Цветанов: Народното събрание ще прави голяма дискусия за изборните правила

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890773 www.24chasa.bg

Правната комисия на парламента ще инициира широко обсъждане на промените в изборната система и вариантите за въвеждане на мажоритарен вот. Това е било договорено на Председателски съвет на НС тази сутрин, обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Има инициатива от Слави Трифонов, ще има и дискусия в НДК, но партиите трябва да кажат мнението си, обясни Цветанов. Той напомни, че омбудсманът няма законодателна инициатива. Затова шефът на правната комисия Данаил Кирилов подготвял анализ по темата.

Какво ще стане, ако някои от тези избрани мажоритарно депутати, бъдат избрани за министри – тогава частични избори ли ще правим, попита Цветанов. И допълни, че след едни частични избори може пък да има и промяна на мнозинството в парламента, защото не се знае каква е волята на избирателите.

Затова на дискусията, организирана от парламента, ще бъдат изслушани всякакви експерти – конституционалисти, експерти по избори, неправителствени организации, хората, които участваха активно в провеждането на референдума, политици. Предстоят обсъждания, тогава всички групи ще формират становища, допълни шефът на ПГ на ГЕРБ. Колкото по-скоро започне конкретното обсъждане на промени в Изборния кодекс, толкова по-добре, но няма как да не минем през дискусия, допълни Цветанов.

Решението на ГЕРБ е да се съобрази с мнението на тези 2,5 млн. гласоподаватели, които подкрепиха референдума, затова сме внесли за обсъждане въпросите от него в пленарната зала, обясни Цветанов. Той отчете като грешка факта, че политиците не са обяснили на избирателите до какво ще доведе въвеждането на мажоритарната система и какви ще са резултатите в крайна сметка, което е ограничило възможността на избирателите да направят „разумния избор”. Всички политически партии мълчаливо даваха съгласие, никой не изрази позиция по време на предизборната кампания, а сега, след като този референдум е факт и е обслужил определени партии, за да бъде атакуван ГЕРБ, те сега разбраха, че са се подвели и са направили нещо, което не е трябвало, обясни още Цветанов.