Частни съдия-изпълнители съветват безплатно граждани и фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887032 www.24chasa.bg

Частни съдия-изпълнители ще съветват безплатно граждани и фирми, ще отговарят на въпросите им и ще разясняват правата им като длъжници и кредитори.

Дните на отворени врати, които ще са в над 30 общини до края на декември, се организират от гилдията заедно с Националното сдружение на общините.

Софиянци, които искат да се консултират с частен съдия-изпълнител, могат да го направят на 28 ноември. Срещи ще има още в Русе, Плевен, Шумен, Габрово, Добрич, Враца, Бургас и други черноморски общини, както и в по-малки като Криводол, Мездра и други. Точните дати и места на срещите са на сайта на Камарата на частните съдия-изпълнители.

"Много показателно е, че първите общини, които проявиха желание да се включат в инициативата, са най-бедните - не само самите общини, но и жителите им, които често имат проблеми с погасяване на задълженията си", каза шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Според нея общините работят много добре с частните съдия-изпълнители за събирането на вземанията си. Освен стандартните методи понякога те прибягвали и до нестандартни. "Отлично действа т. нар. стена на срама, само като се чуе, че на нея ще бъдат обявени имената на всички длъжници на общината, задълженията се стопяват. На други места общинският оркестър свири пред ресторант или хотел, за да разберат всички, че той не се е издължил на местната власт", посочи Чавдарова.

"Идеята е частните съдия-изпълнители и гражданите и малкият и среден бизнес да се срещнат очи в очи", каза шефът на гилдията Георги Дичев. Тъй като при предишни кампании те са установили, че хората често не знаят основни свои права и задължения, гилдията иска всеки да получи безплатно обективна и полезна информация за правата си и да научи как да минимизира вредите, ако е неизряден длъжник.

При интерес кампанията "Как да защитим правата си като длъжници и кредитори" ще бъде подновена догодина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико