1 градус по-студено вкъщи икономисва 6% от тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830901 www.24chasa.bg
Изхвърлете старите телевизори, ако имате възможност. Новите ще харчат с 80% по-малко ток.

Отоплението на
дома “гълта”
31% от тока,
компютрите
и техниката-
около 9%

Изхвърлете старите телевизори, ако имате възможност. Новите ще

Интересувайте се от спецификациите на елуредите, които купувате, съветват специалисти.

харчат с 80% по-малко ток.

1 градус по-студено

Как да се направи така, че да е топло у дома, а в същото време да се пести ток и да се плащат по-малки сметки?

Според статистически данни на “Енерго-Про” ползваният ток в домакинството се разпределя по следния начин:

- за отопление - 31%,

- за охлаждане - 12%,

- за затопляне на водата - 12%,

- за осветление - 11%,

- компютри и друга електроника харчат 9%,

- други домакински уреди - 9%,

- хладилници и фризери - 8%

- други - 8%.

Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред актуалните. От ЧЕЗ и от “Енерго-Про” съветват как електромерът да навърта по-малко.

За да затоплите ефикасно едно помещение:

Радиаторите и печките да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите да е съобразена с размера на помещението.

През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.

Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

В студените месеци не оставяйте вратите отворени към помещения, които не се нуждаят от отопление.

Добре е уредите да имат вграден термостат за поддържане на стайната температура. Управлявайте отоплителната инсталация според външната температура и използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия, без да нарушите комфорта си.

Чрез леко намаляване на температурата в някои от стаите също можете да пестите енергия. Намаление от 1°C осигурява до 6% спестена енергия.

Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си.

Нагласете

температурата на

15°C, когато ще

отсъствате до 2 дни,

и на 12 °C при по-дълго отсъствие или настройте термостатните вентили на функцията за защита от замръзване.

Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. По-добър вариант е по-честото проветряване за около 10 минути, като през това време изключвате отоплителните тела.

Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре.

Следенето на работата на отоплителните уреди и избягването на излишния разход на електроенергия в дома ще доведе до намаляване на сметките за ток.

Подмяната на стари телевизори с нови ще икономиса електроенергия с до 80%.

Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим stand-by) годишно около 150 киловатчаса електроенергия. Спрямо тях новите уреди са по-пестеливи.

Интересувайте се от спецификациите на електрическите уреди. Когато купувате нов електроуред, е добре да обръщате внимание на енергийните етикети. Според тях електроуредите са разделени на групи от А до G - от най-пестеливи до такива с най-голям разход на електроенергия. Информирайте се и какво е потреблението на електроенергия в режим stand-by, ако електроуредът има такъв (най-често това са телевизорите).

Изключвайте от контактите

зарядните “вампири”

Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото токът, който използват, докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано много.

Ако печете често, снабдете се с фурна на горещ въздух. Това ще ви спести до 40% от необходимата електроенергия.

При купуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност, парите се връщат от по-ниско потребление на електроенергия.

В случай, че хладилникът ви е над 10 - годишен - заменете го с нов. Така може да се намали наполовина електроенергията, която изразходвате.

Купете си разклонител с много гнезда и ключ за изключване. По този начин с натискането само на едно копче ще можете да изключвате много електроуреди, включително и такива, които харчат доста електроенергия на режим stand-by.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.