Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877877 www.24chasa.bg
13.06.2002 г. Бойко Борисов на рождения си ден

Преди да стане министър председател за първи път, Бойко Борисов бе главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето какво свършиха накратко и двете му правителства.

Първото правителството на Бойко Борисов е деветдесето правителство на Република България, управлява страната от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Тогава подаде оставка заради протести за цената на тока.

Като основни негови успехи се отчитат постигнатата макроикономическа стабилност, данъчната политика, която не позволи да бъдат увеличени данъците, отпушването на средствата от еврофондовете, които бяха спрени по време на предишното правителство. Тогава започна и масираното строителство на инфраструктура. - магистрала Тракия, Южната дъга на софийското околовръстно шосе. Продължи строителството на метрото, което бе започнал като кмет на София.

Второто правителство на Бойко Борисов е деветдесет и четвъртото правителство на Република България, избрано от 43-то Народно събрание на 7 ноември 2014 г.[ Оставката му бе приета днес, 16 ноември 2016 г. Борисов я подаде заради загубата на президентските избори.

Какво свърши то? Кабинетът имаше големи успехи в ограничаване на контрабандата. Създадено бе специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът е събрани милиарди повече от акцизи и излишък в бюджета.

Започнатата пенсионна реформа при първото правителство претърпя промени. Намерен бе добрият баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

Започнаха реформи в образованието и здравеопазването, а също и в съдебната система, но те не можаха да бъдат доведени до край. Реформирани бяха специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони

Продължи строителството на инфраструктура – магистрали, пречиствателни станции, метро. Програмата за безплатно саниране на старите панелки върви бързо и ефикасно. Усвояването на еврофондовете също бе отчетено като много успешно.

Значително падна безработицата, ускори се икономическият растеж, стигнахме първите места в ЕС по тези показатели. По думите на бившия финансов министър Владислав Горанов, България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг. Отново бяха запазени ниските данъци. „Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз“, похвали се тези дни Бойко Борисов и заяви, че са устояли на натиска и отвътре, и от ЕС за увеличаването им.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона