Лекуват под един покрив децата с хронични болести

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821155 www.24chasa.bg
В новите комплексни центрове за хронично болни деца ще се поддържа връзката на детето със семейството

За първи път ще има експертни центрове за комплексна грижа

Децата с хронични заболявания ще получават всички грижи - от диагностиката до рехабилитацията, обучението на родителите и социалните услуги, под един покрив. Включени са и дефицитните дългосрочни грижи след края на активното лечение в болница.

Това ще става в нов тип структури, наречени центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Тези места липсваха до момента, а сега се въвеждат чрез новия медицински стандарт по педиатрия, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

“Това е пробив, тъй като за първи път в нормативен документ се поставя задачата за изграждане на такива центрове и се осигурява държавно финансиране”, обясни пред “24 часа” проф. Владимир Пилософ, участвал в работната група по изготвянето на медицинския стандарт.

Става дума за децата с вродени аномалии и увреждания, сърдечни заболявания, редки болести като муковисцидоза, психиатрични диагнози и др.

Идеята на новите експертни центрове е на всяко дете с хронично заболяване да се изготвя индивидуален медико-социален план. Това е начертаният път, по който ще се движат родителите за дълъг период, вместо да се лутат между различните болници за дейности “на парче”.

“Хвърчането” между отделни болници - много често дори в различни градове, силно ще намалее, а

когато се налага

семействата да

идат в друга

болница,

това ще става

организирано,

по ясна пътека, обясни проф. Пилософ.

“Центровете осъществяват своята дейност самостоятелно и в сътрудничество с останалите лечебни и здравни заведения, както и с други ведомства, организации, институции и доброволци. За осигуряване на потребностите на децата от консултативна помощ и активно лечение при необходимост центровете сключват договори с лечебни заведения за извънболнична помощ и многопрофилни болници за активно лечение”, гласи проектът за правилник за създаване на експертни центрове.

Те не са със статут на лечебно заведение, а ще са в рамките на големи болници - предимно на университетските, но и на областни. Няма да ги има в районни болници например, тъй като те не могат да осигурят нужните дейности комплексно.

Всеки комплексен център ще разполага с амбулаторен, стационарен и жилищен блок, както и с административно-стопански блок. С детето ще се приема и по един придружител.

В документа е указано, че придружителите, настойниците, социалните работници и хората, определени за заместваща грижа на детето, не плащат никакви такси за услуги в тези центрове.

В центровете ще се предлагат дневни грижи и стационарен престой, като и в двата случая се насърчава запазването на връзката с родителите. В специализираните заведения от стария тип - детските санаториуми например, присъствието на родителите не беше регламентирано. Целта е и обучение на семействата как да се грижат за хронично болно или дете с увреждания.

Дневните услуги ще се предоставят в амбулаторния блок на центъра, гласи правилникът. Там ще правят диагностика, физикална терапия и рехабилитация на децата, както и почасови и мобилни услуги.

За да изпълнява тези задачи, амбулаторният блок трябва да разполага с регистратура, специализирани кабинети, манипулационна, кабинети и зали за физикална терапия и рехабилитация. В него трябва да бъдат открити още зали за работа с родители и деца, кабинети за екипите, които предоставят мобилни услуги. Трябва да се осигурят и

условия за

хранене и

почивка на

децата, които

ще ходят само

за дневни грижи, предвижда още документът.

В стационарния блок пък трябва да има 2 типа отделения: за специални грижи за деца до 1 година и за дългосрочни грижи.

В структурите за дългосрочни грижи могат да се разкриват легла за продължително лечение до 3 месеца след проведено активно болнично лечение; специализирани палиативни грижи за деца в терминално състояние; физикална терапия и рехабилитация до 6 месеца.

“В жилищния блок се настаняват или престояват деца и придружители при точно определени условия за това”, е записано още в проекта на МЗ.

Задачата на новите центрове е да предоставят комплексни услуги за децата и техните родители, обяснява здравният министър д-р Петър Москов в мотивацията си към проекта за нормативен документ.

Комплексните услуги включват: подкрепа на семействата на деца с увреждания и хронични заболявания за назначаване и провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психосоциална рехабилитация; продължително лечение и рехабилитация на деца с увреждания и тежки хронични заболявания и обучение на родителите им за поемане на грижата у дома; осигуряване на посещения от медицински специалисти за оказване на специфични грижи за деца с увреждания и тежки хронични заболявания, отглеждани в семейна среда и в социална услуга резидентен тип; осигуряване на специализирани палиативни грижи за деца.

Децата ще бъдат насочвани към центъра след оценка на медицинската необходимост от диагностика, лечение, рехабилитация и/или палиативни грижи, извършена от лекар.

Когато детето се приема в центъра, мултидисциплинарен екип трябва да оцени неговите потребности и да създаде “индивидуален медико-социален план за необходимите диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности и подкрепящите немедицински дейности и услуги по време на престоя на детето, както и при

ползването на

мобилни услуги”, предвижда още документът.

Дневните грижи за деца с увреждания и хронични заболявания включват индивидуални и/или групови занимания с децата, както и специални грижи за деца до 1 година. При нужда специализираните медицински грижи ще бъдат осигурявани вкъщи.

Регламентиран е и престоят на децата. При продължително лечение той е до 3 месеца. За медицинска и психосоциална рехабилитация е до 6 месеца, но “без да се допуска институционализиране на грижите за деца, както и отглеждане на деца под формата на резидентна грижа”, предвиждат още от министерството.

Финансирането на експертните центрове ще е от държавата, дарения от страната и чужбина и др.

Детето може да стои в

болница и по 12 часа

Децата ще могат да престояват в болница и по половин ден - до 12 часа, в определени случаи.

Промените в регламента за хоспитализациите в детските отделения и клиники се въвеждат с новия медицински стандарт по педиатрия, който бе публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

“С проекта се въвежда възможност за дейности, които изискват престой на детето в лечебното заведение за болнична помощ, не по-дълъг от 12 часа, към клиниката или отделението да се разкриват места за краткотраен престой. С тази разпоредба се дава възможност да бъде намален болничният престой в случаите, когато диагностично-лечебният процес изисква пребиваване на детето в лечебно заведение за болнична помощ за непродължително време”, пише в мотивите на здравния министър д-р Петър Москов.

В проекта за нов медицински стандарт “Педиатрия” са въведени и изисквания за оказване на медицинска помощ по педиатрия в структури за продължително лечение, както и за палиативни грижи за деца. Те могат да се предлагат в болници, но и в новите структури - центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и вкъщи.

Чрез новия стандарт се дава облекчение за клиники по педиатрия: високотехнологичната и скъпоструваща апаратура ще се изисква за клиниката като цяло, а не за всяко отделение в нея, както е в момента. Така се дава възможност за по-голяма финансова стабилност на лечебните заведения чрез по-рационално използване на наличната апаратура, пише в мотивите на здравния министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят