ВСС променя парите за рангове от 1 януари догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5894026 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Повече от час спорят за влизане в европортал за електронно правосъдие

ВСС обмисля коригиране на парите, които районните съдии и прокурори получават за рангове.

Съветът възложи на бюджетната си комисия до края на януари догодина, когато вече ще е ясен бюджетът на Темида, да изготви варианти, които евентуално да влязат в сила със задна дата, от 1 януари.

Съдиите и прокурорите от районните магистратури получават сума – коефициент от основната си работна заплата, за ранг. За първи ранг – окръжен съдия и прокурор, тя е 79 лв., за втори ранг – апелативен, е 77 лв., а за най-високия трети ранг – върховен, е 30 лв.

Реално 30 лв. е стъпката, районен магистрат с най-висок ранг получава 186 лв. над основната си заплата, обясни Ясен Тодоров, след като Елка Атанасова повдигна въпроса, че не е редно за най-висок ранг да се получава най-ниска сума.

Повече от час съветът спори дали да подкрепи участието на Съюза на юристите и „Апис Европа” в предстоящ конкурс по програма „Правосъдие” на ЕС. Проектът е за конвертиране на съдебните решения във формат, за да влязат към търсачката на европейския портал за електронно правосъдие. В него ще фигурират решенията на националните съдилища на всички държави-членки на ЕС.

Участието на двете организации в проекта не ангажира финансово ВСС и магистратурата. Соня Найденова настояваше да разбере какъв ще е крайният резултат, въпреки че още не е изготвено проектно предложение. Това предизвика коментара на Светла Петкова, че за знанията на човек се съди не по отговорите, а по въпросите, които задава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното