Борисов ясен: Не сме ли №1 на 6-и, подавам оставка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5803272 www.24chasa.bg
Борисов и първият ешелон в ГЕРБ слушат химна. СНИМКА: Йордан Симeонов

На откриването на кампанията на ГЕРБ лидерът надъха 15 000 за решителна битка

Радан, Корнелия, Карадайъ и Първанов може да се обединят пак и да ни бутат, гневен е министър-председателят

Цачева и Манушев приемат овации от 15 000 съпартийци, които откриха кампанията им в “Арена Армеец”.
Цачева и Манушев приемат овации от 15 000 съпартийци, които откриха кампанията им в “Арена Армеец”. СНИМКА: Йордан Симeонов

“На първия тур се състезават партиите. На втория се иска подкрепа - взема се, търси се, правят се или се залагат какви ли не коалиции и общи действия. Ние трябва да сме първи на първия тур. В противен случай

Цачева аплодира гайдарите, които откриха събитието.
Цачева аплодира гайдарите, които откриха събитието. СНИМКА: Йордан Симeонов

аз няма да

Цачева получава цветя.
Цачева получава цветя.

ставам маймуна

“Машиниста на ГЕРБ” - това каза с респект за Цветанов бившият конституционен съдия Георги Марков.
“Машиниста на ГЕРБ” - това каза с респект за Цветанов бившият конституционен съдия Георги Марков.

като Станишев -

В залата бяха и всички министри и кметове на ГЕРБ.
В залата бяха и всички министри и кметове на ГЕРБ. СНИМКА: Йордан Симeонов

да ме бие някой и да седя после 1 г. и да викам “Ама тези избори не бяха за парламента.”

Влизането на 15-те хиляди делегати на събитието отне часове преди началото му.
Влизането на 15-те хиляди делегати на събитието отне часове преди началото му. СНИМКА: Йордан Симeонов

Това предупреди отсега, и то с абсолютна категоричност, премиерът Бойко Борисов на откриването на предизборната кампания на кандидатите за президент и за вицепрезидент на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев.

Традиционно, управляващата партия тръгна към вота от зала “Арена Армеец”, където събра 15 000 активисти от цялата страна.

“Борите се

всички вие

за победа!

Ако не сме си я заслужили, ако българите не са преценили така, ще се дръпнем - да дойдат тези, които ще си изберат”, зарече лидерът авангарда на ГЕРБ.

Лично той, който в интервюта си е признавал как баща му е казвал “Силен си, сине, ама си будала”, си отчел грешката, че е бил прекалено толерантен с политическите противници. Но вече щял да го поправи. “Ние вече няма да сме толерантни, защото те не отчетоха нашата толерантност. Както Георги Марков ме предупреждаваше, когато ние паднахме от власт,

те ни налетяха

като стършели.

Ние им

простихме, а

трябваше да

бъдат гонени

докрай”,

зададе нов тон Борисов. Той отчел, че от опозицията “сега се самозабравиха и почнаха да се опитват да кроят планове”. “Вие сте добри хора”, каза Борисов на кандидатпрезидентската двойка. Но ги подтикна към реализъм: “Никога няма да ви обикнат нито тези от БСП, нито тези от ДСБ. Но поне да има едни умерени хора със знания, каквито вие имате, с умения, и отвътре да не са зли поне.” Иначе, докато критикуваше опонентите Борисов изключи кандидатите: “Вие не слушайте. Толерантността я оставям само за вас.” Но останалите партийци подгря максимално: “Сутринта гледах някои от кандидатите - злобата им съска в очите, дим от носовете им излиза вече.”

Заради обвиненията на кандидата на БСП ген. Румен Радев, че “Цачева е Борисов в пола”, премиерът бе язвителен към претендента на “Позитано” 20: “Пола аз не съм слагал, но генерал в пола е по-смешно (визирайки зависимост на Радев от Корнелия Нинова - б.а.).” След което Борисов приключи с образните реплики и закова:

“Много са се

наточили, много

им се краде -

има близо

13 млрд. лева

във фискалния

резерв, но

докато сме ние,

той ще си стои”

Премиерът напомни какво е заварил и какво е направил: “Ама кой нормален ще гласува за Орешарски? Аз го ненавиждам, не искам да го има в политиката този! Такива щети ни нанесе. Забравихте ли? Как ще ви оправят?”

