Борисов към кметове: Внимавайте как харчите, парите трябва да идат при хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5848147 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат, коментира премиерът предизборните кампании

Внимавайте, тези пари трябва да отидат при хората – при малки производители и за инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на земеделието Десислава Танева връчи на кметовете на 35 общини (с население 500 000 души) 21 споразумения на местните инициативни групи по подмярка от Програмата за развитие на селските райони.

Споразуменията са за 78 млн. лв., парите ще бъдат инвестирани в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство. На събитието присъстваха зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и шефът на държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Докато връчваше папките с договорите, Борисов питаше кметовете за какво ще се харчат парите. „Ще ги оползовторим“, отвърна един от тях. Да не построите площадки, които после да не поддържате, предупреди кметовете Борисов. Министър Десислава Танева припомни, че следващият прием на проекти за финансиране на местни инициативни групи ще бъде отворен в февруари-март 2017 г.

„В новия програмен период по ПРСР вече е договорен 10,19% от ресурса на програмата. Предложили сме на бизнеса, на селските общини, на религиозните храмове възможност да кандидатстват по мерките на европрограмата с общ бюджет 32% от общия на ПРСР. От началото на мандата сме разплатили на земеделски производители и на общини над 6 млрд. лв. До края на тази седмица ще се получат и последните плащания от първия транш, включително и по схемата „Де минимис”, извънредната европейска помощ, по преходната национална помощ и животновъдите. Танева добави, че държавната помощ за земеделците е осигурена и в бюджета за следващата година.

В началото на заседанието на правителството Борисов Борисов коментира предизборните кампании. „Щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат, заяви той пред министрите си. Тъй като заседанието започна след връчването на първите 21 споразумения, премиерът съобщи на министрите: „Раздадохме с министър Десислава Танева 78 млн лв., средно по 4 млн. лв. на инициативни комитети за най-малките производители, селски стопани, инфраструктура по селата. Изключително добра програма. На практика – безвъзмездни пари, за да се подпомогнат хората и най-вече най-малкия бизнес. Казвам това, защото като слушам предизборните кампании щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат",заяви Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,