При тест 80% от магистратите избраха чрез интернет нов ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879155 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Близо 80% от магистратите в страната, които са малко над 4200, участваха в експерименталното електронно гласуване за нов ВСС, което се проведе в сряда, отчете на заседанието на съвета днес Румен Георгиев.

Съдебният закон предвижда магистратите да избират 11-те свои хора във ВСС пряко. Дава се възможност гласуването вече да не е само с бюлетини, а и чрез интернет. Новата поцедура ще се приложи за първи път за следващия съвет, който трябва да заработи в началото на октомври догодина. Затова сегашният съвет разработи и пробва електронната система.

При нея магистратите гласуват за свой човек в съвета чрез компютър, лаптоп, мобилен телефон, стига да е от IP адрес в България. Не може да се гласува от чужбина, за да се предотвратят хакерски атаки, обясни Георгиев. При теста магистратите гласуваха за реални личности, които са се съгласили да бъдат включени в надпреварата, а не за неизвестни кандидати.

Преди вота те получиха талон с номер, в който има линк към сайта за гласуване и персонален код. Всички от съвета и техническите експерти, подготвили теста, са категорични, че тайната на вота е опазена.

Съдиите избират 6-има свои представители за съдийската колегия на ВСС, а прокурорите и следователите – съответно четирима и един, за прокурорската колегия на съвета. Останалите 11 висши магистрати се избират от парламента. В съвет по право влизат шефовете на двете върховни съдилища и главният прокурор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното