Патентното ведомство отличи българските изобретатели и иновативните фирми за 2016 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5866277 www.24chasa.bg
Зам. министърът на икономиката Любен Петров връчи награда за Иновативна фирма на 2016 г. на "Ел Стомана" ООД и "Атра Експорт" ООД СНИМКА: Десислава Кулелиева

Председателят на Патентното ведомство Петко Николов благодари на всички изобретатели и припомни успехите на българите при внедряването на нови технологии.

"Ако се опитаме да погледнем в исторически аспект, не можем да не отбележим, че българските изобретатели промениха света. Може би не е необходимо да казвам кой е Джон Атанасов, Асен Йорданов, кой измисли ербега, атоматичната скоростна кутия, защитата на банковите карти. Те са доказателство, че българският изобретателски дух съществува и е жив.", каза той.

Николов каза, че с вицепрезидента на Европейското патентно ведомство

Желко Топич са се срещнали с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

"Ще работим изключително в тази насока, така че да сме пълноправен член на европейското патентно семейство", каза Николов.

"За мен е изключителна чест да участвам в тази церемония. Тя е великолепен начин да бъде разкрита огромната стойност на човешката изобретателност.

Новите технологии променят живота изключително бързо и интензивно", каза Топич.

Той подчерта, че патентите са важен икономически инструмент и нематериален актив. Европа трябва да работи в тази насока, за да запази икономиката глобалната си конкурентоспособност, заяви той.

В знак на почит и уважение към труда на над 3500 изобретатели, селекционери и патентни специалисти в България за пета поредна година Патентното ведомство на Република България и Съюзът на изобретателите в България връчиха наградите „Изобретател на годината” – 2016 и „Иновативна фирма на годината” - 2016.

В категория „Електротехника и електроника“ бяха отличени Владимир Лазаров, Димитър Спиров, Людмил Стоянов и Захари Зарков за тяхната Система за управление на изходяща мощност на фотоволтаична система.

Тя дава възможност за плавно регулиране на отдаваната мощност в мрежата при производството на електроенергия от слънчевата радиация. Регулирането се налага при висока слънчева радиация, предполагаща висока продуктивност на фотоволтаиците и ограничение на електическата мрежа от ниско потребление, слаба присъединяваща линия, заредени акумулатори, липса на буфери и др. Наградата им връчи Владимир Туджаров, главен секретар на Министерството на икономиката.

В категория „Машиностроене и строителство“ награда получиха Георги Тодоров, Борислав Романов, Константин Камберов, Величко Пейков и Николай Ганчев за създаденото от тях вибрационното устройство за пробивни ръчни електроинструменти с резонансно действие. То намира приложение при преносими ударни пробивни машини, перфоратори и други подобни. Уредът е революционно решение за работата на ударните ръчни инструменти. Наградата връчи Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите.

В категория „Химия и биотехнологии" призът бе за Емилия Миркова и Оля Караджова, които стоят зад TRICHODERMA KONINGII OUD. ЩАМ 85.

Суперпаразитната гъба Trichoderma koningii осигурява препарати за борба с почвени фитопатогенни гъби при оранжерийни култури. Тя е биологично активна и е антагонист.

Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите връчиха наградите на български изобретатели и на иновативни фирми за 2016 г.

Отличие в категория "Иновативна фирма"- 2016 получиха две фирми. Едната - "Ел стомана" ООД" през последните три години е подала три заявки за регистрация на полезен модел, част от които вече са регистрирани.

"Атра Експорт" ООД също бе отличена като иновативна. Тя има седем полезни модела за LED осветителни тела за улично осветление, прожектори и др. През 2015 г. получава и патент за свое изобретение.

Призовете връчи Любен Петров, зам.-министър на икономиката.

"Знам колко усилие, труд, енергия и знания са били необходими на номинираните.

Надявам се тези изобретения да влязат реално в икономиката", каза той.

И добави, че в министерството на икономиката голямо значение имат иновациите, базирани на знанията.

Той припомни възможностите за финансиране, които стоят пред изследователите.

"В началото на ноември 2016 г. са изплатени 236 млн.евро за внедряване на иновации в предприятията. Надявам се тези цифри да растат", каза той и пожела на изследователите здраве и енергия, и никога да не се отказват от трудностите.

Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки.

Проф. Анна Салджиева, която работи в областта на генетиката е автор и съавтор на 10 сорта памук. Другият вписан - проф. инж. Любен Лаков работи в научните разработки в областта на силикатите и труднотопимите неметални материали. Той е изобретател с 13 авторски свидетелства, 2 патента и 4 заявки за патент.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аднан Ходжа лансира голотии по телевизията, съдят го Голи баджаци и дълбоки деколтета в "религиозно" предаване скандализират Турция и докарват до истерия тв зрителите. Пиперливото токшоу "Беседи с Аднан Октар", което се излъчва по частния интернет канал А9, е обвинено, че пропагандира леко поведение и развращава обществото.

Спрете с операциите, апелира Мис България '95 "Отегчена съм от силикон, изкуствени коси, тежък грим и дузина пластични операции при лицата в модните среди. Време е да се завърнем към натуралната женска хубост. Имам мисия да докажа, че естествената красота може отново да бъде актуална." Това заяви специално за "България Днес" шефката на модна

Плажно парти си направи актрисата с български корени Нина Добрев по случай рождения си ден. Звездата от "Дневниците на вампира" събра най-близките си хора на вила край океана. Освен куп известни актриси за празника на Нина специално пристигнаха и родителите й. Навръх рождения ден на Добрев гостите се събраха край басейна на вилата и се наливаха с