Унгарската революция 1956 г.: Армията минава на страната на народа, жени и деца воюват срещу танкове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5843142 www.24chasa.bg

Преди 60 години унгарският народ прави геройски опит да отхвърли комунистическата диктатура и да стане част от демократичния свят. Въпреки че успява да удави в кръв революцията, събитията са сериозен удар за Кремъл и неговата тогавашна идеология.

Макар пропагандата да твърди, че това е контрареволюция, организирана от фашисти и империалисти, целият свят вижда ясно, че по улиците на Будапеща срещу съветските танкове се сражават обикновени работници, студенти и дори жени и деца. В крайна сметка световната общност добива представа за истинския лик на СССР, тъй като грубото потъпкване на международното право и коварната разправа с правителството на Имре Наги и водачите на въстанието нямат аналог в историята.

След края на Втората световна война събитията в Унгария се разиграват по сценарий, подобен на този в България и останалите страни, попаднали под съветски ботуш. През 1947 г. с терор, шантаж и машинации комунистическата “Унгарска партия на трудещите се” става единствената легална политическа сила в страната.

Нейният водач

Матяш Ракоши е провъзгласен за

“най-добрия ученик

на Сталин”

и веднага установява нечовешка диктатура. Политическата полиция надхвърля 28 хиляди, а само щатните доносници, които й помагат да наложи тотален контрол над свободолюбивите унгарци, са повече от 40 хиляди души. За кратко време унгарската Държавна сигурност (AVH) успяла да създаде досиета на поне 10% от населението, в това число на деца и старци.

Започват типичните за комунистите безсмислени мероприятия, които само утежняват положението на хората. Любопитно е, че в края на 40-те години Ракоши дори провежда кампания срещу ционистите, а самият той е от еврейски произход. Целта е по този начин да отстрани своя политически конкурент в партията – министъра на вътрешните работи Ласло Райк, който пък няма нищо общо с евреите. На дирижирани процеси Ласло Райк и още около 200 души други комунистически функционери са арестувани. Но репресиите са чудовищни и се разпростират далеч извън средите на комунистическата партия.

Изчислено е, че само

през 1952 г. са

репресирани 540 хиляди унгарски граждани

– всеки 18-и жител на страната. Като за две години и половина прокуратурата е повдигнала 1,5 млн. обвинения в страна с 9,5 млн. население.

На всичкото отгоре в тази ситуация и икономиката е в плачевно състояние. След смъртта на Сталин пленум на унгарската комунистическа партия през юни 1953 г. признава провала на плановете за индустриализация. Управляващите са принудени временно да допуснат до властта по-умерения Имре Наги, който като бивш министър на земеделието бил изпаднал в немилост. Под негово ръководство за кратко време някои от най-наболелите проблеми започват да се решават.

Намаляват се данъците, увеличават се заплатите, либерализират се принципите за земеползването, а репресиите са прекратени – проведена е амнистия и се забранява изселването на хора от големите градове по социален признак. С успешни реформи правителството прекратява строителството на множество гигантомански и икономически неоправдани промишлени обекти и насочва капиталовложенията към леката и хранително-вкусовата промишленост, отслабва строгия контрол върху селското стопанство и понижава цените и тарифите за населението. В резултат

по магазините се появяват стоки от първа необходимост, и то на ниски цени, а управлението печели популярност сред обикновените унгарци. Но идилията не продължава дълго. Скоро реакцията отново атакува. Със задкулисни игри Матяш Ракоши успява да се пребори със съперниците си в партията и в резултат на 18 април 1955 г. правителството на Наги е свалено, а самият той изключен от партията. Новият министър-председател Андраш Хегедюш бил млад и неопитен и

старата сталинистка върхушка продължила да диктува работите в партията постарому. Все пак през юли 1956 г. в резултат на борбите между отделните фракции Матяш Ракоши бил изпратен в оставка като генерален секретар. Бедата е, че на негово място под съветско давление бил поставен най-близкият му съратник – заклетият сталинист Ерньо Герьо. В познат стил, въпреки народното недоволство той се опитва да върне мрачното минало и политическата полиция и верните й доносници отново надигат глава. Унгарците обаче отказват да приемат връщането назад. Група от студенти, писатели, поети и други интелектуалци се обединяват и излизат с искане за радикални промени.

Всичко започва на 23 октомври 1956 г., когато студенти организират демонстрация пред статуята на полския генерал Йозеф Бем. Техните

искания, формулирани

в 16 точки, са ясни

и недвусмислени

– незабавно изтегляне на съветските войски в съответствие с мирния договор, да се състави ново правителство под ръководството на Имре Наги, а всички функционери сталинисти да напуснат комунистическата партия, да се организират свободни избори с участието на всички партии, връщане на затворници, закарани без съд в Съветския съюз след войната. И още: в икономиката да се изхожда от принципите на интересите на унгарския народ, свобода за пресата и радиото, връщане на стратегическите находища на уранова руда на унгарската държава, въвеждане на минимален доход за трудещите се и др. Протестиращите се застъпват и за връщане на религиозното образование в училищата, както и за премахването на задължителното изучаване на руски език.

Когато студентите искат декларацията им да бъде прочетена по радиото, полицията се опитва да разпръсне протестиращите. Пускат сълзотворен газ и започват арести на студенти. Тогава спонтанно над 200 хил. души излизат на протест по улиците на Будапеща, за да подкрепят студентите. Тълпата се опитва да освободи задържаните и полицията открива огън. Демонстрацията се превръща в бунт и започват улични схватки. Паникьосани от мощния народен отпор, комунистическите управници веднага обявяват военно положение и викат на помощ съветската армия.

Още същата нощ съветски части започват сражения с въстаналите граждани в центъра на унгарската столица, като първи откриват огън. На другия ден, 24 октомври, уплашени, че няма да се справят с положението, са повикани още съветски подкрепления и в опит да усмирят хората обявяват, че Имре Наги вече е назначен за премиер. На няколко пъти той самият се обръща към хората с молба да спрат сраженията, но положението вече е неудържимо. Бунтовниците превземат няколко фабрики в Будапеща, съобщава се за бойни действия и в провинцията – Дебрецен, Сегед и Солнок.

Кои са героите на революцията четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".