Борисов: Удържаме на натиска да имаме най-ниските данъци в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5850966 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави българските металурзи по случай професионалния им празник. На церемония в Шумен, където беше отбелязан Денят на металурга, той изрази уважението си към труда им и благодарността си, че създават над 27% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Да са ни живи и здрави и не с 50%, а с повече да им се повишават заплатите, защото това е действително нелека дейност”, обърна се премиерът към работещите в отрасъла.

Церемонията се състоя в „Алкомет” АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресовани изделия на Балканите. Бойко Борисов поздрави собствениците и над 900-те работещи в дружеството с неговата 35-а годишнина, за инвестициите и за провежданата добра социална политика.

Като отбеляза, че преди седмица в Нови пазар е открит друг нов завод, което поставя вече проблема с работната ръка, премиерът подчерта усилията на правителството за запазване на съществуващия данъчен модел. „Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз. И то от двете страни – вътре в България искат прогресивен данък и отвън искат увеличение на данъчната ставка. Но се надяваме в дългосрочно бъдеще, ако това правителство е на власт, 10-процентният плосък данък да остане”. Борисов посочи също ролята на Министерството на икономиката в подпомагане на производителите при повишаване на конкурентоспособността.

Министър-председателят изтъкна, че поетите от правителството ангажименти по отношение на инфраструктурата са изпълнени. „В тези региони отпуснахме десетки милиони целево за водоснабдяване, за спортни площадки, за пазари, за улици, обредни домове. Няма село, за което да не са отпуснати средства, и това ще продължи и за напред”, каза Борисов. Той отбеляза също, че вчера бяха връчени първите договори на местни инициативни групи по Програмата за развитие на селските райони и от Североизточна България е имало голям брой представители. 78 млн. лв. отидоха в 36 общини за развитие на инфраструктура, насърчаване на малкия бизнес и туризма.

„Поздравявам Шумен, че се отърси от страха и към момента имаме повече от 20 блока за саниране, като четири вече се правят. Казвам на тези шуменци, които се подведоха по лъжите, на тези, които си играеха със страховете им – в Благоевград има вече 66 готови блока и 90 се правят. Това е нов град. 66 000 души живеят в санираните блокове, които пуснахме. Това автоматично дава 30-40 процента разлика в сметките им и с толкова им увеличава цената на апартаментите”, каза Борисов. Премиерът подчерта, че тази социална програма, която е напълно безвъзмездна за хората, ще продължи, защото е за всички граждани.

Чуйте какво каза премиерът тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",