Ройтерс се поправи: Ирина четвърта, Кристалина седма в гласуването за ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5798762 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева

Агенция Ройтерс поправи таблицата си от нощта, според която Ирина Бокова бе втора в шестото гласуване в Съвета за сигурност на ООН вчера, а Кристалина Георгиева - девета. След корекцията Бокова отива на четвърто място, каквито бяха съобщенията от вчера, а Кристалина Георгиева се изкачва на седмо, което според вчерашните съобщения делеше с Данило Тюрк. Според Ройтерс обаче тя е сама на седмото място, тъй като Тюрк има четири розови бюлетини против, а Кристалина - само две. Розовите бюлетини са на постоянните членки на Съвета и означават евентуално вето вето за кандидата.

В ранни зори днес из фейсбук бродеше таблица на Ройтерс, според която във вчерашното гласуване на съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова се е класирала втора, а Кристалина Георгиева - осма от 10 кандидати. В таблицата имаше и нелогично голям брой за някои кандидати - 17,18,19, при положение, че броят на гласуващите е 15 - толкова са членовете на Съвета. От тях 5 са постоянните, които гласуваха с розови бюлетини и 10 непостоянните - те гласуваха с бели.

От пръв поглед личеше, че графиците на световната агенция са сбъркали и са преброили два пъти гласовете на постоянните членки. Имаше обаче и някои нелогичности в подредбата на кандидатите.

"24 часа" се обърна към бюрото на Ройтерс в София за разяснения на методологията. След консултация с централата оттам ни обясниха, че графикът е сбъркал и таблицата ще бъде коригирана. 

Пради малко в сайта на агенцията се появи нова таблица и в нея Ирина Бокова е четвърта, а Кристалина Георгиева седма. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана