Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877877 www.24chasa.bg
13.06.2002 г. Бойко Борисов на рождения си ден

Преди да стане министър председател за първи път, Бойко Борисов бе главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето какво свършиха накратко и двете му правителства.

Първото правителството на Бойко Борисов е деветдесето правителство на Република България, управлява страната от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Тогава подаде оставка заради протести за цената на тока.

Като основни негови успехи се отчитат постигнатата макроикономическа стабилност, данъчната политика, която не позволи да бъдат увеличени данъците, отпушването на средствата от еврофондовете, които бяха спрени по време на предишното правителство. Тогава започна и масираното строителство на инфраструктура. - магистрала Тракия, Южната дъга на софийското околовръстно шосе. Продължи строителството на метрото, което бе започнал като кмет на София.

Второто правителство на Бойко Борисов е деветдесет и четвъртото правителство на Република България, избрано от 43-то Народно събрание на 7 ноември 2014 г.[ Оставката му бе приета днес, 16 ноември 2016 г. Борисов я подаде заради загубата на президентските избори.

Какво свърши то? Кабинетът имаше големи успехи в ограничаване на контрабандата. Създадено бе специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът е събрани милиарди повече от акцизи и излишък в бюджета.

Започнатата пенсионна реформа при първото правителство претърпя промени. Намерен бе добрият баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

Започнаха реформи в образованието и здравеопазването, а също и в съдебната система, но те не можаха да бъдат доведени до край. Реформирани бяха специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони

Продължи строителството на инфраструктура – магистрали, пречиствателни станции, метро. Програмата за безплатно саниране на старите панелки върви бързо и ефикасно. Усвояването на еврофондовете също бе отчетено като много успешно.

Значително падна безработицата, ускори се икономическият растеж, стигнахме първите места в ЕС по тези показатели. По думите на бившия финансов министър Владислав Горанов, България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг. Отново бяха запазени ниските данъци. „Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз“, похвали се тези дни Бойко Борисов и заяви, че са устояли на натиска и отвътре, и от ЕС за увеличаването им.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г