300 000 от НАТО в бойна готовност заради Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5859380 www.24chasa.bg
ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ СНИМКА: РОЙТЕРС

Пактът върви към студена война, отговори Москва

НАТО привежда 300 хиляди военни в повишена бойна готовност на фона на растящо напрежение с Русия, съобщи в. “Таймс”. Шефът на алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО е принуден да отговори на Москва.

“Виждаме, че Русия използва пропаганда сред членовете на пакта в Европа и точно затова НАТО трябва да реагира. Ще отговорим с най-голямото засилване на отбранителния потенциал на пакта след края на студената война”, заяви Столтенберг.

Според британския постоянен представител в НАТО сър Адам Томсън става дума за до 300 000 военни. При криза те трябва да могат да се разположат до 2 месеца.

В момента разгръщането на сила с подобна численост изисква до 6 месеца. Тази войска ще се задейства след силите за бързо реагиране, които могат да се разположат в зона на бойни действия за 48 часа. Те наброяват около 5000 души и имат подкрепа по въздух и вода. Военните, приведени в повишена бойна готовност, ще дойдат от различни държави, включително Великобритания. Въпреки решението шефът на НАТО подчерта колко е важно да се поддържат връзките с Русия.

“НАТО предприе курс към студена война и всяко заявление на Столтенберг го потвърждава”, заяви руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков НАТО проявява агресивен характер. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,