Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877877 www.24chasa.bg
13.06.2002 г. Бойко Борисов на рождения си ден

Преди да стане министър председател за първи път, Бойко Борисов бе главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето какво свършиха накратко и двете му правителства.

Първото правителството на Бойко Борисов е деветдесето правителство на Република България, управлява страната от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Тогава подаде оставка заради протести за цената на тока.

Като основни негови успехи се отчитат постигнатата макроикономическа стабилност, данъчната политика, която не позволи да бъдат увеличени данъците, отпушването на средствата от еврофондовете, които бяха спрени по време на предишното правителство. Тогава започна и масираното строителство на инфраструктура. - магистрала Тракия, Южната дъга на софийското околовръстно шосе. Продължи строителството на метрото, което бе започнал като кмет на София.

Второто правителство на Бойко Борисов е деветдесет и четвъртото правителство на Република България, избрано от 43-то Народно събрание на 7 ноември 2014 г.[ Оставката му бе приета днес, 16 ноември 2016 г. Борисов я подаде заради загубата на президентските избори.

Какво свърши то? Кабинетът имаше големи успехи в ограничаване на контрабандата. Създадено бе специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът е събрани милиарди повече от акцизи и излишък в бюджета.

Започнатата пенсионна реформа при първото правителство претърпя промени. Намерен бе добрият баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

Започнаха реформи в образованието и здравеопазването, а също и в съдебната система, но те не можаха да бъдат доведени до край. Реформирани бяха специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони

Продължи строителството на инфраструктура – магистрали, пречиствателни станции, метро. Програмата за безплатно саниране на старите панелки върви бързо и ефикасно. Усвояването на еврофондовете също бе отчетено като много успешно.

Значително падна безработицата, ускори се икономическият растеж, стигнахме първите места в ЕС по тези показатели. По думите на бившия финансов министър Владислав Горанов, България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг. Отново бяха запазени ниските данъци. „Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз“, похвали се тези дни Бойко Борисов и заяви, че са устояли на натиска и отвътре, и от ЕС за увеличаването им.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане