Прокопиев: Вярно е, че първият икономически екип на Борисов споделяше ценностите на КРИБ (от моето време)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5831008 www.24chasa.bg
Подписването на споразумението между ГЕРБ и КРИБ Снимка: КРИБ

Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо. Това пише във фейсбук профила си биснесменът Иво Прокопиев в отговор на интервюто на Бойко Борисов по Нова тв тази сутрин.

Доколкото съм имал отношения с ГЕРБ в през 2008 - 2009-та, те са били единствено институционални - в качеството ми на председател на най-голямата и уважавана тогава работодателска отганизация КРИБ, и като зам.председател на Съюза на издателите. Всички срещи от онзи период, на които е присъствал Борисов са били или с управителния съвет или с цялата организация, писмено документирани и предварително обсъдени, основно по икономически теми, които засягат средата за бизнес. Лични отношения нямаме.
На 17 юни 2009-та с ГЕРБ подписа с КРИБ амбициозния пакт за стабилност.  От края на 2008-ма световната икономика беше в жестока криза и единствено активното взаимодействие между бизнес и политици можеше да осигури меко кацане на икономиката и запазване на нейния потенциал, пише Прокопиев.

По повод заплахите срещу семейството ми 

През 2010-та година беше получена оперативна информация в компетентните служби за подготвяно покушение срещу мен и семейството ми. И двамата с г-н Борисов бяхме информирани от съответните органи - аз като потенциален потърпевш, а той като министър-председател. В интерес на истината, реакцията тогава беше адекватна и последваха множество действия.

Не знам доколко тогавашната заплаха срещу мен е била реална или форма на натиск, нямам представа за организаторите или поръчителите.

Намесването на името на г-н Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов, вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ или поради информация, с която аз не разполагам, обяснява Прокопиев.