Борисов към кметове: Внимавайте как харчите, парите трябва да идат при хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5848147 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат, коментира премиерът предизборните кампании

Внимавайте, тези пари трябва да отидат при хората – при малки производители и за инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на земеделието Десислава Танева връчи на кметовете на 35 общини (с население 500 000 души) 21 споразумения на местните инициативни групи по подмярка от Програмата за развитие на селските райони.

Споразуменията са за 78 млн. лв., парите ще бъдат инвестирани в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство. На събитието присъстваха зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и шефът на държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Докато връчваше папките с договорите, Борисов питаше кметовете за какво ще се харчат парите. „Ще ги оползовторим“, отвърна един от тях. Да не построите площадки, които после да не поддържате, предупреди кметовете Борисов. Министър Десислава Танева припомни, че следващият прием на проекти за финансиране на местни инициативни групи ще бъде отворен в февруари-март 2017 г.

„В новия програмен период по ПРСР вече е договорен 10,19% от ресурса на програмата. Предложили сме на бизнеса, на селските общини, на религиозните храмове възможност да кандидатстват по мерките на европрограмата с общ бюджет 32% от общия на ПРСР. От началото на мандата сме разплатили на земеделски производители и на общини над 6 млрд. лв. До края на тази седмица ще се получат и последните плащания от първия транш, включително и по схемата „Де минимис”, извънредната европейска помощ, по преходната национална помощ и животновъдите. Танева добави, че държавната помощ за земеделците е осигурена и в бюджета за следващата година.

В началото на заседанието на правителството Борисов Борисов коментира предизборните кампании. „Щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат, заяви той пред министрите си. Тъй като заседанието започна след връчването на първите 21 споразумения, премиерът съобщи на министрите: „Раздадохме с министър Десислава Танева 78 млн лв., средно по 4 млн. лв. на инициативни комитети за най-малките производители, селски стопани, инфраструктура по селата. Изключително добра програма. На практика – безвъзмездни пари, за да се подпомогнат хората и най-вече най-малкия бизнес. Казвам това, защото като слушам предизборните кампании щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат",заяви Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из