ВСС отчете: 11 съдии са разследвани и подсъдими в момента

https://www.24chasa.bg/novini/article/5806584 www.24chasa.bg
Румяна Ченалова СНИМКА: Архив

Делата са общо 12, защото срещу Румяна Ченалова има две

11 съдии са разследвани и подсъдими в момента, сочи справка, която съдийската колегия на ВСС обсъди.

Наказателните дела са общо 12, защото срещу скандалната съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова се водят две разследвания - едното е за длъжностно престъпление, а другото е за престъпление по служба. Сроковете и по двете са удължени до края на годината. Ченалова бе уволнена дисциплинарно, тя обжалва и все още няма окончателно решение на Върховния административен съд за изгонването й.

Бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева бе осъдена на година условно за това, че е разрешила "бръмбар" да продължи да се прилага със 120 дни над разрешеното по закон. Тя обжалва, прокуратурата протестира и наказателното дело е висящо пред Софийския апелативен съд. От началото на миналата година тя е отстранена от длъжност като съдия.

Бившият шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, ексначалникът на Военно-апелативния съд Петър Петков и бившият му заместник Владимир Димитров са обвинени в злоупотреби с евросредства. Делото е в Софийския градски съд, по него са проведени над 10 заседания, още не е приключило. Петков и Владимиров са напуснали съдебната система, Пенгезов е отстранен от работа близо две години и половина.

Присъда на първа инстанция има и бившият шеф на административния съд в Бургас Атанас Вълков. Той получи три години и половина затвор за документни престъпления и престъпления по служба. Обжалването се бави поради тежко заболяване на Вълков. От април 2011 г. той е отстранен от длъжност съдия.

3 години условно е присъдата на районния съдия от Русе Николай Стефанов за това, че е поискал 1000 лв. и се е опитал да вземе 500 лв. подкуп от адвокат. Той обжалва пред Софийския апелативен съд. Отстранен е от длъжност.

Не правораздава и районния съдия от Раднево Люба Петрова, срещу която има четири обвинения, включително че е лъжесвидетелствала и че е подбудила свидетел да лъжесвидетелства по гражданско дело. Делото й е в Софийския градски съд.

Велин Станков от районния съд в Белоградчик е обинен за документно престъпление. Обвинителният акт срещу него е внесен преди три години, върнат е на прокуратурата за отстраняване на процедурни нарушения.

В съда е и делото срещу райония съдия от Раднево Евелин Драганов по обвинение, че се е заканил да убие деловодителка в съда. Той бе уволнен дисциплинарно и вече не правораздава.

Анелия Рашкова от районния съд във Видин е обвинена в престъпление по служба. Обвинителният акт срещу нея е внесен в съда през октомври 2015 г., осем месеца по-късно е върнат на прокуратурата за отстраняване на процедурни нарушения. Рашкова е отстранена от длъжност съдия през 2013 г.

Справката за наказателните дела срещу съдии бе изготвена заради поправка в съдебния закон, която им дава възможност да поискат да бъдат върнати на работа, ако разследването срещу тях продължи повече от година и половина. Въпросният срок не важи, ако делото срещу съдията вече е внесено в съда. На първа инстанция те се гледат само от Софийския градски съд, обжалват се пред Софийския апелативен съд. Люба Петрова поиска да бъде върната на работа, но съдийската колегия отложи разглеждането на молбата й докато получи информация как се движи наказателното й дело.

Галя Георгиева предложи съдия №1 Лозан Панов да провери защо на съдията по делото на Анелия Рашкова са били нужни осем месеца, за да го върне на прокуратурата. Калин Калпакчиев пък предложи да се поиска информация от главния прокурор Сотир Цацаров защо разследването срещу Велин Станков, обвинен от 2007 г., още не е прилючило, както и какво става с разследването на изтеклите записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

"Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин, защото засягат не само авторитета на съдията, но и престижа на правосъдието. Не сме остров на спокойствието, трябва да имаме адекватна реакция, защото всичко се срутва, авторитетът на ВСС е под морското равнище", каза Калпакчиев. Георгиева му отговори, че авторитетът на ВСС е такъв, защото много членове на съвета, включително и Калпакчиев, се грижат много добре за него в публични изяви.

Не е етично тази справка да се използва за опит да проверяваме работата на прокуратурата, подчерта Георгиева. Да не потвърждаваме съмненията, че не смеем дори и въпроси да зададем на главния прокурор, отвърна Калпакчиев. В крайна сметка с 5 на 8 гласа предложението за допълнителна информация от съда и прокуратурата бе отхвърлено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него