“Нямат памет. Тези хора, които преди 2 г. събаряха банки, фондове и всичко останало беше спряно. Все едно не са същите хора - мълчаха 2 години да мине давността, да ги забравят и тръгват да лъжат отново.

Ама българите

трябва да знаят,

че ако трети път

се случи, няма

после оправяне",

предупреди премиерът. “Ще направим необходимото за стабилност. В новия бюджет ще има 224 млн. повече за учителите. Малко ще ни е трудно след плащанията на тези 1,3 млрд., но се надявам, че и парите за армията ще са със 150 млн. повече. 3,4 милиарда събрахме от контрабандата. 200 милиона за пенсионерите ще има повече, по милиард и половина на година за саниране, над 220 млн. - за МВР, 250 милиона за екологията”, изреди Борисов. И не на шега се ядоса: “Затова ли Корнелия и останалите жалят? Това ли е мъката им - че държавата заработи? За кое съжалява тя от предишвия мандат? Че събориха банките? Че им разплатих далаверите по “Белене” и “Мариците?” Кое при тях е било добре, а сега било зле, за кое страдат? За тая мърлява София с гащите и сутиените пред кметството и на “Витошка”, а сега не можеш да се разминеш там? За парковете, третия лъч на метрото, за Северната тангента, за Южната дъга, за Западната ли съжаляваме? За кое бе, провалени?!?”
След гневната тирада Борисов попита: “С кой лост Радев ще ви оправи?” И пак се обърна към Цачева и Манушев, които стояха до него на сцената с изражения, неиздаващи емоция (Какво обещават те - виж вдясно, б.р.): “Вие не слушайте, вие ще бъдете за всички българи”.
2 години Борисов стискал зъби да не ги казва тези неща. “Разплатихме милиард и 200 за американските централи, 3 милиарда и 700 милиона - за КТБ, милиард и 200 000 платихме за американските “Марици”, каза си сега той. Освен стабилизирането на финансите и икономиката премиерът напомни свършеното само за последните дни - подписаното споразумение за Афганистан, това, че сме докарали Европа да ни пази границите (превода на 160 млн. евро от ЕС за целта - б.а.), падането на визите за Канада, след като 60 г. нямало срещи между премиерите. Последното повличало и

падането на

визите за

Щатите
- цел, към която кабинетът също надпреднал.
Прогнозирам и искам да им видя наглостта, че бяхме толерантни 2 г. и кусур към тях, наглостта им искам да видя дали ще се обединят пак и Радан, и Корнелия, и Карадайъ, и Първанов. Аз щях да се радвам до нашите 25% да има толкова и БСП. Те искат всички да са около 3 до 5 процента. И тези, които искат оставка, са с толкова. Краде се най-добре, когато са няколко партии, а ГЕРБ е в опозиция”, заключи той.

Освен че беше

ядосан, Борисов

беше и болен -

настинал в събота, като откривал 51-ата пречиствателна станция в Шумен. Но се ядоса и забрави, че му е лошо, за да напомни тези неща, понеже хората забравят.
“Въпреки всичко да се прекръстим, че българският народ няма такива кандидатпрезидентски двойки като в САЩ. Това е голям късмет за нашата нация, желая ви успех”, пошегува се премиерът накрая.

“Ако не беше ГЕРБ, България щеше да бъде на един ляв крак с пет шини - пет БСП-та и една патерица от две ДПС-та. Вие изправихте България на два крака - ГЕРБ и седемте джуджета. Това е България днес. Няма друг шанс за България”, викна от сцената бившият конституционен съдия Георги Марков.

Звездата от “Евровизия” Поли Генова, ансамбъл “Българе”, Веселин Маринов и трио “Сопрано” вдигнаха настроението преди старта на събитието.

Цачева: Ще стана

президент, за да има

единение в България

Искам да съм и на онези хора, които са разочаровани от политиците.

