Плевнелиев и Радев се разбраха – ще редят заедно служебния кабинет (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874033 www.24chasa.bg
Новоизбраният президент Румен Радев гръмна първата бутилка с шампанско, за да отбележи победата си заедно с БСП в щаба в НДК в изборната нощ. Заедно с него на първа линия празнуваха три дами - съпругата му Десислава (вдясно), соцлидерът Корнелия Нинова (в средата) и новият вицепрезидент Илияна Йотова (вляво). СНИМКА: Иван Стоименов

Парламентът гласува в сряда на редовното си заседание оставката на правителството

Президентът пита КС може ли да насрочва нови парламентарни избори,
без да е разпуснал Народното събрание

Само 17 часа след края на изборния ден току-що избраният президент Румен Радев влезе на “Дондуков” 2.

Президентът Росен Плевнелиев посрещна своя приемник Румен Радев.
Президентът Росен Плевнелиев посрещна своя приемник Румен Радев.

Настоящият държавен глава Росен Плевнелиев го покани на среща в неделя чрез медиите, веднага след като пусна бюлетината си. А в късните часове на 13 ноември - след като се разбра, че кандидатът на инициативен комитет, подкрепен от БСП, печели категорично изборите за президент, срещата е била договорена.

Президентът Росен Плевнелиев е уверил новоизбрания държавен глава Румен Радев, че ще се консултира с него при евентуалното съставяне на служебно правителство, стана ясно след нея.

Това бе духът на поканата на Плевнелиев за срещата - между нас да има координация при съставяне на служебен кабинет, поясни след разговора Радев. Но призова да не се бърза с изводи и оценки.

Не сме

обсъждали

никакви имена, категоричен бе Радев, попитан за възможни бъдещи министри и президентски съветници.

Всичко зависи от това дали някоя парламентарно представена партия няма да реши сама или в коалиция да състави кабинет, направи уговорка Радев.

Той благодари на Плевнелиев за срещата, която била изключително плодотворна и знакова за приемствеността в политиката на президента. Говорили основно за стъпките, които трябва да бъдат предприети от президентската администрация и от отговорните политически фактори в следващите дни. Предвидимост, яснота и запазване на спокойствието, като се следват процедурите за приемственост в изпълнителната и в законодателната власт, били най-важни за Плевнелиев, допълват от екипа му.

И двамата били на мнение, че за да бъде избегната политическа криза в страната,

е необходимо да

бъдат избягвани

всякакви

едностранни

действия на

която и да е

институция

Начинът за преодоляване на напрежението в обществото в така създалата се ситуация е политическият и междуинституционалният диалог, било подчертано по време на разговора.

Веднага след него стана ясно, че Росен Плевнелиев е отправил искане до Конституционния съд да разтълкува дали в последните 3 месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал НС. Съществуват различни мнения в общественото пространство и в правната литература по отношение на продължението на процедурата по смисъла на чл. 99, ал. 7 от конституцията, мотивира се той.

Първата теза е, че през последните 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне НС и не може да насрочи нови избори, а само да назначи служебно правителство. Втората теза е, че през последните 3 месеца държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Междувременно новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова увери, че каквото зависи от нея и от Румен Радев, процесът на консултации с Плевнелиев ще бъде изцяло прозрачен за обществото. Най-важното сега според Йотова е да се намери диалогът в Народното събрание, внимателно да се прочете конституцията.

Тя призова

да не се забравя,

че все още

действащият

президент се

казва Росен

Плевнелиев

Да видим как ще бъде съставен този служебен кабинет, кой ще има думата там, да бъдат изчистени всички правомощия, за да няма съмнения за договорки и задкулисия, каза Йотова.

Слух, че бившият правосъден министър Христо Иванов ще е служебен премиер, тръгна из средите на десните в София. Проверка на “24 часа” установи, че това е невъзможен вариант.

Очакванията са, че от сегашното правителство президентът Плевнелиев

ще запази

за 3-ото си

служебно

правителство

Екатерина

Захариева и

Николина

Ангелкова

Захариева бе шеф на кабинета му и вицепремиер в първите два служебни кабинета, Ангелкова пък бе министър на транспорта в кабинета “Близнашки”, а преди това - съветник на държавния глава.

Някои допускат, че поста си може да запази и сегашният външен министър Даниел Митов. Той беше първи дипломат в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, оттам остана и в редовния, втори кабинет на Бойко Борисов. Като бивш кадър на Демократическия институт Митов определено се ползва с доверието на Вашингтон. Като натовски офицер, а и като противовес на коментарите у нас и по света, че е човек на Москва, Радев има интерес от фокус върху връзките със САЩ в първите си политически действия.

Все по-упорито се говори и че ако Плевнелиев реди кабинета със или без сътрудничеството на Радев, в него поста си може да запази и финансовият министър Владислав Горанов. Ненапразно лидерката на БСП Корнелия Нинова посочи като първа и най-важна задача приемането на бюджет 2017. Първоначално откъм ГЕРБ тръгнаха сигнали, че той ще бъде оттеглен, но вчера Горанов успокои ситуацията и още днес процедурата по примането му се задвижва в парламента. (24часа)

Велико НС - само ако до 20 ноември

120 депутати или президентът

внесат промени в конституцията

Процедурата за свикване на Велико народно събрание (ВНС), за което премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви в нощта след балотажа на президентските избори, е дълга.

В парламента трябва да бъде внесен законопроект за изменение на конституцията - в случая във формата на държавно устройство и на държавно управление. Това може да направят поне 120 депутати или президентът.

Конституцията определя срока, в който законопроектът трябва да бъде разгледан - не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му.

Освен законопроект е нужно парламентът да вземе решение за провеждане на избори за ВНС. “За” трябва да гласуват поне 160 от 240-те депутати.

След това президентът насрочва избори - в 3-месечен срок от решението на депутатите за провеждането им. Провеждането им прекратява пълномощията на парламента.

Великото народно събрание гласува предложените промени в конституцията - с поне 267 гласа “за”, на три гласувания, в различни дни.

То решава само въпросите от конституцията, за които е избрано. В неотложни случаи изпълнява и функците на обикновен парламент.

В сегашната ситуация - след подадената от премиера Борисов оставка и вероятен провал за избор на ново правителство, парламентът ще бъде разпуснат най-рано на 22 януари 2017 г., когато президентът Румен Радев встъпи в длъжност. Росен Плевнелиев не може да направи това в последните 3 месеца от мандата си.

Това означава, че законопроектът за промени в конституцията трябва да бъде внесен до 20 ноември, за да може сегашните депутати да вземат решение за провеждане на избори за ВНС до 21 януари догодина. (24часа)

Нинова покани на среща в НС лидерите на групи

Радев гръмна първата бутилка с шампанско в щаба си

Цяла нощ червените празнуваха.

ДПС също

Председателите на парламентарни групи ще се срещнат със соцлидера Корнелия Нинова в парламента във вторник. Разговорите са по инициатива на лидера на БСП, а поканите тя им е отправила по телефона в понеделник. Нинова е получила съгласието и разбирането на другите шефове на групи, че заедно и отговорно трябва да гарантират законовия ред в България и да не допускат политическа нестабилност, съобщиха от “Позитано” 20.

Конституцията регламентира пътя, по който трябва да се върви след оставката на правителството, и това трябва да се случи със спокойно и държавническо отношение, заявиха от “Позитано” 20.

В изборната нощ Нинова обяви, че БСП, която ще получи мандата като втора политическа сила, няма да състави кабинет, а веднага ще го върне. Тя обясни, че партията може да води разговори с другите сили за съставяне на правителство само след предсрочни избори, на които хората ѝ гласуват доверие.

Нинова бе категорична също, че БСП няма да приеме покана от ДПС за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Соцлидерката благодари за подкрепата на електората на ДПС, но упорито се дистанцира и отрича всякакви контакти с ръководството на партията.

Това обаче не попречи на ръководството на ДПС също да празнува в изборната нощ. Лидерът Мустафа Карадайъ и членове на ЦОБ си пуснаха весела снимка от централата с текст: “В очакване на обявяването на резултатите от втори тур, които са ясни като бял ден!!!” А Четин Казах поздрави през фейсбук министрите и депутатите от ГЕРБ с парчето “Батальонът се строява за последен път” и кадри от филма “Момчето си отива”. След това пусна песен за летеца, с която според него Веселин Маринов щял да поздрави новия президент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"