличението на потреблението ще се дължи на продължаващите положителните тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на потребителите да правят разходи за покупка на стоки за дълготрайна употреба. Положителен ефект ще има и от увеличението на заплащането в някои дейности на публичния сектор.

Пазар на труда

Според прогнозата безработицата през тази година средно ще спадне до 8.1%, с един процентен пункт под миналогодишното равнище, догодина ще е 7.3%, а през следващите две години ще падне под 7 на сто.

На пазара на труда догодина се очакват разнопосочни тенденции - заради влошаване във външната среда ще е по-малко търсенето на работна ръка в промишлеността, но вътрешната икономическа активност ще подкрепя заетостта в услугите. Министерството напомня, че заради увеличената възраст за пенсиониране по-малко хора ще напуснат пазара на труда.

В средносрочен план се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 6.5% през 2019 г., а темпът на увеличение на заетостта да се задържи на около 0.6% през 2018 и 2019 г.

Доходи

В същото време министерството очаква съществено повишение на доходите. Ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд ще подкрепят ръста на доходите от труд до 2019 г., е един от изводите в доклада.

Нарастването на доходите от труд в периода 2016 -2019 г. ще бъде по-високо в сравнение с пролетната прогноза, заради подобрените очаквания за икономическа активност и съживяването на пазара на труда в страната. През първото полугодие на 2016 г. номиналният растеж на компенсацията на един нает отчете съществено ускорение до 7.8% на годишна база, но средно за цялата 2016 г. неговата стойност се очаква да възлезе на 5.8%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тренировките ме спасиха от смъртта, казва Мис Фитнес Ралица Кашинова Ралица Кашинова е най-секси бодибилдърката у нас! 25-годишната красавица е родом от Самоков, но вече е завладяла сърцата на мъжката аудитория. Спортът е в кръвта на хубавицата от малка, тъй като е родена в семейство на борци. “Баща ми е борец, сестра ми също,

И кметски майки под ножа на телефонните мошеници Звънят на техни роднини, че са катастрофирали Катастрофираме по три пъти на седмица. Това не се търпи! Така избухнаха депутати от всички политически сили, чиито родители също са станали жертви на телефонни измами. Избраници от власт и опозиция като един се ожалиха,

В последно време радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, имащи изкуствен произход, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни. Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика ,