Учени успяха да настроят мозъка да не изпитва болка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853091 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Учени от Университета в Манчестър изглежда са намерили отговор на въпроса – как може да се „настрои“ главния мозък, така че на определена честота във функционирането си да може да справи с болката и да избави от нея хората, пише hicomm.bg.

Не е тайна, че хроничните болки от различен характер се явяват достатъчно дразнещ фактор в нормалния живот, като по различни причини от хронични болести страдат от 20 до 50% от населението на света. За съжаление, в момента съществуват твърде малко средства и методи за окончателно избавление от хроничните болки, но ето, че специалистите невробиолози са стигнали до доста оригинален подход за решение на този проблем.

Известно е, че нервните клетки на повърхността на мозъка са свързани в единна мрежа по такъв начин, че да функционират на определена честота. Ранните опити с алфа-вълните на мозъка са показали, че те могат да въздействат на други части от мозъка, при условие, че се предават с честота от 9-12 цикъла. Учените са открили, че алфа-вълните в предния мозък по непосредствен начин са свързани с процеса на обезболяване и могат да влияят и на други участъци от мозъка, карайки ги да престанат да чувстват болка и да изпратят сигналите за болка в друга част на тялото.

Ръководителят на проекта Кейти Екси от Университета Манчестър, заедно със своята група от учени са провели експеримент, в който избрани доброволци са слушали и наблюдавали специални алфа-вълни, стимулиращи работата на други участъци от мозъка и няколко променящи я. Резултатите са били удивителни – опитите са показали, че визуалният и слуховият тип за усвояване на алфа-вълните е довел до значително намаляване на усещаната болка, която доброволците са усещали чрез нагряване от лазер на едната си ръка. Изследването може да се превърне в база за разработване на специални терапевтични методи за намаляване влиянието на хроничните болки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.