Ще има ли в САЩ и съпрузи президенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5859438 www.24chasa.bg
Президентът Бил Клинтън и съпругата му Хилари през 1994 г. Ако във вторник американците я подкрепят, те ще са първите съпрузи президенти.

Досега от Белия дом са управлявали бащи и синове, дядо и внук и далечни братовчеди

Кой е 21-ият президент на САЩ, се питаха Брус Уилис и Самюъл Джексън в “Умирай трудно 3”, за да спасят децата от училище в Ню Йорк, носещо неговото име, където лошите бяха сложили бомба.

Полицаят Джон Маклейн се втрещи, когато неочаквано получи отговор от шофьор на камион. “Честър Артър. От 1881 до 1885 г. Избран е за вицепрезидент през 1880 г. Знаеш ли, че е бил шеф на митницата на пристанището в Ню Йорк?”.

Въпреки че не знаеше кой е 21-ият президент, героят на Самюъл Джексън Зевс не пропусна да се пошегува, че 42-ият президент е Хилари Клинтън предвид силните позиции в Белия дом по време на мандата на съпруга си Бил Клинтън. “Не, тя ще е 43-ият”, отвърна Брус Уилис.

Ако във вторник американците я подкрепят,

Хилари Клинтън

ще е 45-ият

американски

президент и

първата

жена на поста

Освен това Америка вече ще има съпрузи президенти. Както има бащи и синове, дядо и внук и далечни братовчеди, ръководили държавата.

Вторият президент на САЩ Джон Адамс (1797-1801) е сред президентите, живели най-дълго - до 91 години. Въпреки това е бил известен хипохондрик. Бил е на 90 г., когато синът му Джон Куинси Адамс (1825-1829) става шестият държавен глава и първият, който носи панталони вместо бричове до колене.

Синът е известен не толкова с президентския си мандат, колкото с работата си преди това като един от най-добрите дипломати. Бил е посланик в четири държави - Прусия, Русия, Великобритания и Холандия. Осем години е бил държавен секретар в кабинета на президента Джеймс Монро - играе основна роля за придобиването на Флорида и оформя доктрината Монро.

След век и половина Белият дом отново обитаваха баща и син - Джордж Буш (1989-1993) и Джордж Буш-младши (2001-2009) - 41-ият и 43-ият президент. Летец от флота, бащата е последният ветеран от Втората световна война, който става държавен глава.

Когато встъпва в длъжност, Уилям Харисън е на 67 г. и е най-възрастният президент - рекорд, който 140 г. по-късно е подобрен от 70-годишния Роналд Рейгън през 1980 г. 9-ият президент на САЩ Харисън, който като губернатор на Индиана купува с много договори почти целия щат от инцианците, е с най-краткия период на президентстване - точно един месец.

Той полага клетва на изключително студения и ветровит 4 март 1841 г. Като бивш военен герой се явява без палто и произнася най-дългата в американската история реч за встъпване в президентство, почти два часа. Настива, развива пневмония и жълтеница и издъхва на 4 април, като става първият държавен глава на САЩ, умрял по време на мандата си, и то в Белия дом.

Внукът му - Бенджамин Харисън (1889-1893), е 23-ият американски президент. Той също се заклева и произнася реч в дъждовно време. За да не допусне грешката на дядо си, моли отиващия си президент Грувър Кливланд да му държи чадър и произнася втората по дължина реч за встъпване в длъжност след тази на дядо си. Бенджамин Харисън е наричан “стогодишният президент”, защото влиза в Белия дом точно 100 г. след първия президент Джордж Вашингтон и

е последният,

който има брада

по време на

мандата си

Засега няма други дядо и внук президенти.

26-ият президент Теодор Рузвелт (1901-1909) е пети братовчед на 32-ия Франклин Делано Рузвелт (1933-1945). Те са единствените братовчеди, ръководили САЩ. Въпреки че са от два различни клана на фамилията, поддържат приятелски отношения - Франклин се жени за племенница на Теодор.

Теодор Рузвелт е най-младият президент - става държавен глава на 42 г. без избори, след покушението срещу Уилям Маккинли, на когото е вице. Теодор Рузвелт е първи в много отношения. Той е първият президент, който посещава Япония и Русия и посредничи за постигане на мир между двете държави. Това му носи Нобеловата награда за мир през 1906 г. - той е първият американец, който изобщо я е получил.

Той е и първият американски държавен глава, който посещава всичките тогава 48 щата, има и кара кола, плава с подводница и лети със самолет, кани чернокож на вечеря в Белия дом и назначава евреин в президентския кабинет.

Лично следи как върви строителството на Панамския канал, след като плаща 10 млн. долара за зоната около него. Нужен е за силната военна флота, която създава. Затова през годините военни кораби са носили името му, последният е самолетоносач от клас “нимиц”. Заради мерките срещу тръстовете печели прозвището “разбивачът на тръстове”.

Турист и природозащитник, Теодор Рузвелт заделя повече земя за федерални паркове и защитени територии от всички свои предшественици. Изкачва Монблан, като води едва третата успешна експедиция. По време на лов

отказва да

убие мечка с

малкото

Това предизвиква бум на продажбите на плюшени мечета, които започнали да се наричат teddy bears - от галеното име на президента Теди. Бил също и каубой и шериф в Дивия запад.

Братовчед му Франклин Делано Рузвелт е най-дълго управлявалият президент, близо 12 години, през които извежда страната от Голямата депресия и Втората световна война. Парализиран от кръста надолу заради полиомиелит, той печели четири поредни избора и нарушава традицията, въведена от първия президент Джордж Вашингтон, за максимум два президентски мандата. Официално ограничението е записано с 22-ата поправка на конституцията през 1951 г.

Стивън Гроувър Кливланд е единственият, който е бил президент в два непоследователни мандата - 1885-1889 г. и 1893-1897 г. Тъй като се броят не мандатите, а времето, прекарано в Белия дом, той е 22-ият и 24-ият президент.

Джордж Вашингтон, на когото е наречена столицата на САЩ и чийто лик е на банкнотата от 1 долар, е бил начело на държавата два поредни мандата - първия и втория (1789-1797), но е първият президент, а не първият и вторият. Той е единственият държавен глава,

получил 100%

от гласовете в

Избирателната

колегия

Влизайки в Белия дом, той слага начало на традицията генерали да служат като президенти. Дуайт Айзенхауер (1953-1961) е последният армейски генерал, който е бил върховен главнокомандващ на армията на САЩ.

С изключение на Айзенхауер, който има пожизнено назначение като армейски генерал, Вашингтон е единственият президент с военен чин, който се връща в армията, след като напуска поста. Преди това обаче избира мястото за Белия дом и за военната академия на САЩ - Уест Пойнт, щата Ню Йорк.

Първият президент, чийто лик е запечатан на пощенска марка, е бил запален ездач. Яздел само идеално чисти коне, и то след като провери зъбите им. Самият Вашингтон цял живот е страдал от лошите си зъби, болката притъпявал, като редовно пушел марихуана.