Унгарската революция 1956 г.: Армията минава на страната на народа, жени и деца воюват срещу танкове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5843142 www.24chasa.bg

Преди 60 години унгарският народ прави геройски опит да отхвърли комунистическата диктатура и да стане част от демократичния свят. Въпреки че успява да удави в кръв революцията, събитията са сериозен удар за Кремъл и неговата тогавашна идеология.

Макар пропагандата да твърди, че това е контрареволюция, организирана от фашисти и империалисти, целият свят вижда ясно, че по улиците на Будапеща срещу съветските танкове се сражават обикновени работници, студенти и дори жени и деца. В крайна сметка световната общност добива представа за истинския лик на СССР, тъй като грубото потъпкване на международното право и коварната разправа с правителството на Имре Наги и водачите на въстанието нямат аналог в историята.

След края на Втората световна война събитията в Унгария се разиграват по сценарий, подобен на този в България и останалите страни, попаднали под съветски ботуш. През 1947 г. с терор, шантаж и машинации комунистическата “Унгарска партия на трудещите се” става единствената легална политическа сила в страната.

Нейният водач

Матяш Ракоши е провъзгласен за

“най-добрия ученик

на Сталин”

и веднага установява нечовешка диктатура. Политическата полиция надхвърля 28 хиляди, а само щатните доносници, които й помагат да наложи тотален контрол над свободолюбивите унгарци, са повече от 40 хиляди души. За кратко време унгарската Държавна сигурност (AVH) успяла да създаде досиета на поне 10% от населението, в това число на деца и старци.

Започват типичните за комунистите безсмислени мероприятия, които само утежняват положението на хората. Любопитно е, че в края на 40-те години Ракоши дори провежда кампания срещу ционистите, а самият той е от еврейски произход. Целта е по този начин да отстрани своя политически конкурент в партията – министъра на вътрешните работи Ласло Райк, който пък няма нищо общо с евреите. На дирижирани процеси Ласло Райк и още около 200 души други комунистически функционери са арестувани. Но репресиите са чудовищни и се разпростират далеч извън средите на комунистическата партия.

Изчислено е, че само

през 1952 г. са

репресирани 540 хиляди унгарски граждани

– всеки 18-и жител на страната. Като за две години и половина прокуратурата е повдигнала 1,5 млн. обвинения в страна с 9,5 млн. население.

На всичкото отгоре в тази ситуация и икономиката е в плачевно състояние. След смъртта на Сталин пленум на унгарската комунистическа партия през юни 1953 г. признава провала на плановете за индустриализация. Управляващите са принудени временно да допуснат до властта по-умерения Имре Наги, който като бивш министър на земеделието бил изпаднал в немилост. Под негово ръководство за кратко време някои от най-наболелите проблеми започват да се решават.

Намаляват се данъците, увеличават се заплатите, либерализират се принципите за земеползването, а репресиите са прекратени – проведена е амнистия и се забранява изселването на хора от големите градове по социален признак. С успешни реформи правителството прекратява строителството на множество гигантомански и икономически неоправдани промишлени обекти и насочва капиталовложенията към леката и хранително-вкусовата промишленост, отслабва строгия контрол върху селското стопанство и понижава цените и тарифите за населението. В резултат

по магазините се появяват стоки от първа необходимост, и то на ниски цени, а управлението печели популярност сред обикновените унгарци. Но идилията не продължава дълго. Скоро реакцията отново атакува. Със задкулисни игри Матяш Ракоши успява да се пребори със съперниците си в партията и в резултат на 18 април 1955 г. правителството на Наги е свалено, а самият той изключен от партията. Новият министър-председател Андраш Хегедюш бил млад и неопитен и

старата сталинистка върхушка продължила да диктува работите в партията постарому. Все пак през юли 1956 г. в резултат на борбите между отделните фракции Матяш Ракоши бил изпратен в оставка като генерален секретар. Бедата е, че на негово място под съветско давление бил поставен най-близкият му съратник – заклетият сталинист Ерньо Герьо. В познат стил, въпреки народното недоволство той се опитва да върне мрачното минало и политическата полиция и верните й доносници отново надигат глава. Унгарците обаче отказват да приемат връщането назад. Група от студенти, писатели, поети и други интелектуалци се обединяват и излизат с искане за радикални промени.

Всичко започва на 23 октомври 1956 г., когато студенти организират демонстрация пред статуята на полския генерал Йозеф Бем. Техните

искания, формулирани

в 16 точки, са ясни

и недвусмислени

– незабавно изтегляне на съветските войски в съответствие с мирния договор, да се състави ново правителство под ръководството на Имре Наги, а всички функционери сталинисти да напуснат комунистическата партия, да се организират свободни избори с участието на всички партии, връщане на затворници, закарани без съд в Съветския съюз след войната. И още: в икономиката да се изхожда от принципите на интересите на унгарския народ, свобода за пресата и радиото, връщане на стратегическите находища на уранова руда на унгарската държава, въвеждане на минимален доход за трудещите се и др. Протестиращите се застъпват и за връщане на религиозното образование в училищата, както и за премахването на задължителното изучаване на руски език.

Когато студентите искат декларацията им да бъде прочетена по радиото, полицията се опитва да разпръсне протестиращите. Пускат сълзотворен газ и започват арести на студенти. Тогава спонтанно над 200 хил. души излизат на протест по улиците на Будапеща, за да подкрепят студентите. Тълпата се опитва да освободи задържаните и полицията открива огън. Демонстрацията се превръща в бунт и започват улични схватки. Паникьосани от мощния народен отпор, комунистическите управници веднага обявяват военно положение и викат на помощ съветската армия.

Още същата нощ съветски части започват сражения с въстаналите граждани в центъра на унгарската столица, като първи откриват огън. На другия ден, 24 октомври, уплашени, че няма да се справят с положението, са повикани още съветски подкрепления и в опит да усмирят хората обявяват, че Имре Наги вече е назначен за премиер. На няколко пъти той самият се обръща към хората с молба да спрат сраженията, но положението вече е неудържимо. Бунтовниците превземат няколко фабрики в Будапеща, съобщава се за бойни действия и в провинцията – Дебрецен, Сегед и Солнок.

Кои са героите на революцията четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански