Във „Вила Ямбол” събраха най-доброто червено грозде за последните 13 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824475 www.24chasa.bg

Избата подготвя първокласно вино под нова марка

Новата реколта вина ще бъде с най-високи показатели от 2003 година насам благодарение на отличното грозде, събрано при тази гроздоберна кампания, казват експертите от „Вила Ямбол” най-старата винарска изба в Южна България. Сред първенците са традиционните сортове мерло, кабернесовиньон, сира, мавруд, кабернефран и някои нетрадиционни, сред които пети вердо.

Регионът на Ямбол е известен със своите традиции във винопоризводството, датиращи от древните траки. Почвените и климатични особености предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове гроздоберът там все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента специалистите от „Вила Ямбол” са определили

7 милиона килограма качествено грозде за вино.

Всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията, ще бъде вложено в дестилати. Голяма част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии – „Ямболска гроздова”, „Стралджанска мускатова” и новата „Стралджанска Прим”.

Като изба с почти вековна история „Вила Ямбол” се нарежда сред най-големите преработватели на грозде у нас, управлявайки над 10 000 дка лозови масиви. Изпълнителният й директор Красимир Аврамов коментира, че основна част от реколтата и тази година ще е от собствените им лозя. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от различни региони на страната, които избата от години подпомага.

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а

в началото на 2017-а ще са на пазара

под едноименната марка Villa Yambol. В първите месеци на новата година ще отпътуват и първите заявки за чужбина, където компанията си партнира с десетки доставчици на повече от 20 пазара. Международната им партньорска мрежа бележи ръст с всяка година, като за 2017 г. предвиждат над 0,5 милиона литра повече вино да бъде изнесено, защото се включват на руския пазар. Значително увеличават количествата за Китай и САЩ заради изключителните качества на виното, което се търси от потребителите и допринася за налагане на България като надежден и традиционен винопроизводител.

В резултат на успешното развитие на вътрешния и външните пазари на продукцията на избата се увеличава и нуждата от допълнителен капацитет. Разширяване и модернизация на производствените мощности са планирани за предстоящата година. „Вила Ямбол” направи значителни инвестиции през 2003–2005 г. в разширяване на съдовия си капацитет, закупуване на нови дестилационни колони, винификатори, помпи, бъчви от френски и български дъб, изгражди нова бъчварска работилница. От тогава общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. През 2006 г. избата осъществи мащабна инвестиционна програма, която включва и пускане на две допълнителни линии за бутилиране.

Преди три години „Вила Ямбол” откри официално и своята винарна за микровинификация с капацитет 170 000 литра вино, или 340 000 килограма грозде. Новата производствена мощност дава възможност избата да лансира на пазара

селектирани серии висококачествено червено, бяло и розе.

Вината са направени от доказали се технолози с множество специализации в чужбина, за да се гарантират вкусът и ароматът им.

Плодовете на микровинификационната ще бъдат представени на пазара за първи път под нова марка през пролетта на 2017 г., обещават на винените ценители от избата. Тя ще е вдъхновена от най-древните тракийски традиции във винарството, на които избата е наследник, но

името все още се пази в тайна.

Серията ще включва купажи и чистосортови бели, червени вина и розе. При червените задължително ще се наблегне на сира и кабернесовиньон заради отличната реколта тази година. Тези вина ще са основно от новата реколта, но ще включват и най-качествената селекция на избата от последните две-три години. Гроздето за тях от началото на гроздоберната кампания се бере и обработва единствено ръчно.

Виното ще винифицира в следващите месеци в малки винификтори от 5 тона и отворени бъчви от 350 до 400 литра. Една част ще карат млечнокиселата си ферментация във френски дъбови бъчви от 225 литра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.