Политическата апатия е опонентът ми в тази кампания

Вицеадмирал Манушев: Няма да позволя корабът България да бъде потопен

Дълги години чертахме граници помежду си по времето на преход. Днес ние не поставяме разделителни линии - който прави това, остава в изолация. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в зала “Арена Армеец”.

“Искам доверието ви, за да има единение в България. Време е българската нация да бъде единна и това е моята голяма цел. Искам да бъда президент и на онези хора, които са разочаровани от политиците. Политическата апатия е най-големият ми опонент в тази кампания”, настоя Цачева. Балансирана и активна външна политика, отчитайки интересите на България, обеща тя.

“Президентът трябва да бъде гарант за модернизиране на армията в алианса. България трябва да бъде фактор на сигурността. Да няма ескалация по нашите граници, а във вътрешнополитически план да отстояваме стабилност. Ще работим за издигане авторитета на държавните институции”, ангажира се тя. Цачева добави: “Аз

редовно ще бъда в Народното събрание,

за да го информирам за избора на висши държавни длъжности

при условията на прозрачност и на толерантност”. И продължи: “Аз дълбоко вярвам, че не най-големите държави могат да бъдат много големи, когато стъпят на

триадата образование, наука, бизнес”.

Когато я покани на сцената, Цветанов я представи като “президента Цачева”.

“Убедена съм, че ще бъда президентът на Република България по две причини - първо, в тази зала съм с 15 000 победители, и второ, с вицеадмирала сме силен екип със силни идеи за бъдещето на България”, каза кандидатът за президент.

“България има нужда от

стабилност, нацията ни - от

единство, обществото ни - от

върховенството на закона”,

формулира Цачева. “Президентът е гарант на правовата държава и стабилността. Ще работя за съдебната реформа, ще настоявам за независим, работещ и справедлив български съд”, зарече се кандидатът на ГЕРБ за държавен глава.

“Няма да позволя корабът България да бъде потопен”, заяви подгласникът ѝ вицеадмирал Пламен Манушев, който от вълнение на два пъти прекъсна изказването си. “Извинявайте, много се вълнувам”, човешки помоли бившият зам.-началник на Българската армия и шеф на Военноморските сили. Той определи Цачева като впечатляващ ръководител на българския парламент, първата жена председател на Народно събрание, която със сигурност ще е и първата жена президент на България. “Ние обещаваме да изградим една силна и достойна президентска институция”, ангажира се Манушев.

“Като ви слушах и двамата, още веднъж се убедих, че сме направили най-добрия избор”, похвали ги премиерът Бойко Борисов от сцената.

Жените трябва да работят два

пъти повече, каза Фандъкова

За да успее една жена в политиката, тя трябва да работи два пъти повече, за да постигне резултати и Цецка Цачева го може.

Това каза кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова при откриването на кампанията на Цачева и Манушев.

“Днес българският народ се нуждае от сигурност, но и от ясна посока. Това може да стане само с обединение на нацията, защото, когато оставяме дребните цели да разединяват нацията, ощетяваме бъдещото поколение на България”, подчерта Фандъкова.

“Благодарение на политиката на правителството и на усилията на министър-председателя днес границите ни са защитени”, подчерта Фандъкова.

“ГЕРБ има кметове в 130 общини, в които живеят 5,5 милиона българи. През всички години ГЕРБ се отваря ежедневно. Партията никога не загърби хората. Без вас няма ГЕРБ, а България се нуждае от ГЕРБ.” Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ, лидер на парламентарната група на партията и шеф на предизборния ѝ щаб Цветан Цветанов пред 15-те хиляди членове от цялата страна. Водещият на мероприятието обяви от сцената, че Цветанов познава поименно всеки от тях, а бившият конституционен съдия Георги Марков го нарече “машиниста на партията”.

“Цачева може да тушира абсолютно всяко напрежение в пленарната зала. А вицеадмирал Манушев има 40 г. стаж в армията, оглавяваше ВМС и беше и зам.-шеф на Българската армия. Напусна я и стана част от ГЕРБ и депутат от гражданската квота на партията”, похвали кандидатите Цветанов.

Третият зам.-шеф на ГЕРБ - кметът на Бургас Димитър Николов, когото залата също бурно аплодира, пък бе най-кратък, понеже премиерът Борисов го предупредил, че е настинал.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка