ВСС похарчило 10 бона за ключодържатели, кара се за 400 лв. помощ за онкоболен съдия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5850995 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Наскоро ВСС е похарчил 10 000 лв. за ключодържатели, стана ясно при острия дебат в съвета дали да отпусне от специален фонд 400 лв. помощ на тежко онкоболен съдия с над 30 години стаж.

След като ВСС отхвърли предложението на Калин Калпакчиев за оставка на Димитър Узунов като „лице” на съвета, споровете продължиха по всяка от следващите точки.

Една от тях бе за отпускането на 400 лв. помощ за тежкоболен съдия.

Последваха продължителни дебати как трябва да се постъпи, какви правила е приел самият съвет. Елка Атанасова дори извади и сложи на заседателната маса 100 лв. и призова колегите си да направят същото с каквито суми желаят.

„Унизително, обидно и недостойно е да се спори за 400 лв. и за колега с над 30 години съдийски стаж”, опита се да сложи край на дебатите главният прокурор Сотир Цацаров.

Той няколко пъти призова висши магистрати да не прекъсват и репликират колегите си, които говорят на микрофон, и да не мърморят под сурдинка, а да казват това, което искат на микрофон, за да се чуе от всички в залата.

Правосъдният министър Екатерина Захариева, която води заседанието на съвета, също няколко пъти призова висшите магистрати да прекратят репликите помежду си през заседателната маса.

Преди това съветът обсъжда корекция на бюджета на прокуратурата с 80 000 лв. заради стар проект на бюрото за защита, който прокуратурата е наследила от главна дирекция „Охрана” към правосъдното министерство. Бившето „лице” на съвета Соня Найденова се интересуваше защо чак сега се прехвърлят парите и защо са с 11 000 лв. повече от изразходваните досега. И Цацаров, и Захариева обясниха, че са наследили проекта и всичко е в документите.

Главният обвинител благодари на Найденова за „проявената заинтересованост за финансовото положение на прокуратурата”. Той уточни, че ако сега бъде прехвърлена само изразходваната част от сумата, както предлага тя, след седмици ще се наложи пак да иска корекция на бюджета, защото проектът още не е приключил и са нужни средства за реализацията му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия