Обама: Ако бях германец, щях да гласувам за Ангела

https://www.24chasa.bg/novini/article/5881005 www.24chasa.bg
Меркел благодари за осем години сътрудничество с Обама. Снимка РОЙТЕРС

Ако бях германец и можех да гласувам тук, щях да подкрепя Ангела Меркел. Но не знам дали това щеше да й помогне или да й навреди. С тези думи американският президент Барак Обама се сбогува с германския канцлер Ангела Меркел по време на последната си визита като държавен глава в Берлин.

„Бил съм в Германия шест пъти. И така и не успях да посетя бирения Октоберфест. Ще дойда пак, като бивш президент този фест ще е по-голямо забавление“, каза президентът в началото на пресконференция, която двамата с канцлера дадоха преди малко.

На въпрос какво очаква от политиката на своя наследник Тръмп спрямо Русия Обама посочи, че по тази тема двамата все още имат големи различия. „Надявам се, че Тръмп ясно ще посочва на руснаците кога се отклоняват от ценностите, на които държим“, каза президентът. Той същевременно заяви, че е сигурен, че руският президент Владимир Путин и в бъдеще ще продължи да спазва договореното с НАТО. „Но все пак последната ми среща с него бе преди президентските избори. Тогава имаше и ясни доказателства, че от Русия се извършват кибератаки в страната ни.“ Надявам се, че не ни очаква бъдеще на кибер-превъоръжаване, заяви Обама. Президентът заяви също така, че подкрепя изцяло политиката на Германия и Франция в преговорите за възстановяване на мира в Украйна и че санкциите срещу Русия ще отпаднат напълно, едва когато споразуменията от Минск започнат да се спазват.

Меркел от своя страна благодари за осем години сътрудничество с Обама. И тя, и гостът й изглеждаха видимо тъжни от раздялата. Меркел бе смятана за най-важния европейски и световен партньор на САЩ. При Тръмп това едва ли ще е така.

„Това бяха осем години на добро, приятелско и базиращо се на доверие сътрудничество. Те обаче имаха и своите тежки часове, когато доверието ни бе подлагано на изпитание“, не забрави да спомене Меркел, имайки предвид аферата с подслушването на джиесема й от американското разузнаване.

По отношение на споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ Меркел посочи, че винаги е била за осъществяването му. „Аз съм за свободната търговия. Но глобализацията трябва да се случва по-човешки“, заяви тя. Канцлерката похвали работата на администрацията на Обама за подписването на споразумението за климата в Париж през 2015 година. „Без помощта на САЩ то нямаше да е възможно“, призна тя.

След пресконференцията Меркел и Обама ще вечерят със свои приближени. На банкета са поканени и хора със заслуги за добрите отношения между двете страни. Един от почетните гости е бившият треньор по фотбул на националния отбор Юрген Клинсман, който в момента работи в САЩ.