ДНК разкри изнасилвач и убиец на жена след 7 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5812148 www.24chasa.bg
В тази къща преди 7 г. беше открита мъртва 84-годишната Диана Андонова.

Глухонемият циганин посегнал и на друга пенсионерка от Първенец

7 г. след бруталното изнасилване и убийство на онкоболна възрастна жена в Първенец извършителят е заловен по ДНК.

29-годишният циганин Васил Петров, който е глухоням, е от същото пловдивско село и дори е далечен роднина на жертвата Дияна Андонова, на 84 г. Той бил разкрит, след като на 28 август т.г. извършил блудство с друга баба от Първенец.

Около 22,30 ч влязъл в дома на съседката си Тина и започнал да я опипва. Жената успяла да включи телевизора и събудила комшиите.

От срам и

неудобство тя

не подала

веднага жалба

в полицията. Направили го близките ѝ два дни по-късно - на 1 септември.

“В началото на миналия месец на Петров е било повдигнато обвинение за блудство. Пуснат е на свобода с парична гаранция”, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му още тогава от глухонемия е била взета биологична проба и изпратена в института по криминалистика.

Оказало се, че има пълно съвпадение между неговия ДНК профил и този от семенната течност, иззета на 19 февруари 2009 г. от ануса на Дияна Андонова.

Същия ден сутринта пенсионерката не отишла в хранителния магазин на внука си Диян, за да си вземе баничка и хляб за козите, както правела винаги. Младият мъж отишъл да я търси в къщата и я намерил мъртва. Бабата лежала цялата окървавена, с разкъсани дрехи. Черепът ѝ бил размазан.

“При огледа е установено, че преди да бъде умъртвена по брутален начин,

жертвата е била

многократно

изнасилена

По цялото тяло и главата е имала травми. Смъртта е настъпила от удушаване”, заяви шефът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков.

Според разследващите са проверили тогава десетки криминално проявени от региона. От над 60 души бил взет биологичен материал, но нито един не съвпаднал.

Полицията разпитала и Васил Петров, тъй като е регистриран и осъждан за кражба. Към онзи момент обаче нямало доказателства той да е убиецът.

След като глухонемият посегнал и на съседката си Тина, криминалистите го заподозрели, че има пръст и в неразкритото изнасилване от 2009 г. Двете престъпления си приличали по начина на извършване и по това, че жертвите не са били обрани.

Във втория случай Петров проникнал в къщата на комшийката Тина, като разкъсал мрежата на прозореца ѝ.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че миналия месец психолози и психиатри са направили експертиза на глухонемия изнасилвач. Според нея той няма ментални проблеми и е вменяем.

Жителите на Първенец са шокирани след ареста на Васил Петров.

“Не съм очаквал това от него. Не е имал досега противозаконни прояви”, коментира кметът Георги Стаменов.

Той призна, че в селото е имало напрежение заради неразкритото убийство на Дияна Андонова. Много от местните не са чули за посегателството над втората възрастна жена - баба Тина.

“Изненадана съм, че Васил е изнасилвачът и убиецът на баба Дияна. Той живее на нейната улица”, каза продавачката в хранителния магазин до къщата на жертвата.

Обектът е на внука на старицата Диян Андонов. Във фаталния ден именно продавачката му съобщила, че баба му не се е отбила за баничка, както обикновено. Тогава младият мъж отишъл в къщата и изскочил оттам ужасен.

“Толкова се уплаших след това, че всяка вечер ставам по няколко пъти, за да видя дали вратата ми е заключена”, признава жената.

Бащата на Васил Петров - Атанас, е категоричен, че синът му не бил изнасилвач.

“Задържан е в момента в Първо РПУ. Той е добро момче, има си приятелка. Не си пада по възрастни жени. Хвърлят вината върху него, защото е глухоням”, твърди бащата. Синът му влязъл при баба Тина, тъй като си бил пийнал, но нищо не ѝ е направил.

“Не я слуша

главата, затова

набеждава Васко Не я е пипал, измислица е. С двете си ръце и с краката си се подписвам, че не може да извърши такива неща с възрастни жени”, посочи Атанас Петров.

Шефът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски уточни, че досега изнасилването и убийството на Дияна Андонова са били в графата студени досиета, където попадат неразкритите тежки престъпления.

По него е работил екип от ВКП и криминалисти. От 2000 до 2015 г. в страната са извършени 97 убийства, които не са разкрити. 57 от тях са в столицата, а по 21 случая работи пловдивската полиция. Извършителите на шест от тях вече са арестувани.