Борисов: В първия работен ден подавам оставка (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5871801 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА СНИМКА: 24 часа

Даваме възможност на новото мнозинство - БСП, ДПС и ДСБ, да си направят правителство и да управляват две години без избори

Първо да поздравим победителите - Радев и Йотова. Благодарим на тези, които подкрепиха нас, и на колегите от ДПС, които положиха усилия Радев да спечели.

В първия работен ден на парламента, не знам дали е понеделник или вторник, подавам оставка, заяви премиерът.

"Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държава се управлява трудно, особено в тази тежка ситуация, в която е целият свят. Новото мнозинство явно се показа. Който ме е обвинявал в задкулисие с ДПС - да ми се извини веднага. За тези две години не можем да направим трети компромис - не се харесвахме с РБ, нито с други, но ситуацията след Орешарски налагаше компромиси.      

От тук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни, ще направим анализи вътре в партията, ще направя анализи на кметовете из страната и ще потърся много сериозна отговорност. 

Поздравявам и Радан Кънев, който направи всичко възможно център-дясното да се разбие", коментира Борисов.        

При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Всъщност не само не могат да се направят реформи, мисля че дори и бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които имат ПФ рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение само тази част от РБ и ГЕРБ няма как да има мнозинство в Парламента“, обясни премиерът.                                                                                                                                               

"Ясно стана, че над 3 млн. и половина желаят промяна. Свикването на Велико народно събрание е задължително. Политическата класа не е добре, това стана ясно. За трите въпроса от референдума ще гласуваме да влязат в сила и да станат закон. Ние винаги сме били да се намали бройката на депутатите", каза още премиерът.               

"Много грешки виждам в ГЕРБ, но ние сме партия, която се учи от грешките си, взимаме си поуки. Винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам. В тези избори хората ни казаха "нещо не е както трябва, вашите приоритети може да са добри - но явно има и по-добри", каза Борисов.

"Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот. Лесно беше всички негативи срещу нас, а те да трупат позитиви.

След като подадем оставка, президентът ще даде мандата първо на ГЕРБ, ние ще го върнем. Ще даде на БСП - те да правят кабинет с когото искат - с ДПС, с Радан. Даваме възможност на новото мнозинство да управлява без избори. БСП, ДПС и ДСБ могат да си направят кабинет и да управляват следващите две години. Ако им трябва кворум в народното събрание, ние ще им го подсигурим", заяви Борисов.

После като идете при Нинова (обърна се Борисов към журналистите), питайте я дали ще прави правителство. На въпрос какво става, ако БСП не иска да прави правителство, Борисов каза, че ще призове Росен Плевнелиев направо да поиска от БСП списъка с министрите за служебното правителство. 

"Преди две години, ако не бяхме приели да управляваме, щяхме да сме още в политическа криза", коментира Борисов.

"Загубата на ГЕРБ е категорична, ясна. Проблемът си е в нас, разбира се. Това, че са се обединили срещу нас им дава възможност да управляват сега", каза той.