За бъдещето на една комунистическа фамилия ли да си ходя, пита Борисов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5798806 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

БСП, ДПС, АБВ и патриоти искат оставките на премиера и Георгиева заради ООН. И всички премиери освен португалския ли да дават оставки? Бокова прояви нахалство

За бъдещето на една комунистическа фамилия ли да си ходя, пита Борисов (Обзор)
СНИМКА: Десислава Кулелиева

4 от 8-те парламентарни групи - БСП, ДПС, АБВ и Патриотичният фронт, поискаха оставките на еврокомисаря Кристалина Георгиева заради провала ѝ в надпреварата за генерален секретар на ООН. Опозицията очаква отговорност с оставка да поеме и премиерът Бойко Борисов.

За бъдещето на една комунистическа фамилия ли да си ходя, пита Борисов (Обзор)
СНИМКА: Десислава Кулелиева

“Не виждам никаква логика в искането на оставка, защото всички премиери извън Португалия би трябвало да си подадат оставките”, отсече Бойко Борисов от ГКПП Капитан Андреево, където даде старта на общата европейска гранична полиция. Напомни, че е осигурил 180 млн. от Европа за охрана на границата, а заради АБВ се е наложило България да плати 3 млрд. “Заради големите шлемове на тези хора, да не им казвам имената - провалили се

политици с по 4%

рейтинг. Какво

искат? Да си

върнат

Орешарски пак?

Прекрасно са се събрали - БСП, АБВ и ДПС, прекрасно”, кипна Борисов.

Той риторично попита защо трябва да подаде оставка и си отговори с въпрос: “За да дойде някой, който да се крие и да минава през задния вход. Това ли искаме?”. И продължи: “От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм им осигурил следващите 5 години ли? 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България?”.

Премиерът попита какво ще стане, ако се стигне до политически хаос. “Защото те са безотговорни хора. Заради кого ще плащаме милиард и 300 млн. лв. за 2 реактора, за които договор нямат и сме осъдени? Заради същия човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още милиард и 300 ли?”, отсече Борисов.

По същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова и социалисти показаха в НС класирането след вота за генерален секретар на ООН, според което Ирина Бокова е втора след Гутериш, а Кристалина Георгиева - девета (за разпространената от Ройтерс таблица виж на 3-а стр.).

“С издигането на Кристалина Георгиева Борисов продаде българския национален интерес”, заяви Нинова. Тя отново настоя, че правителството не е суверенно. Запитана на кого е продал националния интерес, отвърна: “Питайте него в защита на чии интереси работи.

Него ли го

излъгаха, или

той излъга

българския народ?”.

И лидерът на АБВ Георги Първанов се появи в парламента специално за да иска оставките на Борисов, Георгиева и външния министър Даниел Митов.

Той лансира

вотът на недоверие

да е за

цялостната му

политика

Същата идея разви ден по-рано лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с Нинова. Самата инициатива за вот на недоверие тръгна от БСП след номинирането на Георгиева.

И лидерът на ВМРО и кандидат-президент на “Обединени патриоти” (НФСБ, ВМРО и “Атака”) Красимир

Каракачанов

поиска оставката

на еврокомисаря

и на министър

Митов. Но не

и на Борисов

“Това, което Георгиева направи, беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България”, изказа се Каракачанов. Той призова правителството да даде много ясен отговор какви са причините за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. “България се поддаде на внушенията на Меркел”, продължи съпредседателят на ПФ - формацията партньор на ГЕРБ в управлението. Гласуването в Ню Йорк показало, че когато правителството взема подобни решения, без да се консултира нито с обществото, нито с парламентарните сили, се стига до грешки.

Форматът “Обединени патриоти” няма да се присъедини към вот на недоверие преди президентските избори, но

след това ще

търси сметка на

правителството

за външната му политика, каза Каракачанов.

По-късно външният министър Даниел Митов обясни във фейсбук защо е сменена Ирина Боковда: “Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: Г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН.”
Той припомни, че след последното гласуване две държави - постоянни членки на Съвета за сигурност, са наложили вето на Бокова. Българското правителство било наясно с това.

“Това вето беше

непреодолимо
въпреки всичките ни усилия, твърди Митов. Именно затова българското правителство решило да даде още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с г-н Гутериш. За съжаление, този кандидат не успя.
Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг. За жалост източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена от Източна Европа, както някои държави, постоянни членки на СС, предлагаха”, пише още в социалната мрежа министър Митов.

Цветанов: Не бяхме единни

и не показахме качествата

на две прекрасни жени

“Смятам, че анализаторите и изводите, които ще се правят оттук нататък, може би на първо място ще бъдат, че ние като нация никога не можем да бъдем единни, когато имаме една кауза, една възможност”, коментира резултатите зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Противопоставянето във вътрешнополитически план се изнесе и в международен и от тази гледна точка повече се виждаха негативните, слабите места, и то облечени в жълтения, каза той пред БНТ.

“Не показахме качествата на двете прекрасни жени, които България имаше и в лицето на Ирина Бокова като първи кандидат, и, разбира се, Кристалина Георгиева”, заяви още председателят на депутатите от ГЕРБ.

Припомни, че ЮНЕСКО е част от организацията на ООН, затова няма как да не се отчете фактът, че така би имало две българки начело на световната организация - и шеф на ЮНЕСКО в лицето на Бокова, и генерален секретар в лицето на Георгиева. Освен това Кристалина Георгиева е част от ЕК - “знаете, че има наложени санкции към Русия, това също, предполагам, не остава незабелязано от руската страна”, допълни Цветанов.

“Имахме усещане, че може да спечелим тази надпревара от гледна точка на дадения профил и потенциалния кандидат, който би трябвало да бъде избран - от Източна Европа и да бъде жена. Сами разбирате, че и двете наши кандидатки имаха невероятните качества, те продължават да ги имат и просто според мен тук вече малко и повече геополитика”, обобщи Цветанов. А България е доста малка, за да участва в голямата геополитика, заключи той и призова да не се влиза пак в спиралата на противопоставянето.

КРИБ: Искането за

оставка е национална

безотговорност

КРИБ е против оставака на правителството, се казва в специална декларация на най-голямата работодателска организация.

Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ, обясни, че стабилността и предсказуемостта, която осигурява правителството, трябва да продължат до края на мандата му. Подаването на оставка би граничело с национална безотговорност. Не може да се съобразваме с всеки повик на опозицята, работата ѝ е да иска оставки, а на правителството - да гарантира стабилност, заяви той. Интересът на бизнеса е само един - икономиката да върви, да има национален доход, който да бъде разпределян и да е за всички. Считаме, че всеки опит да бъде клатена държавата или което и да е правителство граничи с национална безотговорност, коментира Иванов и призова политическите сили да прояват разум.

В декларацията се посочва постигнатият икономически растеж от 2,9% и че за да е устойчива тенденцията, реформите трябва да продължат. Освен това стартира бюджетна процедура и в момента се решава бъдещето на страната за следващата година. “В четвъртък подписахме меморандум с УНСС. Без да знам какво се случва навън, споменах, че темата не деня не е кой е спечелил поста за ООН, това не е решаващо за България. Решаващо е ще има ли бюджет за догодина, подготовката на специалисти, да спре изтичането на мозъци и да няма студенти, които се качват на първия самолет за друга държава в Европа или за САЩ. Темата за българският бизнес е стабилност, предсказуемост”, каза Иванов.

Искането на оставка било опит да се разклати държавата от политици, които за пореден път са изгубили избори и търсят реванш.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов