9-има генерали са станали американски президенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876215 www.24chasa.bg
Ген. Дуайт Айзенхауер разговаря с парашутисти ден преди десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г. Той е последният генерал, служил като президент на САЩ.

Шестима са били държавни секретари преди Белия дом

Няма определена професия или длъжност, която да е трамплин към Белия дом, но има няколко ключови позиции - конгресмен, сенатор, вицепрезидент, секретар, губернатор, армейски генерал. Всеки от 44-те президенти на САЩ досега е заемал поне една от тях, преди да влезе в Белия дом. Новоизбраният Доналд Тръмп е единственото изключение - няма никакъв политически или военен опит.

През последните 170 г. единственият президент, който е бил посланик преди това, е Джордж Буш - в ООН и шеф на американската мисия в Китай. Президентът Ричард Никсън назначава Джордж Буш за американски посланик в ООН през 1970 г.
През последните 170 г. единственият президент, който е бил посланик преди това, е Джордж Буш - в ООН и шеф на американската мисия в Китай. Президентът Ричард Никсън назначава Джордж Буш за американски посланик в ООН през 1970 г.

22 президенти са служили в армията, 9-има от тях са генерали. Влизайки в Белия дом, Джордж Вашингтон (1789-1797), главнокомандващ на континенталната армия по време на Войната за независимост, слага началото на традицията генерали да служат като президенти. Дуайт Айзенхауер (1953-1961), главнокомандващ съюзническите войски по време на Втората световна война, е последният генерал, който е бил върховен главнокомандващ на армията на САЩ.

Бил и Хилари Клинтън в предизборна кампания на Клинтън за губернатор на щата Арканзас. Клинтън е един от 17-те държавни глави на САЩ, които са били губернатори, преди да влязат в Белия дом.
Бил и Хилари Клинтън в предизборна кампания на Клинтън за губернатор на щата Арканзас. Клинтън е един от 17-те държавни глави на САЩ, които са били губернатори, преди да влязат в Белия дом.

Андрю Джаксън (1829-1837) е не само първият президент от граничните райони, а не от плантаторския елит на Вирджиния, но и единственият, който е бил военнопленник.

На 13 г. е

заловен от

британците

като куриер на континенталната армия по време на Войната за независимост. 20 г. по-късно той напуска Върховния съд на Тенеси, оглавява доброволческите сили (милиция) на щата, воюва и побеждава индианците крийк в Алабама и Джорджия. Войниците казвали за него, че е “твърд като стар орех”, откъдето е и прякорът му Стария орех.

По време на войната с британците ген. Уилям Харисън побеждава британците и индианците в битката при Таймс, при която загива известният вожд на шайените Текумзе. Според легенда умиращият вожд проклел бледоликите заради нарушения договор - всеки президент, избран в година, завършваща на 0, да умре или да бъде убит преди края на мандата си. Харисън, избран за президент през 1840 г., издъхва през следващата само месец след клетвата си от пневмония.

Ген. Закари Тейлър (1849-1850), герой от войните с индианците и Мексиканско-американската война, е първият президент без никакъв политически опит. “Стар, корав и бърз”, той е номиниран, въпреки че дотогава дори не е гласувал. Изкарва в Белия дом 16 месеца - умира от тежко стомашно разстройство.

Без грам политически опит е и ген. Юлисис Грант (1869-1877) - военачалникът, допринесъл най-много за победата на Севера над Юга по време на Гражданската война. Като президент бягал от суматохата в Белия дом в хотел “Уилард”. Наричал хората, които се опитвали да го спрат в лобито там, “тези проклети лобисти” - дейност, възникнала в американската политика.

Генерали са били още Ръдърфорд Хейс (1877-1881), Джеймс Гарфийлд (1881), Франклин Пиърс (1853-1857), Андрю Джонсън и Бенджамин Харисън (1889-1893) - оглавявали са доброволчески войски по време на Гражданската война.

Много президенти имат военен опит, без да са били генерали. По време на Испанско-американската война Теодор Рузвелт подава оставка като зам.-секретар на флота и организира доброволчески отряд “Суровите ездачи”, който

воюва в Куба

Хари С. Труман се включва в Националната гвардия и командва полк във Франция по време на Първата световна война.

Джон Кенеди, Линдън Джонсън, Ричард Никсън и Джералд Форд служат във военноморския флот по време на Втората световна война. Джордж Буш, пилот от флота, е последният ветеран от Втората световна война, който става президент.

