1 градус по-студено вкъщи икономисва 6% от тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830901 www.24chasa.bg
Изхвърлете старите телевизори, ако имате възможност. Новите ще харчат с 80% по-малко ток.

Отоплението на
дома “гълта”
31% от тока,
компютрите
и техниката-
около 9%

Изхвърлете старите телевизори, ако имате възможност. Новите ще

харчат с 80% по-малко ток.

Интересувайте се от спецификациите на елуредите, които купувате, съветват специалисти.

1 градус по-студено

Как да се направи така, че да е топло у дома, а в същото време да се пести ток и да се плащат по-малки сметки?

Според статистически данни на “Енерго-Про” ползваният ток в домакинството се разпределя по следния начин:

- за отопление - 31%,

- за охлаждане - 12%,

- за затопляне на водата - 12%,

- за осветление - 11%,

- компютри и друга електроника харчат 9%,

- други домакински уреди - 9%,

- хладилници и фризери - 8%

- други - 8%.

Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред актуалните. От ЧЕЗ и от “Енерго-Про” съветват как електромерът да навърта по-малко.

За да затоплите ефикасно едно помещение:

Радиаторите и печките да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите да е съобразена с размера на помещението.

През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.

Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

В студените месеци не оставяйте вратите отворени към помещения, които не се нуждаят от отопление.

Добре е уредите да имат вграден термостат за поддържане на стайната температура. Управлявайте отоплителната инсталация според външната температура и използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия, без да нарушите комфорта си.

Чрез леко намаляване на температурата в някои от стаите също можете да пестите енергия. Намаление от 1°C осигурява до 6% спестена енергия.

Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си.

Нагласете

температурата на

15°C, когато ще

отсъствате до 2 дни,

и на 12 °C при по-дълго отсъствие или настройте термостатните вентили на функцията за защита от замръзване.

Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. По-добър вариант е по-честото проветряване за около 10 минути, като през това време изключвате отоплителните тела.

Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре.

Следенето на работата на отоплителните уреди и избягването на излишния разход на електроенергия в дома ще доведе до намаляване на сметките за ток.

Подмяната на стари телевизори с нови ще икономиса електроенергия с до 80%.

Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим stand-by) годишно около 150 киловатчаса електроенергия. Спрямо тях новите уреди са по-пестеливи.

Интересувайте се от спецификациите на електрическите уреди. Когато купувате нов електроуред, е добре да обръщате внимание на енергийните етикети. Според тях електроуредите са разделени на групи от А до G - от най-пестеливи до такива с най-голям разход на електроенергия. Информирайте се и какво е потреблението на електроенергия в режим stand-by, ако електроуредът има такъв (най-често това са телевизорите).

Изключвайте от контактите

зарядните “вампири”

Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото токът, който използват, докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано много.

Ако печете често, снабдете се с фурна на горещ въздух. Това ще ви спести до 40% от необходимата електроенергия.

При купуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност, парите се връщат от по-ниско потребление на електроенергия.

В случай, че хладилникът ви е над 10 - годишен - заменете го с нов. Така може да се намали наполовина електроенергията, която изразходвате.

Купете си разклонител с много гнезда и ключ за изключване. По този начин с натискането само на едно копче ще можете да изключвате много електроуреди, включително и такива, които харчат доста електроенергия на режим stand-by.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",