Петкова: От „Въгледобив Бобов дол" оттеглят искането си за прекратяване на концесията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808587 www.24chasa.bg

Тази сутрин от „Въгледобив Бобов дол" ни уведомиха, че оттеглят вчерашното си искане за прекратяване на концесионния договор. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“, заради забавените им плащания, съобщи „Фокус“.

„Днес сутринта пристигна това писмо, в което ни уведомяват, че има настъпили нови обстоятелства, не ни известяват какви са те. Очевидно има такива след като ни уведомяват, че оттеглят вчерашното си уведомление с искане за прекратяване на концесионния договор“, съобщи тя.

„Нека да изчакаме. Друга информация няма, в момента, когато имаме такава, ще ви информираме“, допълни тя.

Министър Петкова не можела да коментира дали има политически мотив в действията на собственика на рудника, които по някакъв начин да са свързани с предизборната кампания.

„Не искам да влизам в подобни конспирации, става въпрос за закъснение за изплащане на трудовите възнаграждения от август тази година, така че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация“, каза тя.

По думите й в случая става въпрос за отношенията в една частна фирма и държавата много трудно може да се намеси в тях.

„Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, виждате, че ние го изпълняваме и държавата е на своето място. Тук става въпрос за отношения работник-работодател по силата на концесионен договор, който е подписан през 2007 година със срок от 30 години въз основа на него са възникнали тези правоотношения, но работникът и работодателят в една част кампания имат своите договорни отношения и те се развиват по този ред. Държавата няма как да се намеси като някакъв посредник в тези двустранни отношения в една частна фирма“, заяви министър Петкова.

Социалният министър Зорница Русинова подчерта, че в случай, че 650 работника от рудника наистина бъдат уволнени, са предприети мерки много бързо да им се намери работа и то на територията на областта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.