Няма ги бюлетините, урните и протоколите от събранието на Медицинския

https://www.24chasa.bg/novini/article/5809684 www.24chasa.bg
Проф. Вихра Миланова, доц. Костадин Ангелов, доц. Добрин Василев и доц. Димитър Буланов изложиха позицията си по конфликта в Медицинския университет в София. СНИМКА: Десислава Кулелиева

- Професор Вихра Миланова обжалва
свалянето си и остава начело на вуза

- Малка група решила форумът да е закрит

Доц. Костадин Ангелов
Доц. Костадин Ангелов

- Гласували са и хора, които нямат право

Проф. Генчо Начев
Проф. Генчо Начев

- Охраната не пускала да се излиза

В ректората на Медицинския университет в София липсват урните, бюлетините, протоколите от отзоваванета на проф. Вихра Миланова като ректор и от избора на проф. Виктор Златков от общото събрание на 11 октомври. Това съобщиха източници от висшето училище. Бившият главен секретар проф. Алексей Алексеев е тръгнал с тях в незнайна посока, разказаха членове на общото събрание. Според тях всичко това опорочава избора, както и всички решения, взети от форума.

С 263 гласа ректорът на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова беше свалена от противниците си, които стоят зад бившия ректор проф. Ваньо Митев, на тайно заседание на общото събрание. С 376 гласа “за” обаче беше избрана за ректор на 14 април.

Комисия от Министерството на образованието и науката е отишла на 12 октомври в ректората. Нейната задача е да извърши проверка относно свиканото общо събрание на 11 октомври. Министър Меглена Кунева е възложила контрола на заместника си проф. Иван Димов.

“Всички сме под впечатление на вчерашното събрание. Какво видях от телевизията? Видях едни хора затворени, които явно

вземат

решенията

под натиск

Това беше финалът на едномесечен активен натиск, който беше оказван върху преподавателите, работещи в МУ-София. Той предизвика страх”. Това коментира ректорът на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова. Тя твърди, че е законният ректор, докато съдът се произнесе. Към нея били отправяни множество лични нападки. Преподаватели от вуза пък

получавали

есемеси да не

уважат

тържеството

за началото на

учебната година

Има 2 подадени жалби от проф. Миланова и от члена на общото събрание доц. Костадин Ангелов, съдът не се е произнесъл, т.е. юридически е незаконосъобразно провеждане на общо събрание, по които не се е произнесъл съдът. Първата е от 4 октомври 2016 г. в Административния съд – София-град, срещу решението на академичния съвет от 20 септември 2016 г. за приемане на предложение до общото събрание за състав на изборна комисия по избора на нов ректор и за определяне на състава на комисия по кандидатурите. Академичният съвет е свикан от първия заместник-ректор, което е нарушение на Правилника на МУ-София, и на Закона за висшето образование. Академичният съвет се свиква единствено и само от неговия председател, който е ректорът на университета. Втората жалба е от 11 октомври 2016 г. в Административния съд – София-град, и е срещу процедурата на насрочване, свикване и провеждане на общото събрание.

Поканите за форума на 11 октомври са давани избирателно, каза доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, когото охранителите изгониха от кинозалата на Военномедицинска академия.

Това,

което се случва,

е срамно

от гледна точка на взаимоотношенията между хора, които са призвани да обучават и да служат за пример, коментира доц. Добрин Василев, шеф на Клиниката по кардиология на Александровска болница. Той твърдо подкрепял проф. Миланова.

Доц. Василев разказа още как миналата година за клиниката, която ръководи, от ректората отпуснали 120 000 лв. за апаратура. Пуснал заявка за портативен ехокардиограф.

Получили апарат

с 1/3 от

възможностите,

които специалистите поискали. Машината не служи почти за нищо. Преди седмица на конгрес по кардиология доц. Василев обикалял щандовете на фирмите и му показали най-новия апарат с огромни възможности. Цената му била едва 83 000 лв. По-прозаичният вариант излизал 35 000 лв. Както се казва, търси парите, каза още доц. Василев.

Охраната на общото събрание не ме пусна да си тръгна, разказа и доц. Димитър Буланов, заместник-директор на Александровска болница. Става дума вече за мутризация на академичния състав, допълни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Оказа се дори, че

за Медицинския

университет

пише немското

списание

“Шпигел”

В подробна статия е разказано за “България на Рейн”, или за изнесеното обучение на висшето училище в Германия.