20 президенти са били щатски законодатели, много са започнали политическите си кариери именно като щатски конгресмени или сенатори.

В Камарата на представителите на Конгреса закони са писали и гласували 18 от тях. Само Джеймс Гарфийлд е бил конгресмен непосредствено преди да стане президент. Единствено Джон Куинси Адамс (1825-1829), син на втория президент Джон Адамс, е влязал в Конгреса след Белия дом.

13 от президентите са били сенатори. Трима от тях непосредствено преди да бъдат избрани за президенти - Уорън Хардинг (1921-1923), Джон Кенеди (1961-1963) и Барак Обама. Само Андрю Джонсън (1865-1869), единственият президент, подложен на импийчмънт преди Бил Клинтън, става сенатор след Белия дом.

14 президенти са били вицепрезиденти непосредствено преди да застанат начело на САЩ с изключение на Ричард Никсън.

Джон Адамс (1797-1801) е първият американски вицепрезидент на Джордж Вашингтон, избран за втория президент на САЩ. Неговото вице Томас Джеферсън (1801-1809) е третият държавен глава. Мартин ван Бурен (1837-1841), първият президент, роден в САЩ, а не в английска колония, и единственият от холандски произход, е бил вице на Андрю Джаксън. Джордж Буш (1989-1993) осем години бе вице на Роналд Рейгън.

8 вицепрезиденти стават президенти, без да се явят на избори, да довършат мандатите на президентите си - починали или убити.

Джон Тайлър (1841-1845) първи става президент заради смъртта на държавния глава Уилям Харисън. Милърд Филмор (1850-1853) довършва мандата на Закари Тейлър, Калвин Кулидж (1923-1929) - на издъхналия от сърдечен удар Уорън Хардинг, Хари С. Труман (1945-1953) - на умрелия от мозъчен удар Франклин Делано Рузвелт.

Други четирима вицета продължават мандата на убити държавни глави. Андрю Джонсън ръководи държавата след убийството на Ейбрахам Линкълн в театър. Честър Артър (1881-1885) става президент, след като Джеймс Гарфийлд е прострелян от луд на четвъртия месец от мандата си и издъхва след два месеца по-късно от немарливо лечение.

Теодор Рузвелт (1901-1909) е държавен глава след убийството на Уилям Маккинли от анархист. Линдън Джонсън (1963-1969) е първият президент, положил клетва пред съдия жена, след убийството на Джон Кенеди в Далас.

След като довършват мандатите на предшествениците си Рузвелт, Кулидж, Труман и Джонсън се явяват на избори и печелят втори мандати като президенти.

Джералд Форд (1974-1977) става президент, след като Ричард Никсън подава оставка заради сигурен импийчмънт за скандала “Уотъргейт”.

8 президенти са били секретари в президентски администрации. 6-ма са били държавни секретари - петима от тях непосредствено преди да застанат начело на САЩ през първите им години.

Томас Джеферсън е първият държавен секретар на САЩ при президента Джордж Вашингтон, преди да стане третият президент. Външният министър при Джеферсън Джеймс Мадисън (1809-1817) е четвъртият. Дипломат №1 при Мадисън Джеймс Монро (1817-1825) е петият. Държавният секретар при Монро Джон Куинси Адамс е шестият. Като дипломат №1

Адамс

разработва, а

президентът

Монро

провъзгласява

геополитическа

концепция

за външната политика на САЩ през XIX и началото на XX век - доктрината Монро.

Държавният секретар на Андрю Джаксън Мартин ван Бурен е осмият президент. Тук поредицата прекъсва. Последният е Джеймс Бюканън (1857-1861) - единственият президент ерген, за чиято сексуална ориентация има много подозрения и слухове. Той е бил държавен секретар при Джеймс Полк.

Монро е бил и секретар на отбраната при Джеймс Мадисън. Уилям Тафт (1909-1913) е бил военен министър при Теодор Рузвелт. Хърбърт Хувър (1929-1933) е бил секретар на търговията в две администрации - на Уорън Хардинг и Калвин Кулидж.

17 президенти са били губернатори, 8 пък са били посланици. Най-изявеният сред дипломатите е Джон Куинси Адамс. Той е представлявал САЩ в четири ключови за младата държава европейски държави - Холандия, Германия, Русия и Великобритания. Посланици в Лондон са били също баща му Джон Адамс, Джеймс Монро, Мартин ван Бурен и Джеймс Бюканън. Монро е бил посланик и в Париж също като Томас Джеферсън.