Благоевград замества София като център на Югозападния регион

https://www.24chasa.bg/novini/article/5846282 www.24chasa.bg
Министър Лиляна Павлова, кметът на Благоевград Атанас Камбитов и зам.-министърът на земеделието Васил Грудев СНИМКА: Николай Литов

След 2020 г. Благоевград ще е центърът на Югозападният регион, тъй като София ще бъде отделена в самостоятелен район за планиране. Това обяви регионалната министърка Лиляна Павлова на осмата дискусия „Региони в растеж“, която в. „24 часа“ и СИБанк организираха в Благоевград със съдействието на Конфедерацията на работодателите и индустриалците - КРИБ.

С годините Благоевград се разви и сам се издигна в йерархията на градовете, заслужи си да е център при новото административно и бизнес делене на страната, обясни Павлова.

Министър Павлова и кметът Камбитов откриха и изложба с първите страници на "24 часа" СНИМКА: Николай Литов

„Югозападният район в момента е най-силно развитият в цялата страна. Това се дължи и на столицата, но ако изключим София, дори тогава Благоевград и регионът имат огромен потенциал. Областта и района са важен фактор за икономиката, земеделието, туризма. Очертава се като своеобразен хъб. Едно от местата в България с най-голяма концентрация на млади хора“, подчерта министърката.

Кристиян Вигенин разговаря с един от гостите на форума преди началото

„Имаме добри тенденции в региона и с подкрепа на еврофондовете трябва да ги развием“, допълни тя.

Над 100 души изпълниха една от залите на общината в Благоевград.

414 млн. лв. са предвидени от „Региони в растеж“ за Югозападният район, само Благоевград има инвестиционна програма за 45 млн. лв., насочена към развитие на градската среда, градския транспорт и социалната инфраструктура.

200 млн. лв. ще бъдат дадени и за ремонти на професионалните гимназии в България, като в Югозапада ще бъдат ремонтирани и преоборудвани 31 училища за 31,7 млн. лв., съобщи Павлова пред събраните близо 100 кметове и представители на бизнеса в региона. На дискусията дойде и опозиционният народен представител Кристиян Вигенин, който е в Народното събрание от този регион.

3 от училищата са в Благоевград, 2 в Перник, 15 в София, изброи Павлова.

160 млн. лв. ще бъдат инвестирани в здравеопазването – изграждане на спешни центрове в по-малките населени места и закупуването на линейки, обяви още регионалната министърка. По думите й ще бъдат закупени 300-400 линейки.

270 млн. лв. е стартовият капитал по програмата към Фонда на фондовете, обяви още Павлова. Ще бъдат финансирани всякакви по вид проекти и няма да има значение дали кандидатства община, частен инвеститор и т.н., нужно е само проектът да допринася за градското развитие, обясни министърката. Надеждата на държавата е бизнесът поне да удвои тези пари като инвестиция.

По „Джесика“ инвестирахме успешно в тържища, борси, завод за автомобилни части, киноцентрове, медицински центрове, аквапарк, изброи Павлова като успешни примери какво може да се финансира по Фонда на фондовете.

380 млн. са заделени за второкласна и третокласна пътна мрежа, което е новият приоритет, посочи още Лиляна Павлова. Първият проект до дни ще бъде завършен и това е отсечката Рила-Рилски манастир, съобщи тя. До 20 ноември ще е готов, увери Павлова.

Важен фокус са инвестициите в туристическа инфраструктура, подчерта министърката. Това ще става през фондовете за финансов инженеринг. Може да бъдат финансирани на 100% през фонда за градско развитие. Когато обаче има паметник на културата с национално и световно значение, тогава проектът може да получи още 100 млн лв. дофинансиране, за да може паметникът да бъде обновен и съхранен.

Като особено важно за региона Павлова открои завършването на магистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле. Целият бюджет е 670 млн. лв. Надявам се след 16 години да завършим магистралата, като до 2018 г. трябва да имаме проектиране и консенсус за избрания маршрут, за да не загубим средствата.

По участъка Благовеград-Крупник вече активно се работи по отчуждителните процедури. Отделен търг в този участък е тунелът "Железница" и до края на годината трябва да има избран строител. Това ще е най-големият тунел в България с дължина 2,5 км.

След дефилето има участък от 24 километра от Кресна до Сандански, където строителството реално започна, каза още Павлова. Сега най-голямото предизвикателство по думите й е да се намери решение за дефилето.

Анализираме четири варианта за участъка през дефилето, обясни регионалната министърка. Според нея ще бъде избран най-добрият, за да може да премине екооценките. 

Компромисното решение е вариантът, който включва съществуващият път. Той ще бъде запазен и подобрен с изправяне на част от завоите и допълнително разширяване. Ще бъдат направени и специални тунели за животните. Вече изграждаме стени и тунели, по които да се движат животните, специално гущерите, каза Павлова. Този път ще се ползва в направлението Симитли-дефилето-Кресна еднопосочно.

Втората посока на движение Кресна-Благоевград ще започва с обход на Кресна и през тунел ще се качва нависоко и източно в планината. През Стара Кресна ще стига до пътния възел при Симитли. Ще има пет тунела и 7 виадукта по този нов участък, посочи министърката. 25 от 29 екологични организации вече се обединиха по този вариант и до края на годината трябва да имаме извършен анализ на оценка на въздействието.

Така пролетта-лятото на 2017 г. можем да стартираме избора на изпълнител, заяви регионалната министърка.

Още по темата:

Васил Грудев: Няма да има пари за ВиК в област Благоевград, ако няма единен оператор

Кирил Величков: С финансови инструменти от СиБанк кредитът е по-евтин


Общините искат да падне мораториумът за продажба на земеделски земи

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и