ВСС похарчило 10 бона за ключодържатели, кара се за 400 лв. помощ за онкоболен съдия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5850995 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Наскоро ВСС е похарчил 10 000 лв. за ключодържатели, стана ясно при острия дебат в съвета дали да отпусне от специален фонд 400 лв. помощ на тежко онкоболен съдия с над 30 години стаж.

След като ВСС отхвърли предложението на Калин Калпакчиев за оставка на Димитър Узунов като „лице” на съвета, споровете продължиха по всяка от следващите точки.

Една от тях бе за отпускането на 400 лв. помощ за тежкоболен съдия.

Последваха продължителни дебати как трябва да се постъпи, какви правила е приел самият съвет. Елка Атанасова дори извади и сложи на заседателната маса 100 лв. и призова колегите си да направят същото с каквито суми желаят.

„Унизително, обидно и недостойно е да се спори за 400 лв. и за колега с над 30 години съдийски стаж”, опита се да сложи край на дебатите главният прокурор Сотир Цацаров.

Той няколко пъти призова висши магистрати да не прекъсват и репликират колегите си, които говорят на микрофон, и да не мърморят под сурдинка, а да казват това, което искат на микрофон, за да се чуе от всички в залата.

Правосъдният министър Екатерина Захариева, която води заседанието на съвета, също няколко пъти призова висшите магистрати да прекратят репликите помежду си през заседателната маса.

Преди това съветът обсъжда корекция на бюджета на прокуратурата с 80 000 лв. заради стар проект на бюрото за защита, който прокуратурата е наследила от главна дирекция „Охрана” към правосъдното министерство. Бившето „лице” на съвета Соня Найденова се интересуваше защо чак сега се прехвърлят парите и защо са с 11 000 лв. повече от изразходваните досега. И Цацаров, и Захариева обясниха, че са наследили проекта и всичко е в документите.

Главният обвинител благодари на Найденова за „проявената заинтересованост за финансовото положение на прокуратурата”. Той уточни, че ако сега бъде прехвърлена само изразходваната част от сумата, както предлага тя, след седмици ще се наложи пак да иска корекция на бюджета, защото проектът още не е приключил и са нужни средства за реализацията му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.