Настимир Ананиев: Купената книжка е много опасна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5836647 www.24chasa.bg
Настимир Ананиев

"С промените в Закона за движение по пътищата ще сложим фокус върху обучението на бъдещите шофьори - то да влезе  в законодателната част, защото засега се регламентира само с наредби. Купената книжка е много опасна", каза в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви председателят на транспортната комисия към НС Настимир Ананиев.

Комисията предлага 1000 лв. глоба и 3 месеца лишаване от книжка при каране в насрещното платно на магистралата, а при повторно нарушение - 4000 лв. глоба и 6 месеца без книжка.

Вече има възможност глобите да се събират онлайн или тяхното събиране да се обвърже с някакъв вид административна услуга, която да бъде отказвана при  наличието на неплатени глоби. Засега събираемостта е 30 %, докато в Европа тя стига 70-80%., и това са показатели към които трябва да се стремим.

Обмислят се промени в Закона за движение по пътищата в Транспортната комисия при НС.

При глоба за неправилно паркиране фишът се залепва за автомобила и се приема за връчен.

Нерегламентираните състезания - т.нар. "гонки", ще водят по глоби от 3 и 5 хиляди при повторно нарушение и съответно лишаване от право на правоуправление от 12 месеца до 3 години. 

Според г-н Ананиев най-големият убиец е превишената скорост. При превишаване на скороста в населено място сакцията е 400 лв. при 30-40 км над разрешеното. Над 40 км - 600 лв., над 50 км - 700 лв. плюс по 50 лв. за всеки 50 км над 50-те километра. За друг голям проблем той сочи агресията на пътя.

При констатиране, че водачът е без книжка той, освен че ще бъде глобен, няма да може да откара сам автомобила си, както е досега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.