Лекуват под един покрив децата с хронични болести

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821155 www.24chasa.bg
В новите комплексни центрове за хронично болни деца ще се поддържа връзката на детето със семейството

За първи път ще има експертни центрове за комплексна грижа

Децата с хронични заболявания ще получават всички грижи - от диагностиката до рехабилитацията, обучението на родителите и социалните услуги, под един покрив. Включени са и дефицитните дългосрочни грижи след края на активното лечение в болница.

Това ще става в нов тип структури, наречени центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Тези места липсваха до момента, а сега се въвеждат чрез новия медицински стандарт по педиатрия, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

“Това е пробив, тъй като за първи път в нормативен документ се поставя задачата за изграждане на такива центрове и се осигурява държавно финансиране”, обясни пред “24 часа” проф. Владимир Пилософ, участвал в работната група по изготвянето на медицинския стандарт.

Става дума за децата с вродени аномалии и увреждания, сърдечни заболявания, редки болести като муковисцидоза, психиатрични диагнози и др.

Идеята на новите експертни центрове е на всяко дете с хронично заболяване да се изготвя индивидуален медико-социален план. Това е начертаният път, по който ще се движат родителите за дълъг период, вместо да се лутат между различните болници за дейности “на парче”.

“Хвърчането” между отделни болници - много често дори в различни градове, силно ще намалее, а

когато се налага

семействата да

идат в друга

болница,

това ще става

организирано,

по ясна пътека, обясни проф. Пилософ.

“Центровете осъществяват своята дейност самостоятелно и в сътрудничество с останалите лечебни и здравни заведения, както и с други ведомства, организации, институции и доброволци. За осигуряване на потребностите на децата от консултативна помощ и активно лечение при необходимост центровете сключват договори с лечебни заведения за извънболнична помощ и многопрофилни болници за активно лечение”, гласи проектът за правилник за създаване на експертни центрове.

Те не са със статут на лечебно заведение, а ще са в рамките на големи болници - предимно на университетските, но и на областни. Няма да ги има в районни болници например, тъй като те не могат да осигурят нужните дейности комплексно.

Всеки комплексен център ще разполага с амбулаторен, стационарен и жилищен блок, както и с административно-стопански блок. С детето ще се приема и по един придружител.

В документа е указано, че придружителите, настойниците, социалните работници и хората, определени за заместваща грижа на детето, не плащат никакви такси за услуги в тези центрове.

В центровете ще се предлагат дневни грижи и стационарен престой, като и в двата случая се насърчава запазването на връзката с родителите. В специализираните заведения от стария тип - детските санаториуми например, присъствието на родителите не беше регламентирано. Целта е и обучение на семействата как да се грижат за хронично болно или дете с увреждания.

Дневните услуги ще се предоставят в амбулаторния блок на центъра, гласи правилникът. Там ще правят диагностика, физикална терапия и рехабилитация на децата, както и почасови и мобилни услуги.

За да изпълнява тези задачи, амбулаторният блок трябва да разполага с регистратура, специализирани кабинети, манипулационна, кабинети и зали за физикална терапия и рехабилитация. В него трябва да бъдат открити още зали за работа с родители и деца, кабинети за екипите, които предоставят мобилни услуги. Трябва да се осигурят и

условия за

хранене и

почивка на

децата, които

ще ходят само

за дневни грижи, предвижда още документът.

В стационарния блок пък трябва да има 2 типа отделения: за специални грижи за деца до 1 година и за дългосрочни грижи.

В структурите за дългосрочни грижи могат да се разкриват легла за продължително лечение до 3 месеца след проведено активно болнично лечение; специализирани палиативни грижи за деца в терминално състояние; физикална терапия и рехабилитация до 6 месеца.

“В жилищния блок се настаняват или престояват деца и придружители при точно определени условия за това”, е записано още в проекта на МЗ.

Задачата на новите центрове е да предоставят комплексни услуги за децата и техните родители, обяснява здравният министър д-р Петър Москов в мотивацията си към проекта за нормативен документ.

Комплексните услуги включват: подкрепа на семействата на деца с увреждания и хронични заболявания за назначаване и провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психосоциална рехабилитация; продължително лечение и рехабилитация на деца с увреждания и тежки хронични заболявания и обучение на родителите им за поемане на грижата у дома; осигуряване на посещения от медицински специалисти за оказване на специфични грижи за деца с увреждания и тежки хронични заболявания, отглеждани в семейна среда и в социална услуга резидентен тип; осигуряване на специализирани палиативни грижи за деца.

Децата ще бъдат насочвани към центъра след оценка на медицинската необходимост от диагностика, лечение, рехабилитация и/или палиативни грижи, извършена от лекар.

Когато детето се приема в центъра, мултидисциплинарен екип трябва да оцени неговите потребности и да създаде “индивидуален медико-социален план за необходимите диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности и подкрепящите немедицински дейности и услуги по време на престоя на детето, както и при

ползването на

мобилни услуги”, предвижда още документът.

Дневните грижи за деца с увреждания и хронични заболявания включват индивидуални и/или групови занимания с децата, както и специални грижи за деца до 1 година. При нужда специализираните медицински грижи ще бъдат осигурявани вкъщи.

Регламентиран е и престоят на децата. При продължително лечение той е до 3 месеца. За медицинска и психосоциална рехабилитация е до 6 месеца, но “без да се допуска институционализиране на грижите за деца, както и отглеждане на деца под формата на резидентна грижа”, предвиждат още от министерството.

Финансирането на експертните центрове ще е от държавата, дарения от страната и чужбина и др.

Детето може да стои в

болница и по 12 часа

Децата ще могат да престояват в болница и по половин ден - до 12 часа, в определени случаи.

Промените в регламента за хоспитализациите в детските отделения и клиники се въвеждат с новия медицински стандарт по педиатрия, който бе публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

“С проекта се въвежда възможност за дейности, които изискват престой на детето в лечебното заведение за болнична помощ, не по-дълъг от 12 часа, към клиниката или отделението да се разкриват места за краткотраен престой. С тази разпоредба се дава възможност да бъде намален болничният престой в случаите, когато диагностично-лечебният процес изисква пребиваване на детето в лечебно заведение за болнична помощ за непродължително време”, пише в мотивите на здравния министър д-р Петър Москов.

В проекта за нов медицински стандарт “Педиатрия” са въведени и изисквания за оказване на медицинска помощ по педиатрия в структури за продължително лечение, както и за палиативни грижи за деца. Те могат да се предлагат в болници, но и в новите структури - центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и вкъщи.

Чрез новия стандарт се дава облекчение за клиники по педиатрия: високотехнологичната и скъпоструваща апаратура ще се изисква за клиниката като цяло, а не за всяко отделение в нея, както е в момента. Така се дава възможност за по-голяма финансова стабилност на лечебните заведения чрез по-рационално използване на наличната апаратура, пише в мотивите на здравния министър.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов