Учени успяха да настроят мозъка да не изпитва болка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853091 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Учени от Университета в Манчестър изглежда са намерили отговор на въпроса – как може да се „настрои“ главния мозък, така че на определена честота във функционирането си да може да справи с болката и да избави от нея хората, пише hicomm.bg.

Не е тайна, че хроничните болки от различен характер се явяват достатъчно дразнещ фактор в нормалния живот, като по различни причини от хронични болести страдат от 20 до 50% от населението на света. За съжаление, в момента съществуват твърде малко средства и методи за окончателно избавление от хроничните болки, но ето, че специалистите невробиолози са стигнали до доста оригинален подход за решение на този проблем.

Известно е, че нервните клетки на повърхността на мозъка са свързани в единна мрежа по такъв начин, че да функционират на определена честота. Ранните опити с алфа-вълните на мозъка са показали, че те могат да въздействат на други части от мозъка, при условие, че се предават с честота от 9-12 цикъла. Учените са открили, че алфа-вълните в предния мозък по непосредствен начин са свързани с процеса на обезболяване и могат да влияят и на други участъци от мозъка, карайки ги да престанат да чувстват болка и да изпратят сигналите за болка в друга част на тялото.

Ръководителят на проекта Кейти Екси от Университета Манчестър, заедно със своята група от учени са провели експеримент, в който избрани доброволци са слушали и наблюдавали специални алфа-вълни, стимулиращи работата на други участъци от мозъка и няколко променящи я. Резултатите са били удивителни – опитите са показали, че визуалният и слуховият тип за усвояване на алфа-вълните е довел до значително намаляване на усещаната болка, която доброволците са усещали чрез нагряване от лазер на едната си ръка. Изследването може да се превърне в база за разработване на специални терапевтични методи за намаляване влиянието на хроничните болки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.