Предложението звучало доста примамливо: да се следва медицина без загуба на време в една шикозна, новоподредена учебна база. Единственото условие за прием: диплома за средно образование, оценката е без значение. Разпределянето на местата се случва на принципа - който дойде първи на масата, той се храни, който дойде първи, е приет. И това не е в някой горско-ливаден университет далече, а в Кьолн. Това обещаваше рекламата на интернет страницата. До първия държавен изпит можело да се следва в сътрудничество с Медицинския университет в София на Рейн. Актуалност: 15 октомври. 100-те места за следване, които се предложиха за този зимен семестър, бяха раздадени бързо въпреки сочните учебни такси от 13 600 евро за първата академична година плюс още 13 600 евро “посредническа такса”. Парите отиват за МУ - София, и за една кьолнска агенция, носеща името “Щуди Мед”, която се е специализирала в посредничество за немски абитуриенти в университети в Източна Европа и прибалтийските държави, където изискванията са по-ниски. Обаче с обещаното начало на следването през този октомври засега няма да стане изобщо нищо ...Изведнъж вече не ставаше дума за “център”, а за “клон”. А той има нужда от акредитация от Министерския съвет, която не е била налице...Сега са ужилени кандидат-студентите, които като за начало ще имат право да следват не в Кьолн, а в най-добрия случай в България...”, пише сп. “Шпигел”. Според изданието фирмата щяла да уреди проблема с уроците по анатомия, като труповете щели да се получават или от България, или от САЩ, защото стрували “само няколко хиляди евро”.

От възможността за обучение на 100 студенти 50 от тях са заявили готовност да започнат новата академична година у нас. В касата на МУ от всички такси, събирани от посредника на МУ в Германия на стойност 27 200 евро, са влизали само 1000 евро. Останалото е отивало у посредника, коментира проф. Вихра Миланова.

Спряла съм практиките, които са в закононарушение, обясни тя. Според препоръките на одитния доклад на МОН изнесеното обучение на МУ - София, в чужбина е прекратено до отстраняване на нарушенията. (24часа)

 

Доц. Костадин Ангелов,

шеф на Александровска болница:

Не сме свикнали

да работим на

тъмно

Познавате моя стил, откакто съм директор на болницата. Това е стил на откритост. Нищо тайно. Ние не сме свикнали да работим на тъмно. Преди няколко дни в различни имейли от непознат за мен човек беше спрегнато моето име, беше споменато, че съм си подал документите за ректор, че имам амбициите да бъда такъв. По един или друг начин бях въвлечен в тази мръсна игра. Още тогава категорично и ясно заявих, че този стил на поведение на мен ми е чужд. Когато искам да направя нещо, го правя. Заставам ясно и открито с лицето си, без да се крия зад чужди имена или да използвам фалшиви имейли. Излишно е да ви казвам какво беше напрежението в този момент в болницата, колко хора ми звъннаха да ме питат дали е вярно. Трябваше да се обяснявам за нещо, което не съм извършил. След този ден започна всичко. Аз не получих покана за общото събрание на МУ - София, въпреки че съм законен негов член. Не получиха покана и много членове на общото събрание. По един много позорен и грозен начин бях отстранен от събранието. Човек, който не работи в МУ, дирижираше охранителите какво да правят (б.р.- бившият главен секретар проф. Алексей Алексеев). Бях посъветван да си отида. Не намирам това за демократично и нормално. В залата имаше хора, които не са членове на общото събрание. Според присъствали те са гласували.

Събранието е публично и винаги е било такова. Когато трябва да бъде закрито за журналисти, в началото се поставя на гласуване, а това не е направено. От моите колеги, които напуснаха в началото, след обявяването от проф. Начев, че то е със съмнителна легитимност, казаха, че си тръгват, защото това е крахът на университета и падението, до което са стигнали.

Проф. Генчо Начев, председател

на общото събрание на МУ:

Обмислям и бавя

подписването за

отзоваването на

Миланова

Като председател на общото събрание имам задължения и съм ги изпълнил изцяло. Не мога да не го обявя, при положение че са постъпили над 1/4 от необходимите подписи за провеждането му. Мога да представя тези 124 подписа, а по-късно са събрани и още. Аз самият не съм сред тези 124-ма души, които са се подписали за свикване на общото събрание.

В началото на събранието направих предложение то да се отложи поради внесените в съда жалби. След моето предложение имаше контрапредложение събранието да се проведе. Двете бяха подложени на гласуване и бе прието събранието да се проведе.

Спазени са всички процедури по свикването и провеждането на общото събрание. В тази посока е и становището на ВАС - че събирането на общо събрание не може да се обжалва, защото е колективен акт.

Резултатът от общото събрание е, че от общо 320 души - за първи път се събират толкова, 263-ма гласуваха “за” отзоваването на ректора проф. Вихра Миланова. Като председател на ОС сега трябва да подпиша отзоваването ѝ и назначаването на новия ректор, но задържам това, докато обмисля какво трябва да се направи в тази ситуация.