Съдът: Пръстовият отпечатък може да се въведе само със закон, а не с наредба

https://www.24chasa.bg/novini/article/5888918 www.24chasa.bg

Здравният министър е дописал закона, което е недопустимо, е и становището на прокурора по делото

Трима съдии не само отмениха пръстовия отпечатък, но и спряха прилагането му

Спирането също може да се обжалва, отделно от решението

С въвеждането на пръстовия отпечатък за влизане в болница и получаване на лечение екипът на здравния министър Петър Москов и правителството са дописали закона, което е недопустимо.

Това е един от мотивите, с които трима висши административни съдии отмениха задължителната пръстова идентификация, довела до опашки и недоволство сред пациентите. Тя бе въведена с наредба - за достъпа до медицинска помощ, а според магистратите трябва да се регламентира със закон. Поправката в наредбата е предложена от здравния министър Петър Москов и гласувана от правителството.

Според Закона за здравното осигуряване "националната здравна каса изгражда информационна система, която съдържа регистър на осигурените лица, включващ: паспортни данни, уникален идентификационен номер". Според друг текст от същия закон "при ползване на медицинска помощ осигурените лица са длъжни да представят документ за самоличност, а изпълнителите на медицинска и дентална помощ да извършат проверка на здравноосигурителния статус на лицата съгласно данни на Националната агенция за приходите".

В закона изрично е записано, че за да получи лечение, болният трябва да даде личната си карта и да има платени здравни вноски. Никъде в закона не е предвидено задължение да даде и пръстов отпечатък, изтъкват съдиите. Такова може да се въведе с промяна в закона, а не с поправка в наредба, уточняват те.

Съдиите изтъкват още, че законът не регламентира какво представлява въпросният "уникален идентификационен номер" на пациента. Той е предвиден като компонент от съществуващата вече информационна система на здравната каса, но досега не е изграден и не е наличен в нея, подчертават магистратите.

Това е и становището на прокурора, пледирал по делото.

Вторият аргумент, с който съдиите отменят пръстовия отпечатък, е, че той противоречи на европейския регламент за електронна идентификация в пациентите в ЕС - №24 от 2014 г. В нея пише, че "когато хората пътуват с цел лечение, достъпът до тяхната здравна документация трябва да е възможен в държавата, където се извършва лечението".

"Въвеждането на пръстов отпечатък вместо документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп до тях във виртуална среда /електронна лична здравна карта или тя да е съвместима с личната карта/, усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", пише в съдебното решение.

В него тримата съдии изтъкват, че при предлагането на пръстовия отпечатък за влизане в болница са спазени формално изискванията за обосновка - не е ясно какви са причините за въвеждането му, целите, които се поставят, финансовите и други средства, необходими за прилагането му, очакваните резултати и съответствието му с правото на ЕС.

Делото бе заведено от три сдружения - Центърът за защита на правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници и Федерация Български пациентски форум. С решението правителството е осъдено да им възстанови разноските по делото - на първите две сдружения по 400 лв., а на третото - 1520 лв.

Съдебното решение не е окончателно, то може да се обжалва. До окончателното решаване на спора от 5-членен състав на Върховния административен съд прилагането на задължителния пръстов отпечатък може да доведе до вреди. Затова тримата съдии спират действието на отменения текст - с определение, отделно от съдебното решение. Определението също може да бъде обжалвано - в 7-дневен срок от съобщаването му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното